Stockholms universitet

Försäkring för utresande studenter

Studenter som bedriver utlandsstudier (exempelvis utbytesstudier, fältstudier/MFS, praktik) via ett avtal genom Stockholms universitet täcks av Kammarkollegiets försäkring Student UT.

Studenter som deltar i utlandsstudier inom EU/EES/Schweiz/Storbritannien och täcks av en socialförsäkringslagstiftning inom EU/EES/Schweiz/Storbritannien ska även ta med sig det europeiska sjukförsäkringskortet. 

Vid utbytesstudier, kan vissa värduniversitet kräva att studenter tecknar och betalar för en lokal försäkring på plats i värdlandet. 

Det är studentens eget ansvar att se över sitt försäkringsskydd och avgöra om eventuell kompletterande försäkring behöver tecknas.

 

Du som deltar i utlandsstudier via ett avtal genom Stockholms universitet täcks av Kammarkollegiets försäkring Student UT. För att du ska täckas av försäkringen ska vissa krav uppfyllas, vanligtvis krävs exempelvis en registrering av utlandsstudierna i Ladok. Kontakta den internationella koordinatorn ansvarig för dina utlandsstudier för att se vad som gäller just dig.

Försäkringen är kostnadsfri och gäller två veckor innan till två veckor efter din utlandsstudieperiod, dygnet runt i ditt värdland samt under en direkt dit- och hemresa. Ett försäkringsintyg kan utfärdas av den internationella koordinatorn som är ansvarig för dina utlandsstudier.

Försäkringen innehåller bland annat personskadeskydd, sjuk- och tandvårdsskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och kris- och katastrofskydd. Hemförsäkring ingår ej. Försäkringen är inte heltäckande och det är ditt ansvar att läsa försäkringsvillkoren och avgöra om en kompletterande försäkring behöver tecknas. 

Läs försäkringsvillkoren i sin helhet på Kammarkollegiets hemsida

Observera följande:

  • Försäkringen gäller inte i länder dit Utrikesdepartementet (UD) avråder från alla resor. Om UD avråder från alla resor till ett specifikt område i ett land, gäller inte försäkringen i den delen av landet. 
  • Om du har påbörjat utresan innan avrådan har skett, är försäkringen giltig under en övergångsperiod (max 30 dagar) så att du har tid på dig att lämna landet.
  • Om ditt utbildningsland är det land där du har din hemvist gäller endast personskadeskydd samt ansvarsskydd. 
  • Om du befinner dig i Sverige eller annat land än ditt värdland och bedriver distansstudier från ett universitet utomlands, gäller försäkringen endast för olycksfall och endast om olycksfallet står i direkt samband med de studier som ska utföras.

Vänligen kontakta den internationella koordinatorn ansvarig för dina utlandsstudier om du har frågor om hur detta kan komma att påverka din utlandsvistelse. 

Kontaktinformation

 

Du som deltar i utlandsstudier inom EU/EES/Schweiz/Storbritannien och täcks av en socialförsäkringslagstiftning inom EU/EES/Schweiz/Storbritannien ska även ta med dig det europeiska sjukförsäkringskortet. EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige till samma kostnad som de som bor i landet. 
Kortet, som är gratis och giltigt i tre år, kan beställas från Försäkringskassan eller motsvarande i det land där du är försäkrad. Om du redan har ett kort så bör du kontrollera att det är giltigt under hela din utlandsvistelse. 

För mer information: Försäkringskassan

Storbritannien

Om du utför dina utlandsstudier i Storbritannien så undersök om det europeiska sjukförsäkringskortet fortfarande omfattar dig då direktiven kan komma att ändras. 

 

Om du råkar ut för något under din utlandsvistelse

Vid akuta händelser som personskador, olyckor, förändrat säkerhetsläge etc, där du behöver omedelbar assistans, kontakta Falck Global Assistance på +46 8-587 717 49. Kontaktinformation finns även på ditt försäkringsintyg. De har öppet dygnet runt och kan snabbt hjälpa dig.

Tänk på att även kontakta din familj, din internationella koordinator vid SU och din kontaktperson vid värduniversitet/värdorganisationen.

Om du behöver göra ett försäkringsärende

  • Du måste själv göra ett utlägg för läkarvård, läkemedel etc. Spara alla kvitton i original. Försäkringsintyget fungerar inte som betalningsmedel utan är endast ett bevis på att du täcks av försäkringen. – Om du deltar i utlandsstudier i EU/EES/Schweiz/Storbritannien och har ett europeiskt sjukförsäkringskort ska detta användas i första hand vid kontakt med vården. 
  • Fyll i en skadeanmälan: Blankett för skadeanmälan finns hos Kammarkollegiet.
  • Skicka in skadeanmälan tillsammans med kvitton i original, polisrapport eller annat som är kopplat till händelsen till den internationella koordinator på Stockholms universitet som är ansvarig för dina utlandsstudier.
    *Under Covid-19 pandemin kan det vara tillåtet att skicka in underlag via mejl, kontakta din internationella koordinator för vidare instruktioner. 
  • Ansvarig internationell koordinator på Stockholms universitet skriver under skadeanmälan och skickar sedan in alla dokument till Kammarkollegiet tillsammans med en kopia på aktuellt utbytesavtal.

Kammarkollegiet behandlar din skadeanmälan och återbetalar ditt utlägg inom ett par veckor.

Om du har frågor om ditt försäkringsärende kan du kontakta Kammarkollegiet direkt. Uppge att du bedriver utlandsstudier genom Stockholms universitet. 

E-post till Kammarkollegiet: forsakring@kammarkollegiet.se

På denna sida