Stockholms universitet

Åtaganden för respektive lärosäte och respektive kommun inom samverkansavtalet

Nedan listas de olika åtaganden kring VFU som gäller för respektive lärosäte och respektive kommun.

Lärosätenas åtagande

Kommunernas åtagande

Ha det övergripande ansvaret för VFU och examinationen av densamma. Ta emot studenter och utifrån utbildningarnas styrdokument ansvara för genomförandet av VFU.
Via VFU-portalen meddela behov av antal platser per inriktning/ämne, senast 15 maj inför höstterminen och 15 oktober inför vårterminen, och placera studenter. Via VFU-portalen erbjuda det antal platser per inriktning och ämne som motsvarar lärosätenas behov av platser, senast 20 juni (revidering senast 1 september) inför höstterminen, samt 1 december (revidering senast 1 februari) inför vårterminen.
Se till att VFU-portalen är kontinuerligt uppdaterad med lärosätets VFU-kurskoder och VFU-tider, aktuella studenter med inriktning och ämne, samt övrig information som påverkar förutsättningar för VFU-placering, Se till att VFU-portalen är kontinuerligt uppdaterad med aktuella handledare och övrig information som påverkar förutsättningar för VFU-placering, exempelvis ämnesbehörighet, inriktning, lärarlegitimation, och genomförd handledarutbildning.
Lämna faktureringsunderlag till kommunerna för innevarande termin senast 1 juni för vårterminen, respektive 1 december för höstterminen. Fakturera lärosätena för den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen för föregående termin, senast 1 september för vårterminen och 1 februari för höstterminen.
Upprätthålla kontakt mellan lärosäte och handledare under hela utbildningen, inte bara under VFU-kurserna. Svara för kontakter kring VFU-platser hos fristående skolhuvudmän belägna i kommunen.
Erbjuda handledarutbildningar. Utse handledare och skapa förutsättningar för de lärare som ska ta emot studenter att gå handledarutbildning och att genomföra handledaruppdraget.
Verka för gemensamma VFU-rutiner för lärosätena. Verka för gemensamma VFU-rutiner för kommunerna.

 

På denna sida