Stockholms universitet

Caroline bytte bana mitt i livet – nu arbetar hon med sitt största intresse

Längtan efter den grundtrygghet som ett yrke med goda framtidsutsikter ger fick Caroline Eriksson att återvända till studierna. Idag arbetar hon med sitt största intresse – människor och samtal.

Caroline Eriksson framför en syrénhäck.
Caroline Eriksson har läst den treåriga studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Stockholms universitet. Foto: Karin Persson.

Som ung läste Caroline Programmet för personal- och arbetslivsfrågor och tog en magisterexamen i socialpsykologi. Efter två decennier i arbetslivet valde hon att göra en nystart och har precis avslutat den treåriga studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Stockholms universitet.

– Jag har en ganska brokig yrkesbakgrund. Efter min första högskoleexamen arbetade jag några år som konsult och föreläsare om friskfaktorer i arbetslivet. Därefter anställdes jag på Försäkringskassans centrala HR-avdelning där jag jobbade med strategiska frågor kopplat till ledarskap och medarbetarskap. 

 

Förverkligade sin skrivardröm

Även om Caroline trivdes väldigt bra fanns det en längtan efter att förverkliga den skrivardröm hon haft sedan barnsben. Hon tog därför tjänstledigt och skrev ett manus som blev antaget av ett stort förlag. 

– I och med det sa jag upp mig, skrev böcker och frilansade parallellt för att försörja mig. Så småningom såldes två av mina böcker till andra länder vilket gjorde det möjligt för mig att bli heltidsförfattare under ett antal år. 

 

Sökte en ny riktning

Att helt och hållet försörja sig på en kreativ verksamhet är inte lätt. Pandemin och andra faktorer gjorde att Caroline fick anledning att ompröva sitt yrkesval och fundera över vilken riktning livet skulle ta härnäst. 

– Jag kom fram till att jag ville ha en grundtrygghet i form av en tydlig profession med goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Människor och samtal har alltid varit mitt största intresse och när en kompis, som arbetar som studie- och karriärvägledare, beskrev sitt jobb kände jag direkt att det kunde vara något för mig. Jag har varit både egenföretagare och anställd, både statstjänsteman och kulturarbetare. Förhoppningsvis en bra bakgrund för en studie- och karriärvägledare.

Jag har varit både egenföretagare och anställd, både statstjänsteman och kulturarbetare. Förhoppningsvis en bra bakgrund för en studie- och karriärvägledare.

 

Ett tydligt mål med studierna denna gång

Den stora skillnaden mellan att studera nu jämfört med tidigare menar Caroline är att hon denna gång haft ett tydligare fokus och mål med studierna. 

– Första vändan med universitetsstudier var jag i en helt annan fas av livet än jag är nu. Jag hade precis flyttat hemifrån, bodde i studentkorridor och var inte bara inriktad på att studera utan också på att lära känna nya människor och ha kul. Den här vändan har det sett annorlunda ut. Jag har barn och familj och har dessutom läst på distans. Jag har känt att jag behöver få utväxling på de här åren som jag lägger ner på en ny utbildning. Jag förväntade mig att de flesta på programmet skulle vara väldigt unga. Men många har varit i samma ålder och livssituation som jag, vilket var en positiv överraskning.

 

Praktiken ett sätt att knyta värdefulla kontakter

Det mest intressanta under utbildningen tycker Caroline var samtalskurserna och praktiken. I studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Stockholms universitet ingår det totalt 15 praktikveckor.

– Praktiken var ett tungt vägande, för att inte säga avgörande, skäl till att jag valde att satsa på ännu en akademisk utbildning. Dels var det ett sätt att redan under studietiden få ett kvitto på att jag valt rätt bana. Dels har jag fått möjligheten att knyta värdefulla kontakter inför det kommande arbetslivet.

Det var fint att jag vågade att läsa en ny grundutbildning som medelålders. Nu är jag peppad att komma tillbaka till arbetslivet med ny kunskap och en ny inriktning.

Idag arbetar Caroline som vägledare och rådgivare på Trygghetsstiftelsen. 

– På Trygghetsstiftelsen gjorde jag min andra praktikperiod så praktiken under studierna lönade sig verkligen. Det var fint att jag vågade, och hade möjligheten, att läsa en ny grundutbildning som medelålders. Nu är jag peppad att komma tillbaka till arbetslivet med ny kunskap och en ny inriktning.

 

Funderar du på att studera igen? Här har vi samlat några förslag på kurser som kan passa dig som vill skaffa nya kunskaper mitt i livet.

Läs mer om studie- och yrkesvägledarprogrammet vid Stockholms universitet.
 

På denna sida