Ny prismodell för R/V Electra

Bränslepriserna har tredubblats sedan 2019 och den nuvarande enkla kostnadsmodellen för R/V Electra af Askö fungerar inte längre. Styrelsen har därför beslutat om en ny modell, där användaren står för sina egna bränslekostnader. Detta är vanligt förekommande för andra forskningsfartyg, och Electra kommer fortsatt att vara ett billigt alternativ.

Den nya principen för kostnadsberäkning av fartygstid bygger på att användarna bär sina egna kostnader, det vill säga sin andel av driftkostnaden för fartyget och eventuell extra besättning samt den faktiska bränslekostnaden. För kurser gäller andra regler.

Vi uppmuntrar samåkning och hjälper i möjligaste mån till att samplanera med andra expeditioner för att minska kostnader, tidsåtgång och utsläpp. 

Detta ingår

Normalbesättning ingår utan kostnad, och inte heller avskrivningskostnader kommer att belasta användarna av R/V Electra, eftersom byggnationen av fartyget finansierades med medel från Erling-Perssons stiftelse.

Nya priser för forskning med R/V Electra

Timhyra: 1 000 kr (minsta debitering 4 timmar)
Dygnshyra: 16 000 kr
Extra besättning: 11 000 kr/dygn och person. Nödvändig bemanning avgörs av befälhavaren och baseras på typ av provtagning och sammanhängande tid till sjöss (mer än 12 timmar till sjöss innebär alltid dubbel bemanning).

Verkliga bränslekostnader debiteras separat.

Bränslekostnader

Priset på diesel är just nu (september 2023) 16:50 kr per liter. Det ändras ganska ofta. Vårt pris är ca 30% lägre än aktuellt pris vid en vanlig bilmack. 

På station/vid provtagning drar Electra ungefär 40 liter i timmen. Om kravet på positionsnoggrannhet är lågt (50–100 meters avdrift tillåts) kan förbrukningen minskas avsevärt.

På transportsträckor med 10 knops fart drar Electra ungefär 80 liter diesel i timmen. 
Några exempel på bränsleåtgång enkel väg:

  • Landsortsdjupet BY 31; 210 liter 
  • Tvärminne; 1 600 liter
  • Simrishamn; 1 920 liter
  • Stockholm C; 560 liter

Ett enkelt beräkningsverktyg för att göra egna uppskattningar av kostnaderna inför ansökningar etc. kan på förfrågan fås av befälhavaren på Electra (Thomas Strömsnäs). 

Införande

Denna nya princip gäller alla nya ansökningar om fartygstid från 1 oktober, 2023.

 

Kontakt

Thomas Strömsnäs, befälhavare R/V Electra
thomas.stromsnas@su.se

Christoph Humborg, vetenskaplig ledare, Östersjöcentrum
christoph.humborg@su.se

Epost: