Stockholms universitet

Vilka möjligheter ger studierna i filosofi vid Stockholms universitet? Fråga mig!

Hej allihopa! Mitt namn är Love och jag läser filosofi vid Stockholms universitet. Är du intresserad av filosofi och undrar hur det är att studera ämnet på Stockholms universitet? I detta fall är du varmt välkommen att höra av dig med dina tankar och funderingar till mig. Vi hörs!

 

 

Sök kurser och program 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej Love! Jag är en 18-åring som tar studenten nu i vår, och som funderar på att söka en eller flera filosofikurser på SU nu i höst. Jag har pluggat två terminer filosofi i gymnasiet så kan ändå grunderna. Vilken kurs skulle du rekommendera? /Elias

Svar: Hej Elias! Tack för din fråga! Roligt att höra att du funderar över att studera filosofi. Om du lutar mot att läsa flera kurser så rekommenderar jag antingen Teoretisk filosofi 1 (30 hp) eller Praktisk filosofi 1 (30 hp). Dessa ger en perfekt grund till vidare filosofistudier och tillåter studenter att bekanta sig med flera av filosofins viktigaste ämnen. Om du enbart tänker söka en kurs så är exempelvis kursen i vetenskapsfilosofi intressant (vetenskapsfilosofi 1). 

Om du undrar någonting övrigt så är det bara att höra av dig! 

Allt väl, 
Love

_____________________________________________________________________________________________

Fråga: Hej Love! Mitt namn är Miguel och jag är nyfiken på hur det ser ut för en filosofistudent på SU. Mina frågor till dig är:

Hur ser kurslitteraturen ut?
Hur ser sammanhållningen med kamrater ut? 
Hur ser kursupplägget ut?
Hur ser framtiden ut?

Svar: Hej Miguel! Tack för dina frågor - jag ska försöka besvara dessa i tur och ordning nedan! 

Kurslitteraturen för nya studenter i praktisk filosofi består ofta av böcker som är kopplade till de kurser som läses. Föreläsningarna är allt som oftast kopplade till kapitel i dessa böcker. I kurserna på exempelvis praktisk filosofi 2 så förekommer även en hel del artiklar från de filosofer som diskuteras under föreläsningar och seminarier. Den exakta kurslitteraturen för respektive kurs går att finna på kurssidan för praktisk filosofi 1 på Stockholms universitets hemsida. 

Sammanhållningen ser allt som oftast lite annorlunda ut från grupp till grupp, men vad som kan vara bra att veta är att det erbjuds flera möjligheter att skapa en bra sammanhållning med kurskamraterna. En av de möjligheter som erbjuds för de som studerar praktisk filosofi är si-möten. Detta är studiemöten ledda av en tidigare student där du tillsammans med dina kurskamrater får möjligheten att arbeta med kursens olika delar och moment. Min erfarenhet är att detta utgör en perfekt möjlighet att skapa en bra sammanhållning med andra med-studenter. 

Även om kursupplägget varierar något från kurs till kurs så brukar det generella upplägget bestå av föreläsningar och seminarier. På vissa kurser, som till exempel kursen i argumentation, semantik och logik, förekommer också övningstillfällen. En typisk vecka skulle kunna se ut som följer: föreläsning måndag, seminarium tisdag och föreläsning torsdag. På kurssidan för praktisk filosofi 1 på Stockholms universitets hemsida finns schemat för hösten 2023. Vill du ha en exakt överblick på hur upplägget ser ut rekommenderar jag dig att kika där! 

Filosofiska institutionen erbjuder praktisk filosofi 1 (30 p), praktisk filosofi 2 (30 p), kandidatkursen i praktisk filosofi (30 p) och slutligen en magisterkurs i praktisk filosofi (60 p). Detta betyder att du kan läsa praktisk filosofi och fördjupa dig successivt. Om du vill ha en bredare utbildning (i termer av flera ämnen) är det möjligt att läsa exempelvis kandidatprogrammet i politik, filosofi och ekonomi, där du utöver praktisk filosofi även läser statsvetenskap och ekonomi. 

Jag hoppas att detta någorlunda besvarar dina frågor. Är det något mer du undrar är du varmt välkommen att höra av dig igen! 

Allt väl, 
Love

_____________________________________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur funkar undervisningen på din utbildning? Hur kan en vanlig vecka se ut? /Karin

Svar: Hej Karin! Undervisningen i filosofi bedrivs vanligtvis genom föreläsningar, seminarier och övningstillfällen. En typisk vecka skulle kunna vara strukturerad på följande vis: måndag föreläsning mellan 10-12, tisdag föreläsning mellan 10-12, torsdag föreläsning mellan 10-12 och seminarium mellan 13-15. 

Det material som lärs ut under föreläsningarna utgör vanligtvis grunden för diskussionerna under seminarierna, där övningstillfällen erbjuds för att tillsammans med andra studenter repetera föreläsnings-materialet eller förbereda inför just dessa seminarier. 

Jag hoppas detta besvarar din fråga!

Allt väl, 
Love

_____________________________________________________________________________________________

 

På denna sida