Stockholms universitet

Ämneslärare i årskurs 7-9 eller gymnasieskolan inom VAL

Här kan du se behörighetskraven till VAL med inriktning Ämneslärare och hitta information om vad som händer under utbildningen.

 

Inom VAL kan du läsa till en ämneslärarexamen i åk 7-9 eller gymnasieskolan, i ett eller flera undervisningsämnen.

Du ska undervisa minst 50 % i ämne 1.

VALs uppdrag är att göra kortast möjliga studieplan till en behörighetsgivande examen för de ämnen och årskurser som du undervisar i. Därför lägger vi som regel bara in ämne 2 (och ämne 3) om du redan har tillräckligt med relevanta studier i de ämnena.

När du ansöker till VAL tittar vi på vilken eller vilka inriktningar som är möjliga, beroende på hur din tjänstgöring som lärare och dina tidigare högskolestudier ser ut.

Om du kan antas får du förslag på kortast möjliga komplettering till en behörighetsgivande examen för det ämne och de årskurser som du i huvudsak undervisar i.

Innehåll i ämneslärarexamen årskurs 7-9, 180-240 hp

Diagram över delarna i en ämneslärarexamen åk 7-9

Innehåll i ämneslärarexamen i gymnasiet, 210-330 hp

Diagram över ämneslärarexamen för gymnasieskolan

 

 

För behörighet till VAL med inriktning mot årskurs 7-9 ska de gemensamma behörighetskraven och något av följande
alternativ vara uppfyllda.

Alternativ 1 – båda punkterna:

Du ska ha

  • jobbat som obehörig lärare på minst 50 % i minst två läsår i de ämnen och årskurser du kan antas till i VAL.
  • minst 30 hp i undervisningsämnet och/eller UVK-kurser.

Alternativ 2 – båda punkterna:

Du ska ha

  • jobbat som obehörig lärare på minst 50 % i minst ett läsår i de ämnen och årskurser du kan antas till i VAL.
  • minst 45 hp i undervisningsämnet och/eller UVK-kurser.

Alternativ 3 – alla tre punkterna:

Du ska ha

  • jobbat som obehörig lärare i minst åtta läsår, varav minst tre sammanhängande, med en total omfattning av minst 75 %.
  • verksam som obehörig lärare sex månader före sista ansökningsdag.
  • vara verksam och ska huvudsakligen ha varit verksam som obehörig lärare i de ämnen eller ämnesblock som du kan antas till i VAL.

För antagning till HT 2024 gäller att de åtta läsåren ska vara uppnådda senast 15 oktober 2023 och att du var anställd den dagen. Det innebär alltså att du ska ha totalt 8,5 års erfarenhet vid ansökningstillfället till VAL HT 24.

I en del ämnen (t.ex. fysik, kemi och teknik) finns det inte distanskurser att läsa vid något lärosäte i Sverige upp till de 90 hp som ska ingå i examen. Även om du då uppfyller behörighetskraven till VAL kan det vara så att vi inte kan erbjuda dig några ämneskurser att läsa. I så fall får du läsa ämneskurser på egen hand och sedan söka till VAL för att läsa UVK-kurser

Gör VAL-guiden för att se om du kan vara behörig till VAL

 

En ämneslärarexamen i gymnasieskolan är på 210 hp, varav 120 hp utgörs av undervisningsämnet. Har du minst 2 års relevant tjänstgöring krävs det 60 hp som kan ingå i examen (ämne och/eller UVK-kurser) för behörighet till VAL. Du ska även uppfylla de gemensamma behörighetskraven.

En ämneslärarexamen avsedd för åk 7-9 ger behörighet att undervisa i åk 4-9 och gymnasieskolan, utom i ämnena svenska, musik och samhällskunskap.

VALs uppdrag är att ge kortast möjliga studieplan till en behörighetsgivande examen för de ämnen och årskurser
som du jobbar i. Därför blir det oftast inriktning åk 7-9 i din VAL-studieplan. Undervisar du däremot i huvudsak i något av ämnena svenska, musik eller samhällskunskap i gymnasiet, eller i ett ämne som endast finns i gymnasieskolan, läser du inriktningen ämneslärare i gymnasieskolan.

I en del ämnen (t.ex. fysik, kemi, teknik, mediekommunikation och programmering) finns det inte distanskurser att läsa vid något lärosäte i Sverige upp till de 120 hp som ska ingå i examen. Även om du då uppfyller behörighetskraven till VAL kan det vara så att vi inte kan erbjuda dig några ämneskurser att läsa. I så fall får du läsa ämneskurser på egen hand och sedan söka till VAL för att läsa UVK-kurser.

Gör VAL-guiden för att se om du kan vara behörig till VAL

 

UVK-kurser ges på halvfart distans vid Stockholms Universitet. Antalet obligatoriska campus- och/eller webbaserade träffar varierar från kurs till kurs.

Stockholms universitet erbjuder inte kurser i alla ämnen och därför läses en del ämnen (till exempel praktisk-estetiska ämnen som idrott & hälsa, hem- och konsumentkunskap, slöjd, bild och musik, men även till exempel biologi och modersmålsdidaktik) på distans vid andra VAL-lärosäten. Du måste alltså vara beredd på att kunna åka till exempelvis Högskolan Dalarna, Linköpings universitet, Karlstads universitet, Malmö universitet eller Umeå universitet några gånger per termin. En del ämneskurser ges på helfart och/eller campusförlagt.

Om du uppfyller kraven för lång tjänstgöring som lärare i ett praktisk-estetiskt ämne och har inga eller ett fåtal högskolepoäng i ditt ämne anmäler vi dig till en två terminer lång valideringskurs på distans vid Göteborgs universitet. Kursen innebär att du genom intervjuer, teoretiska och praktiska moment har möjlighet att validera reell kompetens i ditt undervisningsämne. När kursen är avklarad har du 90 hp i ditt ämne.

Det är viktigt att meddela VAL-samordningen om du inte följer din studieplan så att vi kan titta på vilka möjligheter som finns och anmäla dig till rätt kurser nästkommande termin.

För kontaktinformation, besök VAL vid Stockholms universitet

På denna sida