Stockholms universitet

Konstvetenskap

Människor har alltid uttryckt sig genom att skapa bilder och forma miljön omkring sig. I alla tider har vi också samlat konstföremål och artefakter. Vi har visat upp dem för andra och pratat om dem, som ett sätt och att förstå och tolka vår omvärld.

Ämnesbeskrivning

Inom ämnet Konstvetenskap lär du dig beskriva, analysera och förstå konsten, arkitekturen och den visuella miljö vi omger oss av. I undervisningen tränar du dig i att förstå konstens roll för oss människor, ofta på plats inför föremålen själva.

Som konstvetare tränar du upp din blick och kalibrerar din förmåga att sätta ord på, och tolka, de skapade, visuella uttryck vi har omkring oss. Oavsett om du strävar efter en högre examen i konstvetenskap eller enbart vill läsa en enstaka kurs så erbjuder Konstvetenskap vid Stockholms universitet stora möjligheter att skräddarsy din utbildning utifrån de ämnen du finner mest spännande.

Att studera konstvetenskap vid Stockholms universitet innebär att du använder landets största museer för äldre och nutida konst som klassrum. Du besöker också platser, byggnader, utställningar och miljöer som en del av undervisningen. Från och med våra två grundkurser i konstvetenskap, till och med masterprogrammen i konstvetenskap och kulturarvsstudier, kombinerar vi campusundervisning med så kallade on site-seminarier. Där tar vi tillvara tillgången till museer och andra kulturinstitutioner för att komma nära föremålen vi arbetar med och visar hur upplevelsen av dem i verkligheten är något annat än bilderna av dem i en bok eller på en skärm.

Ämnet konstvetenskap på SU är störst i landet, både vad gäller antalet studenter, lektorer och utbildningsutbud. Vårt stora team av lärare representerar många olika forskningsområden. Oavsett vilken kurs du läser får du undervisning som är grundad i deras vetenskapliga kompetens. Som aktiva forskare hjälper de dig också att utveckla egna vetenskapliga texter, genom handledningen av uppsatser på kandidat- och masternivå, eller inom ramen för vår forskarutbildning. Om du vill arbeta med konst utanför den akademiska miljön erbjuder vårt kandidatprogram och våra masterutbildningar många möjligheter till praktisk erfarenhet och kontakter med olika institutioner. Praktikkurser och projektkurser i samarbete med externa partners tar tillvara de stora nätverk och många professionella kontakter som kollegiet har.

Konstvetenskap är ett ämne som omfattar mer än bilder, arkitektur och design. Det rymmer både ting och platser som vi skapat, men också hur vi talar och skriver om dem, hur vi hanterar dem, och hur vi använder olika metoder och teorier för att analysera och förstå dem. I våra seminarier diskuterar vi historiska och nutida texter om konst. Du får tidigt i utbildningen träna dig i att hitta egen information med hjälp av arkivmaterial och andra källor – det vill säga att forska. I hemskrivningar och PM tränar du dig i att skriva om konst på ett akademiskt vis.

Som konstvetare tränar du upp din blick och kalibrerar din förmåga att sätta ord på, och tolka, de skapade, visuella uttryck vi har omkring oss. Oavsett om du strävar efter en högre examen i konstvetenskap eller enbart vill läsa en enstaka kurs så erbjuder Konstvetenskap vid Stockholms universitet stora möjligheter att skräddarsy din utbildning utifrån de ämnen du finner mest spännande.

Arbetsmarknad och karriär

Med en examen i konstvetenskap kan du få arbete på museer, konsthallar och i auktionshus.  Våra alumner arbetar också inom regioner och kommuner, som har stora samlingar offentlig konst, eller som skribenter i tidningar och tidskrifter. En annan viktig arbetsmarknad finns inom kulturmiljövård: även här kan du få anställning inom kommuner och regioner, eller på det statliga Riksantikvarieämbetet. Redan som student har du möjlighet att söka arbete som vakt, värd eller guide vid museer, konsthallar eller andra institutioner som har omfattande publik verksamhet, året runt eller under sommarhalvåret. Detta är ofta en startpunkt i ett arbetsliv som konstvetare. Vi har också studenter som kompletterar sina konstskole- eller konservatorutbildningar med kurser i konstvetenskap. Andra är lärare, som vill fördjupa sina kunskaper i konsthistoria som ett led i sin fortbildning.

Studier i konstvetenskap kan antingen utgöra ditt huvudämne i en examen, eller bredda din utblick om du har ett annat huvudämne i dina högskolestudier. Det ger dig en god grund att förstå hur bilder och andra konstuttryck kommunicerar och hur vi kan förstå historiska och nutida skeenden med hjälp av dem.

Möt några av våra tidigare studenter

Utbildningar inom ämnet

Examen

För att få en kandidatexamen i konstvetenskap kan du antingen läsa fristående kurser eller något av de kandidatprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.

För att få en masterexamen i konstvetenskap kan du antingen läsa fristående kurser eller något av de masterprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.

Mer information på su.se/examen

Forskning inom ämnet

Konstvetenskap är idag ett brett fält inom vilket forskning med stor variation avseende såväl tidshorisont som tematik bedrivs, från tidigmodern tid till samtid.

Ämnet är huvudansvarig för en rad externfinansierade forskningsprojekt och flera forskare deltar framgångsrikt i större forskarnätverk med internationell räckvidd och ryktbarhet. Forskningsresultaten sprids internationellt såväl som nationellt genom ledande tidskrifter och förlag, liksom genom konferenser och offentliga föreläsningar.

Läs mer om vår forskning