Nya frimärken med Östersjöarter

Den europeiska frimärksutgivningen har i år temat ”undervattensfauna och -flora” och i Sverige ger PostNord ut tre nya frimärken med Östersjöarter som motiv – ett däggdjur, en kransalg och ett nässeldjur.

Bild på de tre frimärkena
Arket med de tre frimärkena. © PostNord Frimärke

I början på 2023 kontaktades Östersjöcentrum av PostNord inför utgivningen av frimärken med livet i Östersjön som tema. Från och med idag, den 25 april 2024, går det att frankera brev med resultatet: tre frimärken designade av den grafiska formgivaren Carina Länk, med vardera en tumlare, en öronmanet och rödsträfse.

Formgivaren, själv uppvuxen i Mjällby vid Hanöbukten, har velat ”förmedla känslan av Östersjöns rika liv och vad som gömmer sig under vattenytan, och samtidigt påminna människor om det viktiga arbete som görs för att skydda havet”.

Ungt hav med unik miljö

I texten till frimärkshäftet, författad av Östersjöcentrum, beskrivs innanhavet som ”en bara tillfälligt översvämmad sänka” på den europeiska kontinenten. Östersjön är ur geologiskt och evolutionärt perspektiv ett mycket ungt hav, med speciella miljöförhållanden och ett mycket stort avrinningsområde i förhållande till vattenvolymen.

– Östersjön är en alldeles speciell och helt unik miljö, där växter och djur från både salta hav och söta vatten lever sida vid sida. Det bräckta vattnet är en tuff miljö för dem att leva i, vilket gör ekosystemet mer sårbart. Vi är väldigt glada att PostNord hjälper oss att uppmärksamma och presentera några av arterna som lever under ytan i Östersjön, säger Tina Elfwing, föreståndare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Tre utvalda arter

Öronmaneten, Aurelia aurita, känner nog många igen, med sin ljust blå eller rosa genomskinliga klocka. Dess svaga nässelceller känns inte för oss människor, men räcker för att bedöva små plankton, som den äter.

Läs mer om öronmaneten på Livet i havet

 

 

 

 

Tumlaren, Phocoena phocoena, vår enda val, är mycket snabb och svår att få syn på. Både för att den är skygg, och för att det bara finns kvar några hundra individer av den starkt hotade populationen i Östersjön.

Läs mer om tumlaren på Livet i havet

 

 

 

 

Den vackra rödsträfsen Chara tomentosa, hör till kransalgerna. De liknar kärlväxter, med rotliknande trådar som gör att de kan hålla sig fast på mjuka bottnar. Rödsträfsen växer i täta, korallrevsliknande ängar (på engelska kallas den ”coral stonewort”) i grunda, avsnörda och riktigt vågskyddade vikar.

Läs mer om rödsträfsen på Livet i havet

 

 

 

Till försäljning nära dig

Frimärkena säljs i ett ark med alla tre motiven, och finns hos PostNords ombud från 25 april. Där finns också en text om Östersjön och arterna som är skriven av oss på Östersjöcentrum.

Motivblad (1136 Kb)

Till hösten kommer också en årsbok från PostNord där det finns fler texter och intervjuer som knyter an till temat om Östersjön.

Text: Michaela Lundell

Bilder: © PostNord Frimärke

Läs PostNords pressmeddelande om de nya frimärkena