Stoppat fiske är det mest effektiva sättet att rädda ålen

I två debattartiklar konstaterar Östersjöcentrums föreståndare Tina Elfwing, docent Henrik Svedäng och professor och vetenskaplig ledare Christoph Humborg att Sverige bör följa det Internationella havsforskningsrådet, ICES, rekommendationer om ”noll fångst av ål i alla livsmiljöer”. Havet kan ge oss väldigt mycket, skriver de: Mat, upplevelser och samhörighet med naturen. Men då måste vi anpassa oss till hur mycket havet klarar av att ge.

Ål. Foto: Gunnar Aneer/Azote.

I toppen på tidningen Altingets tio-i-topp-lista över de hetaste miljödebatterna 2021, finns en artikel författad av Östersjöcentrums Henrik Svedäng, Tina Elfwing och Christoph Humborg, som konstaterar att

Den snabbaste, lättaste, billigaste och mest gynnsamma åtgärden för ålens överlevnad i Sverige vore [...] att omgående stoppa allt ålfiske.

Inför jul (22/12 -21) publicerades även debattartikeln "Avstå från att köpa ål till julbordet” i Dagens Nyheter, av docent Henrik Svedäng, professor Christoph Humborg, samt Tina Elfwing, föreståndare vid Östersjöcentrum.

Foto: Hasse Dahlgren/Azote.

De skriver att det är beklämmande att ål fortfarande finns på en del svenska julbord. Om arten, som funnits i miljontals år, dör ut så är den borta för alltid. De slår fast att Sverige bör följa det Internationella havsforskningsrådet, ICES, rekommendationer om ”noll fångst i alla livsmiljöer”. Detta har dock ännu inte genomförts.

I teorin får alltså svenska fiskare fortfarande döda drygt 1 400 ton ål per år, trots att ålen är en akut hotad art och att mängden ålyngel (glasål) som når Nordsjöområdet från Sargasso har minskat med 98 procent sedan 1970-talet.

Debattartikeln "Avstå från att köpa ål till julbordet” i Dagens Nyheter (22/12 -21).

Läs debattartikeln "Avstå från att köpa ål till julbordet”

Läs debattartikeln "Falskt narrativ att ålens öde vilar i kraftbolagens händer"

Läs mer om att Stoppat fiske och mer kunskap krävs för att rädda den europeiska ålen