Östersjöns hus på Skansen

Skansens nya kunskapscentrum om Östersjön, Baltic Sea Science Center, invigdes våren 2019. Stockholms universitets samarbete med dem ger en fantastisk plattform för att nå ut med vår breda vetenskapliga kunskap om Östersjön och om de marina utbildningar vi har. Det är också en fantastisk arena för möten med skolelever, lärare, journalister och andra grupper.

Projektet med Östersjöns Hus är ett samarbete mellan Skansen och Stiftelsen BalticSea2020. Stockholms universitet har, tillsammans med SLU, åtagit sig att vara ett vetenskapligt stöd till husets utställningar och verksamhet.

Det här är en viktig arena för nå ut brett med forskningsresultat, sade Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding vid invigningen.

En resurs för universitetet

Målet med Baltic Sea Science Center är att skapa ett pedagogiskt centrum i världsklass, ge besökarna en inblick i hur Östersjön ser ut under ytan – och en insikt i vad vi kan göra åt de problem som finns.

Här finns akvarier, utställningar, lektionssalar och laboratorium, med stora möjligheter att hålla öppna föreläsningar, göra tillfälliga utställningar och nå ungdomar och lärare på skolbesök. Laboratoriet som de förbokade klasserna har tillgång till har en makalös utsikt över vattnet.

Läs mer om BSSC på Skansens hemsida 

En resurs för skolorna

Det här är den största framtidssatsning som Skansen någonsin gjort, sade Skansenchefen John Brattmyhr vid byggstarten till Baltic Sea Science Center och tillade:

Vi vill vara Sveriges största gröna klassrum, inte bara ett utflyktsmål!

Tips: 

  • Skansen har flera skolprogram med lustfylld undervisning om Östersjön.
  • Prenumerera på Skansens skolbrev för mer information.

 

AKTUELLT

Temadagar om Östersjön på Skansen

Välkommen till vår temavecka 20-24 september där du och din skolklass har möjlighet att möta Östersjöexperter inom flera spännande forskningsområden.

Läs mer och boka plats

 

 

Nyheter och evenemang på BSSC: 

Kontakt

Linda Kumblad, Tina Elfwing och Annika Tidlund ingår i Skansens Kunskapsråd och är Östersjöcentrums kontaktpersoner för Skansensamarbetet.

På denna sida