Stockholms universitet

Tips från studie- och karriärvägledarna

Exponera dig för möjligheter och knyt kontakter med arbetslivet under din studiegång. Redan som ny student finns det mycket du kan göra för att utforska arbetsmarknaden och dina framtida karriärvägar.

Några sätt kan vara att skriva en uppsats i samarbete med en arbetsgivare, att göra en utbytestermin utomlands eller att engagera dig i en studentkår. Här har vi samlat tips om hur du kan göra det mesta av din studietid. Du är också välkommen till oss för att bolla dina tankar och funderingar.

En student besöker en studie- och karriärvägledare.
Foto: Jens Olof Lasthein 
 

Så här kan du öka dina chanser på arbetsmarknaden

Om du vill få större insikt i möjliga yrkesroller och karriärområden kan du kontakta yrkesverksamma inom branscher som verkar intressanta och be dem berätta om sitt arbete och vägen dit.
Sök personer på LinkedIn


Engagera dig! Du kan till exempel gå med i en studentförening, hjälpa till att organisera ett event, ta på dig ett förtroendeuppdrag eller bli volontär. På så vis kan du få kunskap och erfarenheter samtidigt som du utökar ditt nätverk och har roligt.
Gå med i en kår eller förening 
 

Internationell erfarenhet ger dig språkkunskaper, kulturell kompetens och ett internationellt nätverk. Det kan även leda till konkurrensfördel på arbetsmarknaden och visar på öppenhet och självständighet. Ta chansen att genomföra en del av din utbildning utomlands som utbytesstudent!
Studera utomlands
 

Träffa alumner. Gå med i Stockholms universitets alumnnätverk för att ta del av tidigare studenters erfarenheter och få inspiration kring studievägar och framtida karriärval. 
Gå med i SU Alumni
 

Använd inlämningsuppgifter, projekt och uppsatser till att utforska frågor som särskilt intresserar dig. Genom att skriva ditt examensarbete i samarbete med ett företag eller en organisation har du också möjlighet att skapa kontakter och tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Extrajobb och praktik utrustar dig med värdefulla meriter samtidigt som du får kontakt med arbetsmarknaden. Det är också ett sätt för dig att prova på olika arbetsplatser. 

Håll utkik efter universitetets nya karriärportal! Under hösten 2024 ser vi fram emot att lansera en ny karriärportal där du förutom jobb, praktik och examensarbeten även kommer ha tillgång till karriärevent, jobbsökartips och inspiration för din karriär. Genom att skapa en profil får du dessutom möjlighet att exponera dig gentemot arbetsgivare med chans att bli headhuntad. 

Läs mer om den nya portalen här


Stirra dig inte blind på målet. Att ha en plan är aldrig fel, men den som är alltför målinriktad missar ofta halvöppna dörrar på vägen. Det ena kan ge det andra och under vägen kan möjligheter dyka upp som du inte förutsåg eller planerade i förväg. Det blir inte alltid som man planerat – ibland blir det mycket bättre.

På denna sida