BLOGG: Bästa vetenskapsbloggarna

2017.02.13: Den genomgripande omstöpningen av det svenska (och globala) medielandskapet innebär inte bara begränsningar. Motgång föder också kreativitet och nytänkande. När de traditionella medierna sviktar måste forskningen söka andra vägar för att nå ut till samhället och uppfylla den tredje uppgiften.

Om det är en trend eller inte låter jag vara osagt, men min helt ovetenskapliga känsla är att bloggosfären är en växande kommunikativ plattform även för vetenskap och forskning.

Många av dagens vetenskapsbloggar fungerar som mer eller mindre editerade nyhetsförmedlare. De samlar helt enkelt de senaste forskningsnyheterna inom ett eller flera fält, och lägger eventuellt till en liten egen kommentar i slutet.

Men det finns också de som drar mer år det populärvetenskapliga hållet, och som uppenbart görs utifrån en genuin vilja att kommunicera inte bara hårda fakta utan också idéer och tankar, med ett öppnare tilltal.

Inom den senare kategorin ser jag förhoppningsfullt fram emot hur allt fler forskare börjar använda bloggens fria format och alla dess möjligheter till att kanalisera inte bara ren kunskap utan även idéer, reflektioner, känslor och kanske rentav åsikter. För bredvid fakta och empiriskt prövade slutsatser rymmer ju vetenskapen också en mängd andra dimensioner och, framför allt, diskussioner.

Hur går det för vetenskapsbloggandet då? Tja, här är Geekwrapped’s fullständigt ovetenskapliga lista över De 20 bästa vetenskapsbloggarna. Bedöm själva.

 

Några svenska exempel i eget urval

Tångbloggen – allt du behöver veta (och lite till) om tång i Östersjön. Drivs av Institutionen för ekologi, miljö och botanik, och Östersjöcentrum, både vid Stockholms universitet.

Kustmiljöbloggen – min kollega Sofia Wikströms personliga och kunniga blogg om livet i svenska hav och hur vi människor påverkar det. [Du hittar artiklarna från bloggen i Baltic Eyes artikelarkiv.]

Ekotoxbloggen – ännu en kollega, ekotoxikolog Marie Löfs blogg om farliga ämnen i havet. [Du hittar artiklarna från bloggen i Baltic Eyes artikelarkiv.]

Forskarbloggen – Åbo Akademis forskarblogg, om allt från biologi och teknik till sociologi och informationsvetenskap.

Winder Lab – SU-professor Monika Winders blogg om marin forskning.

Ekonomistas – sex nationalekonomer om samhället, politiken och vetenskapen.

FoF Blogg – tidskriften Forskning och Framstegs egen blogg, skriven av tolv forskare från olika lärosäten och inom olika ämnesområden.

Text: Henrik Hamrén

På denna sida