Stockholms universitet

Erasmus+ kort blandad mobilitet för studier

Studenter som är nominerade och antagna till ett blandat intensivprogram eller en kort blandad mobilitet för studier vid något av Stockholms universitets partneruniversitet kan ansöka om ett Erasmusstipendium.

Du kan ansöka om ett Erasmusstipendium mellan 1 augusti och 31 maj. Ansökan behöver vara inlämnad senast sex veckor innan mobilitetsstart.

 

För att kunna delta i en Erasmus+ kort blandad mobilitet för studier eller i en BIP krävs att:

  • du är nominerad och antagen till ett kort blandat utbyte eller antagen till en BIP vid något av Stockholms universitets partnerlärosäten inom Erasmus+.
  • du är registrerad och aktiv student vid Stockholms universitet när du söker ditt stipendium.
  • du avser att ta ut en examen vid Stockholms universitet.
  • Studierna bedrivs på heltid och innehåller en fysisk mobilitet på plats i värdlandet under en period på 5-30 dagar samt en obligatorisk virtuell komponent som är organiserad av värdorganisationen och har ett tydligt lärandemål och resultat. Den virtuella komponentens längd är flexibel.
  • du upprättar en studieplan, ett så kallat Learning Agreement.
  • hela mobiliteten motsvarar minst 3 ECTS och tillgodoräknas vid Stockholms universitet.
  • du inte har deltagit i Erasmus+ studier/praktik under samma utbildningsnivå så att den sammanlagda mobilitetsperioden blir mer än 360 dagar (tidigare och planerad mobilitet).
  • du gör ett OLS-språktest (för mobiliteter på 14 dagar eller längre).
  • du besvarar en elektronisk enkät efter avslutat utbyte.
  • du lämnar in ett närvarointyg (Certificate of Attendance) efter avslutad mobilitet.
  • du inte samtidigt tar emot fler stipendier från EU.
 

Stipendiet baseras på antalet dagar du bedriver dina studier på plats i värdlandet samt vid behov en resdag innan och en resdag efter i anslutning till mobiliteten. Resdagar på första eller sista dagen av studierna räknas inte som resdag och resdagar räknas ej som en del av minimikravet om antal dagar (5 dagar). Stipendiet utgår bara för den fysiska mobiliteten. 

  • 70 EUR per dag upp till den 14:e dagen.
  • 50 EUR per dag från och med den 15:e dagen (dock max 30 dagar).

Utbetalningen av stipendiet görs, klumpvis, i två omgångar:

  1. Första utbetalningen i samband med utbytesstart, förutsatt att du har lämnat in ett signerat Grant Agreement. Utbetalningen motsvarar 70 procent av ditt planerade stipendium. 
  2. Resterande belopp betalas ut efter din hemkomst, när du fullgjort ditt utbyte och lämnat in slutdokumentationen. Då justeras även det slutgiltiga totala beloppet, utifrån om några förändringar skett i utbytets längd.

Tillägg för Erasmusstudenter med barn

Studenter som genomför ett Erasmusutbyte och har minderåriga barn får ett extra top-up utöver den ordinarie stipendiesumman, oavsett om barnet följer med på utbytet eller inte.

  • Kort blandad mobilitet (5-30 dagar): Top-up på 100 euro för mobiliteter på 5-14 dagar och 150 euro för mobiliteter på 15-30 dagar

Du ansöker om top-up för barn i Erasmusstipendieansökan och laddar då även upp ett familjebevis från Skatteverket som styrker att du har barn.

Studenter som har minderåriga barn och deltar i ett Erasmusutbyte och där merkostnader på grund av detta blir högre än vad ett top-up kan täcka, kan ansöka om bidrag för upp till 100 procents täckning av merkostnaderna. Kontakta Erasmusteamet vid Studentavdelningen i så god tid som möjligt för mer information om hur ansökan går till: erasmusutbyte@su.se.

Stöd för Erasmusstudenter med funktionsnedsättning

Studenter som deltar i ett Erasmusutbyte och har en varaktig funktionsnedsättning, inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa får ett extra top-up utöver den ordinarie stipendiesumman.

  • Kort blandad mobilitet (5-30 dagar): Top-up på 100 euro för mobiliteter på 5-14 dagar och 150 euro för mobiliteter på 15-30 dagar

Studenter ansöker om top-up för funktionsnedsättning i Erasmusstipendieansökan och kommer därefter bli kontaktade med mer information om nödvändig dokumentation.
Om det i samband med utlandsvistelsen uppstår merkostnader kopplade till studentens funktionsnedsättning som överstiger vad ett top-up kan täcka, är det möjligt att ansöka om bidrag för upp till 100 procents täckning av merkostnaderna. Med merkostnader menas de ökade omkostnader som studenten eller lärosätet har och som inte finansieras på annat sätt, exempelvis transporter, undervisningsmaterial, boende, assistent/medföljare eller medicinsk uppföljning i värdlandet.

Studenter som vill ansöka om medel för att täcka faktiska kostnader på grund av sin funktionsnedsättning ska kontakta ansvarig internationell koordinator eller Erasmusteamet vid Studentavdelningen i god tid för mer information om hur ansökan går till.

Checklista för utresande Erasmusstudenter med funktionsnedsättning

Grönt resande

Hållbarhet är ett av fyra fokusområden i Erasmusprogrammet 2021-2027. Du kan ansöka om ett så kallat top-up för grönt resande, ett engångsbelopp på 50 euro som delas ut till deltagare i programmet som reser på ett miljövänligt sätt till och från värdlandet. Du kan till exempel resa med tåg, buss eller bilpool (minst två personer) och både tur och retur resan ska vara grön. Du kan också få finansiering för upp till två resdagar innan och två resdagar efter utlandsstudierna vid behov (utöver ordinarie resdagar). Du ansöker om top-up för grönt resande i din Erasmusstipendieansökan. Om du har frågor om huruvida ditt transportsätt kan räknas som grönt resande, mejla erasmusutbyte@su.se

Kriterier för top-up för grönt resande:

  • Du ska resa på ett miljövänligt sätt till och från ditt värdland, till exempel med tåg, buss eller bilpool (minst två personer). Observera att båt inte räknas som ett grönt resande.
  • Efter mobilitetsslut ska du lämna in resebevis som styrker att du har rest tur och retur till värdlandet på ett miljövänligt sätt. 
  • Om du åker bilpool behöver du lämna in ett bekräftelseformulär som finns att ladda ner i Erasmusportalen.
  • Resdagar beviljas enbart för resa innan startdatum och efter slutdatum som anges i ditt Certificate of Attendance.
  • Beviljade resdagar räknas inte som en del av mobilitetsperioden dvs kan ej räknas som en del av minimikrav om antal dagar för att få behålla stipendiet.

Grön hållbarhet: information och tips till studenter på Studera.nu

 

Inför utbytet

Här följer viktig information inför ditt utbyte.

Ansökningar för ett Erasmusstipendium för kort blandad mobilitet tas emot löpande under perioden 1 augusti till 31 maj. Ansökningarna måste inkomma senast sex veckor innan mobilitetsstart. Du kan ansöka om ett Erasmusstipendium först när du har blivit nominerad och antagen till en kort blandad mobilitet/BIP.

Du behöver upprätta en studieplan, ett så kallat Learning Agreement med information om din korta blandade mobilitet. Learning Agreement ska bland annat innehålla en beskrivning av den virtuella komponenten och information om hur mobiliteten ska tillgodoräknas vid Stockholms universitet efter deltagandet. Learning Agreement upprättas digitalt på learning-agreement.eu och ska signeras av dig själv, din sändande utbyteskoordinator/examensgruppen och värduniversitetet innan utbytet börjar. 

En kopia på ditt signerade Learning Agreement ska laddas upp i din online ansökan. För vidare instruktioner kontakta din utbyteskoordinator.

Se gärna denna länk som stöd i skrivandet av ett Learning Agreement

Ansök genom Erasmusportalen och använd formuläret ” Erasmus Short Term Mobility/Blended Mobility/BIP”.

I ansökan anger du start- och slutdatum både för den fysiska mobiliteten och den virtuella delen. Den fysiska mobiliteten är de dagar du bedriver studier på plats i värdlandet.

Dokument att ladda upp i ansökan

  • Antagningsbesked utfärdat av värdlärosätet (ett så kallat Letter of Acceptance eller motsvarande).
  • Registreringsintyg från Ladok (som visar att du är en aktiv student vid Stockholms universitet vid ansökningstillfället).
  • Learning Agreement, komplett signerat av dig, din sändande utbyteskoordinator/examensgruppen och värdlärosätet.
  • Resebiljetter för ditresan och hemresan för beräkning av eventuellt stipendium för resdagar. Om biljetter inte lämnas in i ansökan kommer stipendium för eventuella resdagar att läggas till vid den sista stipendieutbetalningen, efter mobilitetsslut.

Mejla erasmusutbyte@su.se när din ansökan är inlämnad eller om du har några frågor om Erasmusstipendiet.

Glöm inte bort att se till att ditt utbyte registreras i Ladok. Kontakta din utbyteskoordinator för att få stöd och hjälp med registrering. 

Efter att en komplett ansökan är inlämnad och handlagd, kommer du att få ett stipendiekontrakt, ett så kallat Erasmus+ Grant Agreement skickat till dig via e-post. Stipendiekontraktet måste signeras och laddas upp i Erasmusportalen i god tid innan mobilitetsstart. Finns det inget signerat kontrakt, betalas inget stipendium ut.

Läs igenom dokumentet Erasmus Student Charter som innehåller information om dina rättigheter och skyldigheter som Erasmusstudent.

Se Erasmus+ Student Charter här

 

Under ditt utbyte

Här följer information som är viktig under ditt utbyte.

  • Om informationen i ditt Learning Agreement ändras behöver du göra ett ”Changes to Learning Agreement” och ladda upp det i Erasmusportalen. Ändringarna ska signeras av dig, din sändande utbyteskoordinator och värdlärosätet.
  • Om din utbytesperiod förkortas eller förlängs måste du kontakta erasmusutbyte@su.se och ansvarig utbyteskoordinator så snart som möjligt. Observera att den fysiska mobiliteten måste vara minst 5 och längst 30 dagar.
  • Om den fysiska mobiliteten skulle bli kortare än 5 dagar kan du komma att bli återbetalningsskyldig för hela det utbetalade stipendiebeloppet.

Intyget Certificate of Attendance ska fyllas i, signeras och stämplas av värduniversitetet i slutet av din mobilitet. Med detta bekräftas datumen för den fysiska mobiliteten samt den virtuella komponenten. Notera att enbart tiden vid värdlandet för att delta i undervisning eller reguljära tentor är stipendiegrundande samt att resdagar till och från värdlandet inte räknas som en del av mobilitetsperioden. 

Mall för nedladdning finns i Erasmusportalen.

 

Efter ditt utbyte

Här följer information om vad du bör tänka på när du kommer hem från ditt utbyte. 

Intyget ska laddas upp tillsammans med resebiljetter/boarding pass för både ditresan och hemresan i Erasmusportalen, via formuläret ”Erasmus+ SMS Certificate of Attendance”. Ifall det skett några förändringar i utbytets längd eller om eventuella resdagar ska läggas till kommer ditt slutgiltiga Erasmusstipendiebelopp att justeras.

Mall för Certificate of Attendance finns för nedladdning i Erasmusportalen.

När du avslutat din mobilitet kommer ett mejl att skickas till dig med länk till en enkät, Erasmus+ Participant Survey. Enkäten är obligatorisk för alla som genomfört en Erasmusmobilitet. Hör därför av dig om du inte fått mejlet. 

Utöver enkäten kan din institution/International Office på Studentavdelningen kräva in ytterligare rapportering från dig. Stäm därför av med din utbyteskoordinator så att de fått in all dokumentation de behöver.

Observera att det är först när du efter genomförd mobilitet laddat upp ditt signerade närvarointyg, Certificate of Attendance tillsammans med dina resebiljetter och besvarat enkäten som du kan få ditt resterande stipendium utbetalt.

När du avslutat och fått betyg på kurserna som du läst under mobiliteten ska du ansöka om att få dem tillgodoräknande vid Stockholms universitet. Kontakta din heminstitution för information och instruktioner.

 

Kontakt

På denna sida