Stort Östersjöpris till framstående tyska

Björn Carlsons allra första Östersjöpris tilldelas professor Maren Voss från Tyskland. Hon får priset på 3 miljoner kronor för sin banbrytande forskning om kvävets betydelse i havet och Östersjön. Stockholms universitet har ledamöter i både stiftelsens nomineringskommitté och styrelse, och har därför ett särskilt intresse för detta pris.

Professor Maren Voss Foto: Privat.

Christina Rudén är ordförande i nomineringskommittén, där även framstående forskare från Tyskland, Polen och Finland finns med.

– Det har varit mycket hedrande att få leda arbetet i nomineringskommittén och granska alla inkomna förslag, säger hon. Det var många högt meriterade kandidater vilket på ett sätt gjorde arbetet svårt, men också väldigt roligt.

Björn Carlsons Östersjöpris ska möjliggöra och belöna insatser för ett friskare Östersjön och inspirera till engagemang och fortsatt arbete för vårt innanhav. Just detta har professor Voss gjort. Hon insåg tidigt att kvävet spelar en viktig roll i Östersjöns övergödning och har använt avancerade isotopanalyser för att kartlägga omsättningen av och källorna till kvävet i havet. Hennes forskning har lett till ökad tonvikt på kväve i arbetet med åtgärder mot Östersjöns övergödning.

– Stiftelsen är mycket nöjd med att ha funnit en så värdig första pristagare, säger Ragnar Elmgren, som är en av ledamöterna i styrelsen för Björn Carlsons Östersjöpris. Det är särskilt roligt att hon också har samarbetat med många forskare här på Stockholms universitet.

Ett välförtjänt pris

En av dessa kollegor är Christoph Humborg, vetenskaplig ledare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– Oj, vad roligt att Maren fått priset! Det är verkligen välförtjänt. Hon och jag gjorde en gemensam kurs på Askölaboratoriet redan 2001. Maren kom med det tyska forskningsfartyget R/V Prof. Albrecht Penck fylld av tyska studenter och jag hade svenska studenter i marin ekologi från DEEP. Det var ett lyckat koncept som vi upprepade under många år. Hon har också haft kurs i hur man använder stabila isotoper inom ekologi och geologi tillsammans med ACES och IGV, och har varit med i flera av våra EU BONUS projekt där hennes isotop-lab har validerat de simuleringar av närsaltsflöden i Östersjön som vi gjort med Baltic Nest-modeller.

Använder prispengarna till forskning om Östersjöns kustområden

Professor Voss själv är fortfarande omtumlad av beskedet.

–  Jag är oerhört hedrad, totalt överraskad och väldigt exalterad över att få ett så fint pris och en sån svindlande och generös summa pengar. Jag har knappt hunnit tänka på hur jag ska använda denna min framtida forskning.

Men några idéer har hon:

– Jag skulle vilja lägga dessa pengar på det fortsatta arbetet med Östersjöns så kallade kustfilter och undersöka exakt hur det fungerar, t.ex. för att veta mer om hur mycket av näringen från land som verkligen tas bort i kustområdet och hur detta fungerar. Jag har svenska och finska kollegor som precis har startat ett stort projekt i de grunda kustområdena med huvudfokus på kol – så min kväveforskning skulle kanske kunna komplettera den.

– Som en andra idé skulle jag vilja föra samman unga forskare med välkända och erfarna forskare i en internationell workshop som fokuserar på materialflöden i kustområden. Östersjöns problem är också är ett globalt problem och det jobbas över hela världen med frågan hur man bättre kan skydda kusterna och använda dem på ett hållbart sätt. Jag tror att ett sådant utbyte kan ge många nya impulser för alla inblandade, avslutar professor Voss.

Priset kommer att delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria vid en ceremoni på Baltic Sea Science Center på Skansen den 3 juni 2022.

Läs mer om priset

Läs mer om Maren Voss forskning

Text Annika Tidlund