Stockholms universitet

Prövning av grundläggande behörighet

Saknar du en avslutad utbildning på gymnasienivå kan du ansöka om att få din grundläggande behörighet prövad på andra sätt. Den kan prövas genom reell kompetens men i många fall finns andra alternativ.

 

Grundläggande behörighet med vissa kurser och arbete

Du uppfyller kravet på grundläggande behörighet om du har tre års arbetslivserfarenhet på lägst halvtid efter 19 års ålder, samt godkända betyg i följande gymnasiekurser: 

  • Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 
  • Engelska 5 och 6 
  • Matematik 1a, b eller c 
  • Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1+1a2.

För att styrka din arbetslivserfarenhet behöver du ladda upp ett tjänstgöringsintyg. 

Läs mer om hur du intygar din arbetslivserfarenhet 

Saknar du godkänt betyg i någon av dessa kurser räcker det att du ansöker om prövning av reell kompetens för den enskilda kursen enligt instruktionen på su.se/reellkompetens

 

Grundläggande behörighet genom behörighetsprov

Under 2022 och 2023 finns möjlighet att skriva ett prov för att styrka att du uppfyller grundläggande behörighet. Provet riktar sig till dig som är minst 24 år och som inte avslutat dina gymnasiestudier. 

Läs mer om behörighetsprovet

Behörighetsprovet grundar sig delvis på en beskrivning av de kompetenser som krävs för att uppnå grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige. Du kan läsa mer om kompetenserna på studera.nu. 

Nödvändiga kompetenser för att nå grundläggande behörighet 

 

Meritvärde för dig som saknar slutbetyg från gymnasiet

Om antalet sökande till en utbildning är fler än de platser utbildningen har måste du konkurrera med hjälp av ett meritvärde. 
Saknar du slutbetyg från gymnasiet och har blivit behörig på annat sätt rekommenderar vi att du skriver högskoleprovet för att få ett meritvärde. 

 

Kontakt

Kontakta Antagningsenheten vid Stockholms universitet

På denna sida