Stockholms universitet

Omställningsstudiestöd

Kompetensutveckling när den är som bäst! Du får studera heltid under 44 veckor och samtidigt få upp till 80% av din lön. Självklart kan du även studera deltid med studiestödet.

Låter det intressant? På denna sida hittar du mer information om vad det nya omställningsstudiestödet är och vem som får ansöka om denna möjlighet.

 

 

 

Vad är omställningsstudiestödet?

Omställningsstudiestödet är en möjlighet för dig som är etablerad och har aktuell förankring på arbetsmarknaden att höja din kompetens med hjälp av utbildning. Från den 1 april 2023 kan du söka omställningsstudiestöd för utbildningar som startar hösten 2023. Du har en möjlighet att studera 44 veckor på heltid och få stödet, eller längre om du väljer att studera på deltid. Omställningsstudiestödet hanteras av CSN, Centrala studienämnden och är en del av regeringens omställningspaket.

Studenter vid dator med whiteboard i bakgrunden.
Foto: Henrik Berglund/Familjen
 

Vem får söka omställningsstudiestöd?

Du som är anställd kan få ta del av omställningsstudiestödet. Det är en möjlighet för dig som idag arbetar att kunna kompetensutveckla dig eller helt byta bransch efter en utbildning. Här följer en lista på några saker du måste uppfylla för att kunna ansöka om omställningsstudiestödet:

  • Du ska vara mellan 27-62 år.
  • Du ska i dagsläget vara etablerad på arbetsmarknaden.
  • Utbildningen du vill gå ska ge rätt till studiestöd. Alla utbildningar vid Stockholms universitet ger rätt att söka studiestödet.
 

Vilken utbildning ger rätt till omställningsstudiestödet?

Alla universitetets utbildningar ger som sagt rätt att söka och få prövning gällande omställningsstudiestöd. Hitta din utbildning genom att bläddra i vår digitala kurskatalog. Du kan även se våra kurser och program grupperat efter alla våra ämnen. De utbildningar som omfattas av omställningsstudiestödet är:

  • Utbildningar på heltid eller deltid (minst 20%).
  • Utbildningen ska vara CSN-berättigad.
  • Utbildningen ska bidra till att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.
 

Hur får man omställningsstudiestöd?

Det är två ansökningsomgångar varje år. Den 1 april 2023 öppnar ansökan inför höstens utbildningar och den 1 oktober öppnar ansökan inför utbildningar med start våren 2024. Ansökan görs hos CSN på Mina sidor. CSN får en summa pengar från riksdagen varje år för studiestödet och granskar och beviljar ansökningarna allt eftersom de kommer in och så länge pengarna räcker. Så tänk på att vara ute i god tid med din ansökan.

En lärare skriver på en whiteboard.
Foto: Niklas Björling
 

Prata med en studievägledare

Vill du få rådgivning kring vilken utbildning som kan passa dig? Kontakta en av våra studievägledare! De kan vägleda dig i dina möjligheter att ta dig vidare i din karriär eller omställning som kan göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du når våra studievägledare via telefon, video eller samtal på plats vid Stockholms universitet. 

 

Mer information om omställningsstudiestödet

För dig som vill veta mer om omställningsstudiestödet hänvisar vi till CSN.

På denna sida