Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kriminologi I

Kriminologi I ger en introduktion till kriminologi som vetenskapligt ämne. Kursen ger dig kunskap inom kriminologiska aspekter på brottslighet, lagstiftning och reaktioner på brott och passar dig som är intresserad av att ta en examen i kriminologi eller spetsa och bredda dina befintliga kompetenser.

Under utbildningen lär du dig att avgränsa och definiera ämnets kärnområden samt att kunna redogöra för vetenskapsteoretiska utgångspunkter och för ämnet centrala begrepp, teorier och metoder. Kursen är obligatorisk för en kandidatexamen i kriminologi och är en del av behörighetskraven för Kriminologi II.

  • Kursupplägg

    Kursen består av följande tre delkurser: Introduktion till kriminologi 10 hp, Metoder med kriminologisk inriktning 10 hp och Kriminalpolitik 10 hp.

    Delkurser

    Introduktion till kriminologi, 10 hp

    Introduktion till kriminologi ger en bred översikt av ämnet och består av ett antal delmoment som berör brottslighet, lagstiftning och reaktioner på brott. Du som läser kursen får lära dig grundläggande kriminologiska begrepp och definitioner, metoder för att studera brottslighetens utveckling, omfattning och karaktär, samt vanliga utmaningar vid studiet av brottslighet.

    Metoder med kriminologisk inriktning, 10 hp

    Det övergripande syftet med kursen är att ge en introduktion till samhällsvetenskapliga metoder, så att du ska kunna förstå och tillämpa dessa, samt tolka och förhålla sig kritisk till olika kriminologiska undersökningar. Du kommer få en överblick över vanliga datainsamlings- och analysmetoder inom kriminologi, såväl kvalitativa (exempelvis intervjuer och tematisk analys) som kvantitativa (exempelvis statistiska analyser av enkätdata. Du kommer att få lära dig relevanta metodbegrepp samt tillämpa olika analysmetoder på kriminologiskt relevanta frågeställningar.

    Kriminalpolitik, 10 hp

    Kursens syfte är att ge en översiktlig bild av olika kriminalpolitiska åtgärder som har tillämpats under åren, samt att med beaktande av metodologiska problem påvisa effekten av dessa åtgärder. Brottspreventiva metoder och rättsväsendets hantering av brott kommer att belysas utifrån ett teoretiskt och historiskt perspektiv. Sammanfattningsvis är det övergripande syftet med kursen att du ska lära dig att förstå och kritiskt förhålla dig till åtgärder som samhället riktar mot brottslighet.

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarium, skriftliga inlämningar och gruppövningar. Alla seminarier och tillhörande individuella inlämningsuppgifter är obligatoriska inslag i kursen.

    Undervisningen ges i huvudsak på svenska men föreläsningar på engelska kan förekomma. Större delen av litteraturen är på engelska. För mer detaljerad information hänvisas till kursbeskrivningen.

    Frågor och svar (FAQ)

    Här kan du läsa svaren på våra vanligaste frågor

    Examination

    Examinationsformerna varierar beroende på delkurs. Samtliga obligatoriska uppgifter behöver klaras och examinationer godkännas på respektive delkurs för att hp och betyg på respektive delkurs ska rapporteras. För mer detaljerad information hänvisas till kursbeskrivningen.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kontakt

    För frågor om innehåll och upplägg hänvisas till kursansvariga:

    Introduktion till kriminologi: Christoffer Carlsson och Emeli Lönnqvist.
    Metoder med kriminologisk inriktning: Fredrik Sivertsson.
    Kriminalpolitk: Siri Haavimb och Johan Edman.

    För övriga frågor om kursen kontakta studentexpeditionen.

    Studentexpedition