Nu är det dags att delta i Algforskarsommar!

Sommaren startar tidigt i årets Algforskarsommar, när medborgarforskningsprojektet går in på sitt fjärde år. Vi börjar redan i början av april, med en studie av blåstångens mognad i Östersjön. Nu letar vi efter entusiastiska medborgarforskare som kan tänka sig att ta sina algforskarpromenader vid stranden redan i den tidiga våren.

Blåstång

Allt tidigare mogen tång

Du kan nu vara med och hjälpa forskarna att upptäcka hur Östersjöns algbälte påverkas av ett varmare klimat. Resultaten från tidigare år visade att blåstången mognade mycket tidigare i Östersjön än vad forskarna tidigare trott. Våren och sommaren 2023 visade sig blåstången vara mogen att släppa ut ägg och spermier i vattnet redan vid fullmånen den 6 maj i södra Östersjön. Kanske var den mogen redan en månad tidigare? För att kunna ta reda på detta behöver vi din hjälp redan i april.

Vi behöver många entusiaster som kan tänka sig att ta sig ut till en strand där det växer blåstång redan i början av april, mäta vattentemperaturen och följa mognadsprocessen under våren. Nu hoppas vi få din hjälp för att ta reda på mognadstiden från södra Östersjön till norra Bottenhavet och undersöka eventuella skillnader beroende av ett varmare klimat.

Tre uppgifter räcker hela sommaren

Känns detta för jobbigt och kallt fortsätter projektet med att undersöka djurlivet i blåstångsruskor under hela sommaren. Mot slutet av sommaren 2024 sätter undersökningen av den höstförökande tången igång.

Du som vill delta i Algforskarsommar kan välja mellan de tre olika uppgifterna, och du får gärna göra alla tre! Uppgifterna har ett enkelt upplägg och är perfekta att till exempel göra med familjen på upptäcktsfärd vid havet. Du hittar länkar till dem nedan.

Lena Kautsky. Foto: Anna-Karin Landin.

– Jag hoppas att många får möjligheten att besöka någon strand utmed vår fantastiska Östersjökust och avsätta en stund för att undersöka livet i en tångruska, leta efter höstförökande blåstång eller vara riktigt modig och som ta sig ner i vattnet redan tidigt i vår för att se hur mogen tången blivit på just sin strand, säger professor emeritus Lena Kautsky, som leder forskningsprojektet.

Din insats är värdefull för förståelsen av Östersjöns kustnära ekosystem!

Läs mer om årets Algforskarsommar på Tångbloggen

VILL DU OCKSÅ DELTA?
Här finner du all information om hur du kan genomföra uppgifterna, både med videoinstruktioner och som enkla handledningar att skriva ut och ta med sig under uppdraget. Hör gärna av dig till algforskarsommar@su.se för eventuella frågor.

ALGFORSKARSOMMARS UPPGIFTER 2024

När startar blåstångens förökning hos dig i år?

Vilka är smådjuren som lever av tång?

Gå på jakt efter den ovanliga hösttången!

Tack för att Du vill hjälpa till!
hälsar Lena Kautsky och Ellen Schagerström