Stockholms universitet

Riktlinjer för stipendier från Ahlströms och Terserus stiftelse

Stiftelsen utdelar stipendier till kvinnor som är antagna till forskarutbildning eller som bedriver studier efter avlagd doktorsexamen inom de humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna vid Stockholms universitet. Stipendierna utlyses för ansökan en gång per år, normalt från 15 mars till 15 april.

 

Behöriga sökande av stipendium från Ahlström Tereserus stiftelse

Stipendium till doktorand kan tilldelas den som önskar bli antagen till forskarutbildningen och som är villkorligt antagen som doktorand. Med villkorlig antagning menas att en student antas till forskarutbildningen under förutsättning att hon får ett
doktorandstipendium. Doktoranden måste därefter slutgiltigt antas före den 31 december det år som stipendiet har sökts. Efter ansökan om förlängning kan denna stipendiat tilldelas ytterligare ett års doktorandstipendium.

Doktorandstipendium kan även tilldelas en doktorand som redan har innehaft finansiering i motsvarande fyra år men som behöver finansiellt stöd ytterligare ett år för att fullfölja forskarutbildningen. I detta fall behövs en mycket tydlig forskningsplan med tidsplan och intyg från handledare som uttryckligen stöder ansökan och tidsplanen; prefekten bör också ställa sig bakom ansökan. För dessa doktorander ges ingen möjlighet till förlängning med ytterligare ett år.

Stipendium till disputerade forskare kan tilldelas den som har avlagt doktorsexamen vid Stockholms universitet senast den 15 maj vid året för ansökan och som under stipendieperioden ska vara verksam vid Stockholms universitet. Om doktorsexamen har  avlagts efter ansökningstidens utgång den 15 april men före den 15 maj krävs en komplettering av ansökan. Vid sådan komplettering ska kontakt först tas med stipendiehandläggaren vid Studentavdelningen. Disputerade forskare kan dessutom erhålla ett extra stipendium för att delfinansiera rum och utrustning vid den mottagande institutionen.

Samma sorts stipendium kan inte tilldelas samma person två gånger. Däremot kan samma person först erhålla doktorandstipendium och senare stipendium som disputerad forskare.

Stipendieperiod och tillträdesdag

Stipendierna för doktorander löper under ett år. De doktorander som erhållit stipendium i början av sina forskarstudier har möjlighet att söka förlängning om ytterligare ett år.

Stipendierna för disputerade forskare löper under två år.

Normalt börjar stipendieperioden den 1 januari. Annan tillträdesdag beviljas om särskilda skäl föreligger, t.ex. föräldraledighet.

Urval av mottagare av stipendium

Särskild vikt läggs vid forskningsplanen och vid yttranden av handledare/tidigare handledare och prefekt. Företräde ges till sökande av doktorandstipendium som är i början av sin forskarutbildning respektive till sökande av stipendium för disputerade forskare som avlagt doktorsexamen mindre än fyra år före ansökningstillfället. Reserver kallas så snart som möjligt och senast den sista november under ansökningsåret.

Anställning under stipendieperioden

Stipendiet får inte utgöra ersättning för arbete som stipendiaten har utfört eller kommer att utföra. Anställning (t.ex. undervisning eller liknande) parallellt med stipendiet får uppgå till motsvarande högst 20 % av heltid. Tillträder stipendiat anställning utöver 20% under stipendieperioden, ska hon avstå från stipendiet och är ersättningsskyldig för den del av stipendiet som avser tid för vilken hon innehaft anställningen.

Sjuk- och föräldraledighet

Uppehåll för sjuk- eller föräldraledighet under stipendieperioden beviljas efter ansökan. Stipendietiden förlängs då med samma antal dagar/veckor/månader som uppehållet. Ansökan om uppehåll och återinträde görs via handläggare vid Studentavdelningen och ska göras snarast möjligt.

Försäkring

Stipendiet utgör inte grund för ersättning från Försäkringskassan. Stiftelsen rekommenderar stipendiaterna att själva teckna nödvändiga försäkringar avseende liv-, olycksfalls- och frivillig sjukförsäkring. Doktorander omfattas dock av Kammarkollegiets
personskadeförsäkring för studenter. Försäkringskostnaderna är inräknade i stipendiebeloppen och ersätts inte i annan ordning. Stipendiat behöver inte betala skatt för mottaget stipendium och kan därför inte heller göra avdrag för kostnader uppkomna i
samband med den utbildning som stipendiet avser.

Skyldighet att informera vid ändrade förhållanden

Stipendiat och inspektor är skyldiga att informera stiftelsen om förhållanden av betydelse för omprövning av stipendiet, t.ex. om stipendiaten påbörjar en anställning eller inte fullgör sitt åtagande enligt planen.

Halvårsrapport och slutrapport

Särskilda krav uppställs på planeringen av studierna. Därför ska en kort rapport om uppfyllda mål och eventuella avvikelser från planerna insändas halvårsvis av stipendiat till Studentavdelnigen. I stället för en rapport för det sista halvåret ska en slutrapport skickas till Studentavdelningen. Slutrapporten ska täcka hela stipendieperioden.

På denna sida