Olika vägar till havsjobb presenterades på välbesökt yrkesmässa

Hur blir man sjökapten, yrkesdykare, miljöövervakare eller sjömätare? Eller fiskekonsulent, undervattenfilmare eller marinarkeolog? Dessa och flera andra havsrelaterade yrken och yrkespersoner fick gymnasieelever möta under en mässa på Skansen, som Stockholms universitet var med och arrangerade.

Strax efter klockan 9 på morgonen började de första gymnasieklasserna strömma in i ”Östersjöhuset” på Skansen, vars formella namn är Baltic Sea Science Center. Huset är skapat i samverkan med Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholm Vatten och Avfall, som återkommande arrangerar evenemang riktade mot skolklasser och lärare, för att öka kunskapen om Östersjön och hur vi bäst tar hand om vårt innanhav.

Befälhavaren Thomas Strömsnäs hade bland annat med sig ett prov med havsbottensediment taget vid en forskningsexpedition till Nordpolen. Foto: Michaela Lundell

Den 21 mars 2024 provades för första gången att hålla en yrkesmässa om havet, för andra- och tredjeårselever på gymnasiet. Syftet var att inspirera och visa på den mångfald av yrken som finns – och utbildningsvägarna dit – för den som vill jobba med havet på olika sätt.

Studievägledare och studentrepresentanter fanns på plats från de båda lärosätena, liksom myndighetspersoner och företagare med olika havsrelaterade yrken. Från Stockholms universitet medverkade också forskare inom marin geovetenskap, befälhavaren på universitetets forskningsfartyg Electra af Askö och en av universitetets miljöanalytiker som är specialiserad på Östersjöns bottenfauna, bland andra.

Eleverna rörde sig mellan utställningarna, akvarierna, filmsalen och labbet och fick kolla på korvmaskar och invasiva havsborstmaskar, frågade nyfiket om undervattensroboten och hur mycket semester en sjökapten egentligen har. De fick veta hur man karterar havsbotten, varför sjöfartsutbildade ofta är eftertraktade även på land (de är tränade i och vana vid att lösa alla möjliga och omöjliga problem på egen hand!) och vad som krävs för att bli yrkesdykare.

Text: Michaela Lundell

Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Institutionen för geologiska vetenskaper berättade bland annat om viktig klimatforskning som det behövs marina geovetare till. Foto: Michaela Lundell

Läs mer om Stockholms universitets samarbete med Baltic Sea Science Center