Låna böcker

Studenter, medarbetare och allmänhet får låna från Stockholms universitetsbibliotek. Studenter och medarbetare vid Stockholms universitet får låna allt material som är märkt med hemlån eller kurslitteratur. Med ditt universitetskonto kommer du åt alla bibliotekets digitala resurser på distans. Medarbetare kan också låna med sig material med begränsat lån till sina tjänsterum.

 

Låna och återlämna

För att kunna låna behöver du ha ett bibliotekskonto hos Stockholms universitetsbibliotek. 

Skapa bibliotekskonto

Du lånar själv i bibliotekets låneautomater som du hittar nära entrén. För att låna använder du ditt personnummer och den PIN-kod du valde när du skapade ditt bibliotekskonto. 

Nära entrén finns även återlämningsautomater.

På entréplan hittar du även hyllorna med kurslitteratur.

En kort film om hur du söker kurslitteratur i katalogen och hittar på hyllan (Youtube)

Bibliotekets böcker har en lånetid på 28 dagar eller 7 dagar. Böckerna med 7 dagars lånetid är kurslitteratur och kan endast lånas av studenter och medarbetare vid Stockholms universitet.

Tidskrifter och äldre material kan endast läsas på plats i biblioteket.

Dina böcker lånas automatiskt om, upp till 25 gånger, så länge ingen annan låntagare ställer sig i kö. Du kan också själv låna om dina böcker via Mitt bibliotekskonto. På Mitt bibliotekskonto kan du också se om någon har ställt sig i kö på boken.

Mitt bibliotekskonto

 

Du kan återlämna dina böcker i bibliotekets låneautomater när det är öppet eller i vår återlämningslåda utanför när biblioteket är stängt, så länge universitetets lokaler är öppna. När du återlämnar material som du lånat får du ett kvitto till den e-postadress du uppgivit. Spara kvittot till dess att du på Mitt bibliotekskonto har kontrollerat att ditt lån är avregistrerat.

Låntagare lämnar tillbaka böcker i bibliotekets återlämningsautomat
Foto: Lena Katarina Johansson

 

Biblioteket tar ut förseningsavgifter på försenade böcker, både de med kö på och de som har lånats om maximalt antal gånger. Förseningsavgiften är 10 kr per bok och dag.

Om du har över 100 kr i förseningsavgift spärras ditt universitetskort eller bibliotekskonto för ytterligare lån.

En bok som inte återlämnats på 30 dagar efter återlämningsdatum anses borttappad. Du kommer då att påföras ytterligare 600 kronor i avgift för varje borttappad bok. Återlämnas boken återstår endast förseningsavgiften att betala.

Om du har lånat böcker via fjärrlån bestäms förseningsavgiften av det bibliotek som lånat ut boken. Efter krav 3 eller faktura spärras du från ytterligare lån till dess ärendet åtgärdats.

Så här betalar du förseningsavgifter

  • Du betalar dina förseningsavgifter via Mitt bibliotekskonto på bibliotekets webbplats. Du kan betala med bankkort eller via Swish.
  • Du kan också betala till bibliotekets bankgiro 812-0669. Vid betalning via bankgiro är det viktigt att ange namn, personnummer och vad betalningen gäller. Observera att det tar minst tre bankdagar innan inbetalningen bokförts hos oss.
  • Du kan också betala med bankkort på biblioteket.

 

Om du har tappat bort eller skadat en bok måste du ersätta den.

Du kan ersätta en bok som tappats bort eller skadats genom att köpa in ett nytt exemplar av samma, eller senare upplaga, och lämna till informationsdisken på biblioteket. Detta brukar vara det billigaste alternativet för att ersätta en bok.

Om du inte kan köpa boken på egen hand ersätter du boken genom att betala en schablonkostnad på 600 kronor. Eventuella förseningsavgifter som uppkommit måste också betalas.

 

 

Beställa från magasin och köa

Om en bok är utlånad kan du ställa dig i kö på den. Då är den reserverad för dig när den återlämnas på biblioteket. Det är däremot inte möjligt att reservera böcker där något av exemplaren finns tillgängliga på biblioteket.

En del av bibliotekets böcker är placerade i våra magasin. Dessa böcker behöver du beställa fram via bibliotekets webbplats.

Om du hittar en bok i katalogen som är utlånad, kan du ställa dig i kö på den. Då är den reserverad för dig när den återlämnas på biblioteket. Det är kostnadsfritt att köa på en bok.

Observera att du inte kan köa på böcker där något av exemplaren finns tillgängliga på biblioteket. Vi kan alltså inte lägga undan och reservera böcker som inte är utlånade.

Så här gör du för att köa på en bok

  • Gå till Mitt bibliotekskonto och logga in med din universitetsinloggning eller under ”Annan inloggning”, om du inte är student eller medarbetare.
  • Gå tillbaka till startsidan och sök fram boken genom att skriva bokens titel i sökrutan.
  • Klicka på bokens titel i träfflistan.
  • Scrolla ner så att du kommer till där det står "Stockholms universitetsbibliotek". Klicka på den blå ikonen "Låna/Reservera".
  • En ny ruta öppnas. Klicka på den blå knappen märkt "Köa".
  • Ytterligare en ruta öppnas där du får bekräfta att du vill köa på boken. Klicka på "Ok".
  • Du står nu i kö på boken.

Mitt bibliotekskonto

Du får e-post från biblioteket när boken finns tillgänglig för dig. Du kan också se under Mitt bibliotekskonto när boken finns tillgänglig. Du har tre dagar på dig att hämta boken. Det är endast du som beställt boken som kan hämta och låna den.

Medarbetare vid Stockholms universitet kan välja att få forskarleverans av böcker de stått i kö på till sin institution med internposten. Detta alternativ finns, när det är möjligt, som ett val vid beställningstillfället.

En del av bibliotekets böcker är placerade i våra magasin. Dessa böcker är inte möjliga att själv hämta från hyllan utan du behöver beställa fram dem via bibliotekets webbplats.
En beställning som görs före kl. 07.00 en vardag hämtas upp samma dag. Beställer du efter klockan 07.00 blir boken tillgänglig för dig nästa vardag.
När boken finns att hämta får du e-post från biblioteket. Du har tre dagar på dig att hämta boken. Du kan också se på Mitt bibliotekskonto när boken finns att hämta. Endast beställaren kan hämta och låna boken.

Så här beställer du en bok från bibliotekets magasin

  • Gå till Mitt bibliotekskonto och logga in med din universitetsinloggning eller under ”Annan inloggning”, om du inte är student eller medarbetare.
  • Gå tillbaka till startsidan och sök fram boken genom att skriva bokens titel i sökrutan. Klicka på bokens titel i träfflistan
  • Scrolla ner till där det står "Stockholms universitetsbibliotek". Klicka på den blå rutan där det står "Låna/Reservera"
  • En ny ruta öppnas. Klicka på den blå knappen märkt "Beställ"
  • Ytterligare en ruta öppnas där du får bekräfta att du vill beställa fram boken. Klicka på ”Ja”
  • Boken är nu beställd

Mitt bibliotekskonto

 

Medarbetare vid Stockholms universitet erbjuds leverans av böcker till respektive institution, som ett komplement till att låna på plats i biblioteket. För att använda servicen krävs ett aktivt bibliotekskonto samt en korrekt institutionsadress. Visst material kan inte beställas som forskarleverans. Saknas knappen ”För forskarleverans” vid beställningen, innebär det att denna titel inte kan skickas som forskarleverans.

När boken är beställd registreras lånet på ditt konto och skickas med internposten till ditt postfack på angiven institutionsadress. Leveranstiden är cirka fyra arbetsdagar. Du som beställare är ansvarig för boken under hela låneperioden.

Så här beställer du forskarleverens

  • Logga in med din universitetsinloggning i Mitt bibliotekskonto.
  • Sök därefter fram boken i bibliotekskatalogen.
  • När du hittat boken, klicka på knappen "låna/reservera".
  • Ett nytt fönster öppnas, klicka på knappen på vilken det står "Forskarleverans".
  • Kontrollera din adress och klicka på "Gå vidare".

Material som inte är tillgängligt för forskarleverens

  • Kursböcker
  • Referensböcker
  • Böcker tryckta före 1900
  • Sköra böcker
  • Folianter och tidskrifter

 

 

Inköpsförslag och fjärrlån

Studenter och anställda medarbetare vid Stockholms universitet kan lämna inköpsförslag på böcker, artiklar och andra medieresurser som inte redan finns på biblioteket. Det beställda materialet köps antingen in eller lånas in från andra bibliotek genom fjärrlån. 

Andra bibliotek och organisationer kan också låna material från Stockholms universitetsbibliotek genom fjärrlån. 

Lämna inköpsförslag eller beställ fjärrlån

Biblioteket köper in eller lånar in efterfrågade böcker och artiklar under förutsättning att de är kopplade till aktuella studier eller forskning vid Stockholms universitet. Biblioteket avgör från fall till fall om det beställda materialet ska köpas in, eller lånas in från andra bibliotek genom fjärrlån.

Generellt gäller att biblioteket köper resurser som publicerats de senaste åren medan äldre material lånas in.

Formulär för att lämna inköpsförslag eller beställa fjärrlån

När materialet finns tillgängligt får du meddelande via e-post.

Du kan följa ditt ärende under Beställningar på Mitt bibliotekskonto

 

 

Det är kostnadsfritt att låna böcker. Artiklar skannas eller kopieras och skickas mot en avgift. Beställ fjärrlån via ett formulär eller via Libris.


Formulär för beställning av fjärrlån för andra bibliotek
Beställning via Libris

Regler för fjärrlån av böcker 

  • För monografier garanteras en lånetid på 28 dagar. 
  • Max 25 automatiska omlån om ingen annan låntagare köar.
  • Reserveras titeln måste boken omedelbart lämnas tillbaka, om den garanterade lånetiden överskridits.
  • Böcker märkta med EJ HEM får endast lånas ut som läsesalslån av det inlånande biblioteket.
  • Rariteter, folianter, referensböcker, kurslitteratur, barnlitteratur och böcker från slaviska samlingen lånas inte ut.
  • Tidskrifter - endast kopiering.
  • Examensarbeten och uppsatser finns inte på biblioteket. Kontakta respektive institution.

Regler och priser för fjärrlån av artiklar

Artiklar skickas via e-post om avtal så tillåter. I annat fall skickas de via vanligt brev. Alla artiklar måste skrivas ut och lämnas till låntagaren i pappersform enligt gällande lagstiftning.

Priser

Pris per artikel som finns i vårt e-bestånd:

100 kr
Pris per artikel som skannas eller kopieras:

1-20 sidor 100 kr
20-50 sidor 200 kr

 

Kontakt

Kontakta biblioteket
På denna sida