Parlamentariker enades om resolution för en friskare Östersjö

I en niosidig resolution enades parlamentariker från alla demokratiska länder runt Östersjön om 65 punkter som ska stärka en tryggare, starkare och grönare Östersjöregion. Punkterna sätter mål och pekar på åtgärder där man är överens om att öka insatserna. Men som alltid i en resolution saknas detaljer kring hur och när.

Resolutionen är ett resultat från årets konferens med Baltic Sea Parliamentary Conference, BSPC, ett nätverk av parlamentariker från Östersjöländerna, numera förutan Ryssland. BSPC har funnits sedan 1991 och bildades för att främja dialog och utbyte mellan länderna. Nätverket har en styrelse och arbetsgrupper, däribland en som fokuserar på klimat och biologisk mångfald. Det roterande ordförandeskapet hålls nu av Tyskland och årets konferens gick följaktligen av stapeln i Berlin, i tjusiga plenarsalen i Bundestag, det tyska parlamentet.

Konferensen behandlade breda hållbarhetsfrågor som demokrati, säkerhet, jämställdhet men hade också fokus på resiliens i det marina systemet. Här lyftes vikten av att Parisavtalet om klimat genomförs och att kustens roll som kolsänka är essentiell för klimatarbetet. Diskussionen rörde också att resiliensen i både kustområden och utsjön måste stärkas, att fler marina områden måste skyddas och att fiskekvoterna måste ner till minst den nivå som forskningen rekommenderar.

Christoph Humborg står i talarstol
Christoph Humborg, en av huvudtalarna vid Baltic Sea Parliamentary Conference 2023. Foto: Privat.

Professor Christoph Humborg, vetenskaplig ledare på Stockholms universitets Östersjöcentrum, var en av de inbjudna huvudtalarna vid konferensen, och presenterade hur Östersjön mår och vilka åtgärder som måste till för att förbättra tillståndet. Han betonade vikten av kustens roll i klimatarbetet, att det behövs ett moratorium för fiske på många bestånd, som exempelvis strömming och att övergödningen måste lösas för att andra ekosystemmål ska nås.

– Vi måste fortsätta enligt Baltic Sea Action Plan för att skapa förutsättningarna för att Östersjön ska kunna fungera som en klimatsänka. För det är i klimatfrågan som Östersjöns stora nationalekonomiska värden finns, inte i fisket, poängterade han.

Efter föredraget gavs bra möjligheter att fortsätta diskutera miljöfrågorna tillsammans med delegaterna.

– Parlamentariker från flera länder kom fram och betonade vikten av att det kommande EU-beslutet om fiskekvoter blir radikalt nog, helst vill man se ett fiskestopp, berättar Christoph Humborg.

BSPC nätverket ger deltagarna både kunskap och idéer kring hur man kan driva på frågor. Eftersom resolutionens punkter är allmänt hållna behövs att BSPC-medlemmarna tar hem frågorna och ser till att det egna partiet driver samma linje hemma. Det kvarstår att se vad det blir av den goda intentionen.

– Mötet med parlamentarikerna var hoppingivande. Engagemanget för Östersjöns miljö finns där. Nu måste det omvandlas till handling, konstaterade Christoph Humborg.

Text: Gun Rudquist