Stockholms universitet

Varför studera Kulturgeografi – egentligen? Fråga mig!

Hejsan! Jag heter Hillevi och pluggar just nu Masterprogrammet i kulturgeografi på Stockholms universitet. Om det finns något du undrar om kulturgeografi-programmet på kandidat- eller masternivå eller om Stockholms universitet, tveka inte att höra av dig med en fråga så gör jag mitt bästa för att svara!

 

 

Sök kurser och program 

Frågor och svar:
 

Fråga: Hej Hillevi! Jag undrar främst i vilken byggnad och i vilken del av Stockholm som man kommer vistas mest i när man läser Kandidatprogrammet i kulturgeografi - samhälle, miljö och globala processer? /Cornelia

Svar: Hej Cornelia! Tack för din fråga! När man pluggar program i kulturgeografi, geografi eller samhällsplanering så är lektionerna i Geohusen som ligger på Frescati-området, ganska precis vid Universitets tunnelbaneuppgång. Det är faktiskt väldigt trevliga hus att ha lektion i, med många stora fönster, några större föreläsningssalar och ett fint bibliotek där man kan sitta tyst och plugga och se ut över gräsmattan. 

Ha det fint och lycka till med studierna!
Allt gott,
Hillevi

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Hillevi! Jag är osäker på om jag ska välja kulturgeografi eller samhällsplanerarprogrammet. Varför valde du kulturgeografi? /Leo

Svar: Hej Leo! Det är en väldigt bra fråga du ställer, som jag själv tänkt igenom mycket. Under kandidaten hamnade jag på kulturgeografi för att jag läste ett annat program som introducerade mig för det, då visste jag inte så mycket om samhällsplanering och valde inte mellan de två. Men när jag skulle välja mastersprogram så valde jag mellan kulturgeografi och samhällsplanering och bytte plats flera gånger i prioritetsordningen. 

Anledningen till att jag i slutändan valde kulturgeografi var att jag tänkte att rent teoretiskt så kändes det mer spännande för mig, att det är mer grundligt och övergripande om sociala processer och människor och deras anknytning till platser, medan samhällsplanering är mer inriktat på en del av det och mer praktiskt. Med det sagt så var det främst en kurs jag läste i början av mastersprogrammet som faktiskt skilde sig från det mina kompisar på samhällsplanering kunde välja mellan. Därför har jag läst många samhällsplaneringskurser under programmet och tänker mig att jag skulle kunna jobba med det i framtiden. Även under kandidaten var det flera kurser som kulturgeografer och samhällsplanerare pluggade tillsammans. Jag känner många som är nöjda med båda programmen.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att kulturgeografi är lite mer teoretiskt och samhällsplanering lite mer praktiskt utifrån att man får lära sig om olika lagar och planeringsstrategier. Samtidigt utgår båda ämnen till stor del från fältkurser där man faktiskt är ute på den plats man studerar och observerar för att förstå. Många väljer samhällsplanering för att det känns tydligare, men för mig var det bredden i kulturgeografi som lockade.

Hoppas det här svaret är hjälpsamt för dig.
Lycka till med ditt val!
Allt gott, Hillevi

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Hillevi! Vad pluggade du för kandidatprogram? Du nämnde att du valde att byta från ett annat samhällsvetenskapligt kandidatprogram. Vad bytte du från och vad bytte du till? /Matilda

Svar: Hej Matilda! Tack för din fråga, bra att du ber mig förtydliga! Jag började studera ett år på kandidatprogrammet i global utveckling och i slutändan tog jag en kandidat i kulturgeografi. Programmet i global utveckling var väldigt spännande och jag fick flera vänner som jag har kvar, men för mig var det lite väl globalt fokus. Jag ville lära mig mer om specifika processer som kan ske även i Sverige.

Global utveckling hålls av Socialantropologiska institutionen och de samarbetar med statsvetenskap, ekonomisk historia och internationella relationer och kulturgeografi-institutionen. Därför hade vi delkurser under första året hos varje institution och jag tyckte mest om dem i kulturgeografi. Under mitt breddningsår i tvåan valde jag därför att läsa kulturgeografi hela året. När jag sen skulle tillbaka till global utveckling för tredje året på kandidaten så bestämde jag mig för att fortsätta med kulturgeografi istället. Då kunde jag hoppa direkt till tredje året och räkna global utveckling som breddningsår.

Hoppas detta svar var hjälpsamt. Lycka till med det du tar dig an!

Ha det fint,
Hillevi

________________________________________________________________________

Fråga: Hejsan! Vilka specifika områden inom kulturgeografi intresserar dig mest och varför? Hade du en tydlig bild innan studierna eller är det ett intresse som växte genom dina studier? /Johanna

Svar: Hej Johanna och stort tack för din fråga! Det som intresserar mig inom kulturgeografi är bostadsfrågor och urbana processer, såsom segregation och gentrifiering, helt enkelt vad det är som händer i områden som gör att vissa människor bor där och andra inte. Jag har alltid varit intresserad av sociala frågor men sen jag började plugga kulturgeografi har jag fått lära mig väldigt mycket om bostadsmarknaden, hur den har sett ut och förändrats och hur detta resulterar i ojämlika utgångar för olika människor. På så vis har mitt intresse specificerats av utbildningen. 

Jag hade alltså inte en tydlig bild av precis vad jag ville hålla på med innan utbildningen, och det ändras fortfarande. Den här höstterminen har till exempel mitt intresse för miljö-frågor ökat, och nu håller jag på att lista ut hur jag kan kombinera det med mitt bostadsintresse. Just jag är väldigt intresserad av städer men det finns även massa spännande att ta del av på landsbygden, och inom andra delar av kulturgeografi.

Hoppas svaret är hjälpsamt!

Allt gott och lycka till!
Hillevi 

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Hillevi. Vad är skillnaden mellan kulturgeografi och naturgeografi?

Svar: Hej Johan! Tack för din fråga. Jag har aldrig studerat naturgeografi, men det jag tänker mig är att naturgeografi är ett naturvetenskapligt ämne, som behandlar jordytans olika delar och processer som påverkar dem, medan kulturgeografi är samhällsvetenskapligt. Det handlar om sociala processer som sker, och undersöker dessa utifrån ett rumsligt perspektiv. Alltså kan det handla om människans liv, individuellt eller i grupp, och hur det är kopplat till och påverkas av platser såsom grannskap, område eller land. En plats kan dock också vara en särskild sida på internet eller olika nätverk. Om man gillar samhällsvetenskap tycker jag att kulturgeografi är ett väldigt spännande sätt att utföra det på.

Jag hoppas att svaret är hjälpsamt för dig. 

Stort lycka till!
Allt gott, Hillevi

________________________________________________________________________

 

På denna sida