Stockholms universitet

App-utveckling för livet

Christoffer Ekström är vd för startup-bolaget AI Medical Technology. Han och hans kollegor håller på att utveckla appen Dermalyser, vars syfte är att rädda fler från allvarlig hudcancer. Appen blir en innovation eftersom den ska bli ett hjälpmedel för läkare på vårdcentralerna, i bedömningen av om en hudfläck är cancerogen eller inte.

Under 2024 ska den bli en av de första kliniskt validerade produkterna i sitt slag i Europa och USA. Intresset är stort och i företaget finns representanter från fem discipliner: dermatologi (läran om huden och dess sjukdomar), artificiell intelligens, forskning, regulatoriskt- och kvalitetsarbete (efterlevnad av internationella regelverk för tillverkning av medicintekniska produkter) samt IT (mjukvaruutveckling).

Christoffer Ekström med Södra huset i bakgrunden.
Christoffer Ekström och hans kollegor håller på att utveckla appen Dermalyser. Foto: Lena Katarina Johansson.

Det var under studierna på Kandidatprogrammet i datorspelsutveckling samt Masterprogrammet i design för kreativ och immersiv teknik vid Data- och systemvetenskapliga institutionen, som Christoffer började fundera över att göra verklighet av sin idé, att hitta på ett verktyg för att förbättra diagnoserna av malignt melanom (hudcancer).

En person nära honom hade fått två godartade diagnoser på hudförändringar som efter kirurgiskt ingrepp ändå visat sig vara cancer. Christoffer undrade varför inte dermatologerna hade något AI-hjälpmedel att analysera hudförändringar med. Man borde bli bättre på att hitta hudförändringar tidigt och därmed undvika kirurgiska ingrepp, det skulle också rädda livet på många.

Tankarna fanns ständigt i Christoffers huvud.

– En läkare jag var i kontakt med sa att AI för detta saknas, säger Christoffer. 

Det var då app-idén uppstod. Han och två kurskamrater inledde ett samarbete och tog alla tillfällen till att jobba på idén – mellan kurser, på raster – jämt. De ringde tillsammans över 200 samtal till läkare, investerare och konkurrenter och lärde sig alltmer om hudcancer på färden.

– Det finns ingen karta för oss att följa, mitt jobb är att lista ut hur appen, som är utrustad med avancerad AI, ska utvecklas. Att träffa de läkare som kommer att ha nytta av produkten framöver är en drivkraft, säger Christoffer.

I framtiden drömmer han om att fortsätta hitta behov, skapa nya bolag och arbeta kreativt, som det innebär att vara systemvetare.

– Det är spännande att få vara med och driva utvecklingen av AI för hälso- och sjukvården. Vi befinner oss mitt i den fjärde industriella revolutionen som AI kallas, men det finns mycket kvar att göra inom vården, säger Christoffer.

Det är spännande att få vara med och driva utvecklingen av AI för hälso- och sjukvården.

Christoffer har tidigare jobbat som telefonförsäljare, bartender och på olika säljföretag. 27 år gammal började han plugga på komvux och sedan sökte han till datorspelsutveckling. Datorspel verkade spännande och kreativt, och han hade hört mycket om det svenska spelundret som en snabbväxande bransch, det hjälpte honom att till slut komma fram till vad han skulle studera.

Han bävade inför att han troligen skulle vara äldst bland studiekamraterna på DSV, men han skulle komma att stortrivas på utbildningen.

– Jag fick kämpa hårt för att lära mig programmering, men till slut trillade polletten ned! Jag saknar studietiden, det är tacksamt att någon annan sätter schemat, säger Christoffer.

 

Vad har du haft mest nytta av i jobbet?

– Det var stenhårt på Stockholms universitet, att lära sig den vetenskapliga metodiken. Då förstod jag inte vad man skulle med det till, men nu är det en absolut nödvändig kunskap när jag kommunicerar med forskare. Och programmering gav direkt avkastning även om mina kollegor inte tycker att jag är bäst på just det, skrattar Christoffer.

Studierna har varit 100 procent avgörande för allt han åstadkommit hittills. Han vill uppmana alla som ska börja plugga, att ta studierna på allvar – det lönar sig sen när man ska ut på arbetsmarknaden. Trots att Christoffer är ambitiös och var en duktig student så har han både misslyckats på tentor och inte fått alla jobb han sökt.

– Jag har haft mina ”reality checks”, men misslyckanden måste man kunna hantera, de tillhör också livet, säger Christoffer. 

Texten är hämtad ur Stockholms universitets magasin, # 3 som kan beställas via länken. 
 

På denna sida