Nyheter

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Centrum för universitetslärarutbildning
  4. Om oss
  5. Nyheter
  6. Professionell studio för universitetslärare

Professionell studio för universitetslärare

"Universitetens roll håller på att förändras och vi befinner oss mitt i den förändringsprocessen. Modern teknik bör idag används som en självklar del inom undervisningen som en service till studenterna.” Det säger Jonas Collin och Lars In de Betou, mediepedagog respektive medieproducent på DSV. De jobbar båda för att bidra till utvecklingen av framtidens lärandemiljö i DSVs videostudio. Det är fullutrustad videostudio med professionell standard. Här kan t ex lärare spela in presentationer och intervjuer, och här får studenter lära sig att använda modern multimediateknik.

Nya tider kräver nya former för utbildning – det är ett centralt område för framtiden. Inom DSV pågår förändringar till en distribuerad utbildning med mer flexibla utbildningsformer, där studenterna studerar på distans i olika omfattning och studietakt, enskilt eller i grupper. Idag bör det vara möjligt att kombinera studier med deltidsarbete, dagishämtning mm. Med en onlinenärvaro flyttar utbildningen hem i studenternas vardagsrum och mobila enheter.

Idag är de tekniska plattformarna etablerade och kostnaden låg. Det finns forskning och erfarenhet som visar att teknik kan användas för att förbättra universitetsutbildning. Målgruppen, studenterna, är jämgammal med Internet. De har smarta mobiler med sig dygnet runt.

- För mig är media en del av studenternas utbildningsmiljö precis som seminarierummet och föreläsningssalen. Ska studenterna träffa sin lärare huvudsakligen via media är det viktigt att knyta an till studenternas inre motivation och att skapa en närvarokänsla. Med ett bra koncept behöver man inte vara programledare för att nå fram, betonar mediepedagog Jonas Collin.

Fullutrustad, professionell videostudio
DSVs videostudio är av modernaste slag. Den är 39 kvm stor och allt är skräddarsytt för professionell videoproduktion. Till studion hör självklart ett kontrollrum och en redigeringsstudio. Ljudmiljön är utformad av den välkände akustikern Ingemar Olsson.

I videostudion arbetar Jonas Collin och Lars In de Betou. Jonas arbetar som mediepedagog och producent med kompetens inom film- och multimediapedagogik. Han har också undervisat i nya medier på Södertörns högskola samt har praktisk erfarenhet både ifrån webb- och TV-produktion. Lars har lång erfarenhet som producent, regissör, manusförfattare och kompositör inom TV och radio. Jonas är formellt ansvarig för videostudion, men båda arbetar tillsammans med utveckling, drift och produktion och bidrar med olika kompetenser.

- Vi rekryterar även studenter som hjälper till med produktionen från DSVs digitala mediautbildning. De får yrkeserfarenhet samtidigt som de får betalt och förhoppningsvis lättare att söka ett attraktivt arbete efter studierna. Jobbet handlar inte bara om att de ska sköta tekniken, lika viktigt är att skapa en avspänd inspelningsmiljö, berättar Jonas.

Video kan användas både inom rena distansutbildningar och inom kurser på campus i s k blended learning. Det går att hyra in sig i studion och då kan man få stöd av Jonas och Lars när det gäller produktionen. Både Jonas och Lars ser gärna att verksamheten växer och att studion används mer både inom DSV och inom Stockholms universitet.

- Vi vill att folk ska upptäcka att det här inte bara är något nödvändigt, utan också är så roligt. Vi vill växa och bli synligare, och det vore kul om det kom in andra i verksamheten, inflikar Lars, det skulle skapa ännu större bredd och tvinga fram fler nya kreativa idéer.

Nya utmaningar för lärare

Jonas Collin, mediepedagog
Jonas Collin, mediepedagog

Det är inte bara studenterna som kan förkovra sig i studion – den kan också innebära en kompetensutveckling för lärare och ge dem tillgång till digitala pedagogiska verktyg. Här kan de spela in föreläsningar, dialoger och annat fördjupande pedagogiskt material – med Jonas och Lars som stöd om så önskas. Det finns även en greenscreen som gör att man kan spela in framför valfri bakgrund. Tekniken används t.ex. inom TV för att presentera vädret och inom film för att spela in i virtuella miljöer.

- Som mediepedagog arbetar jag med konceptutveckling, coaching och produktion av läromedel och andra typer av filmer, berättar Jonas.

Jonas svarar också för kursen ”Producera digitala lärresurser” inom CeUL (Centrum för universitetslärarutbildning). Kursen ska ge lärarna en pedagogisk verktygslåda för att möta nya krav. De ska lära sig att utveckla digitalt kursmaterial som t ex video, animation, simulering etc.

Lars In de Betou, medieproducent
Lars In de Betou, medieproducent

Lars In de Betou har gedigen erfarenheten av radio och tv-produktion, och han syns och hörs fortfarande ibland i dessa sammanhang, senast med kulturdokumentären ”Vad spelar könet för roll” i P1. Men han understryker att det här egentligen handlar om en spännande, ny genre.

- Det dyker ofta upp väldigt intressanta frågeställningar som är helt nya för mig är mig: Hur viktigt är det för just lärandet att man ser den som pratar? Är det bra att det är underhållande, eller lär man sig kanske mer om det är torrt så det knastrar? För att nämna några exempel, berättar Lars.

Lars har sina tidigare yrekeserfarenheter från radio-, tv- och kulturvärlden, och kan konstatera att universitetsvärlden har en helt annan kultur. Här finns otroligt mycket att berätta vidare, men samtidigt finns en försiktighet och osäkerhet inför nya medier – något som Lars har en förståelse för.

- Det är ju absolut en utmaning när man till exempel ska göra film av ett material inom forskning och undervisning. Man vill ju göra berättelsen intressant och spännande att titta på, utan att det inverkar på nyansrikedomen och det djup som finns i innehållet, understryker Lars.

Lars hoppas verksamheten ska utvidgas mot film som kan gestalta forskningen. Nu senast gjorde han en film i samarbete med doktoranden Karin Hansson. Filmen visades på Tekniska museet under utställningen Forskning pågår i november 2014.

- Karin skrev ett utkast till manus som jag bearbetade och gjorde film av. Filmen är en sk mockumentary, en historisk fakedokumentär som blickar tillbaka på vår tid, förklarar Lars.

Belönat samarbete med företagsekonomiska institutionen
Johan Cassel, kursassistent på företagsekonomiska, fick det s k Ballerina-priset våren 2014. Det är en utmärkelse som varje år delas ut av studenterna till en lärare eller annan medarbetare vid Företagsekonomiska institutionen som på något sätt bidragit till "den goda akademin”. Han fick priset bl a för de filmer han spelade in i studion med stöd från Jonas och några studenter.

- Det här visar att man med små medel kan gå in i studion och skapa ett material som skattas högt av studenter, betonar Jonas.

Och framtiden?
Lars och Jonas hoppas på att fler ska upptäcka videostudions möjligheter – inte bara inom DSV utan också att andra institutioner ska utnyttja möjligheterna att använda modern, digital pedagogik. Alla institutioner kan boka studion och då ingår också tekniker. Utmaningen ligger i att påverka kulturen inom universitetet.

- Det är en genomgripande förändringsprocess som sker inom universitetsvärlden, en revolution i det tysta. Vi jobbar långsiktigt och strategiskt för att skapa förtroende och tillit. Jag ser en oändlig räcka av möjliga spännande projekt framöver. säger Lars

- Det viktigaste är ju inte att föreläsa, utan att skapa pedagogiskt innehåll som intresserar. Vi vill bli mer synliga och hoppas att fler ska upptäcka hur kul vi har här i studion. Och att arbetet skapar mervärde för både studenter och lärare, understryker Jonas.

Faktaruta

Studion kan användas till:
• Dialoger/intervjuer
• Presentationer
• Greenscreen
• Direktsändning av webb-TV
• Blended learning
• Distansutbildning

Så här går det till att spela in i studion:
1. Boka in sig för rådgivning
2. Boka tider i studion
3. Första inspelningen får man coaching för att få ett bra resultat
4. Följande inspelningar brukar det räcka med att få hjälp av en student
5. Studenterna levererar filmerna färdigklippta

Länkar

Videostudions webbplats

CeUL-kursen Producera digitala lärresurser

Exempel på produktioner i videostudion

Spel och lärande - en dialog mellan Jonas Collin och forskaren Mats Wiklund:

The affect machine historical archives – en mockumentary, en historisk fakedokumentär som blickar tillbaka på vår tid

En av Johan Cassel filmer för en DSV-kurs

Johan Cassel i en av Jonas Collins CeUL-kurser

Ballerinapriset

Johan Cassel årets vinnare av Ballerinapriset

Johan Cassels kurser för företagsekonomiska institutionen
 

Text och bild: Jannecke Schulman, DSV

 

Bokmärk och dela Tipsa

Kontakt CeUL:s kansli

Postadress
Institutionen för pedagogik och didaktik
Stockholms universitet
106 91 Stockholm

Besöksadress
Frescativägen 54, Frescati, Stockholm

Faktureringsadress
Stockholms universitet
Referens 306, CeUL
Postbox 50741
202 70 Malmö

Föreståndare
Klara Bolander Laksov
Tfn 08-1207 6302

Frågor om universitetslärarutbildning

E-mejl: ceul@su.se

Karin Christoffersson Tfn 16 4093
Annika Forslund Tfn 16 2278

Kontakt CeUL:s styrelse

Karin Christoffersson, sekreterare
E-post: karin.christoffersson@edu.su.se
Tfn: 08-16 2302

Stefan Nordlund, ordförande
E-post: stefan.nordlund@dbb.su.se
Tfn: 08-16 2932
Mobil: 0705608352