BLOGG: Vad kan vi göra åt mikroplast i kosmetika? Paddla över Östersjön!

2017.05.18: Ibland är det lätt att känna sig maktlös inför miljöproblemen. De är ju så många och stora och orsakerna är många gånger diffusa och svåra att åtgärda. Men faktum är att vi alla kan bidra till en bättre miljö och hållbar utveckling, på olika sätt. Ibland är det en paddeltur som krävs.

Oskar Kihlborg. Foto: Kihlborg och Kjellkvist.

Eldsjälar och engagerade medborgare kan verkligen göra skillnad för att informera och inspirera många andra. Här kommer ett exempel på just det vad gäller mikroplaster, ett miljöproblem som det är stort fokus på nu, både i media, politiken och i forskningen. Men det är inte många som tar saken i egna händer så här konkret…

Det var för nästan exakt två år sedan som äventyret började. Två personer skulle paddla från Visby på Gotland, korsa öppet hav och ta sig hela vägen genom Stockholms skärgård och in till Nybroviken, mitt i Stockholms centrum.

Det är en lång sträcka, och det som gjorde det till en ännu större utmaning var valet av farkost, stand up paddleboard. Som en rank windsurfingbräda utan mast, som du står på och paddlar med en lång paddel. Minimala möjlighet till vila under själva paddlingen och ingen trygghet i form av följebåt.

Ingen hade någonsin paddlat den sträckan förut på en stand-up paddleboard. Men det hela slutade lyckligt eftersom det var två erfarna äventyrare som gav sig av, nämligen Oskar Kihlborg och Sören Kjellkvist.

Så här skrev Sören i sin blogg inför den svåraste sträckan, när de skulle korsa öppet hav i Östersjön från Gotska Sandön till Huvudskär:

– Vi planerar att ge oss ut på havet imorgon bitti för den största och svåraste passagen. Siktet är inställt på Huvudskär och vi räknar med tjugo timmars paddling utan uppehåll.

Överfarten visade sig ta 16 timmar, snabbare än beräknat, men äventyrarna fick paddla maximalt på grund av ogynnsamma vindar. Så här beskriver de känslan efteråt:

– Totalt slutkörd och ont precis överallt. Går knappt att gå framåt. Frusen och trött men euforisk vid fast mark under fötterna.

Foto: Oskar Kihlborg

Men varför gjorde de det?

Forskning vid Östersjöcentrum vid Stockholms universitet visade att tiotals ton mikroplast från enbart skrubbkrämer hamnar i Östersjön varje år.

Oskar Kihlborg upprördes över mängden mikroplast som hamnar i havet, och särskilt mikroplasten som tillsätts avsiktligt i skrubbkräm och tandkräm för att göra oss rena och lena. Att tillsätta plast i produkter som hamnar i havet via avloppet är hål i huvudet, för att använda Oskars uttryck.

Oskar är äventyrare, fotograf och föreläsare med ett brinnande intresse för Östersjön och miljön. Syftet med paddlingen var att få upp allmänhetens ögon för problemen med mikroplast i havet och få oss att välja hygienprodukter som inte innehåller mikroplast. Han och vännen Sören släpade små specialbyggda håvar efter SUP-brädorna och samlade på så sätt in flytande plastskräp.

Idag presenterades den vetenskapliga artikeln som har analyserat mikroplasten i proverna som de båda äventyrarna samlade in. Den har skrivits av forskare vid Stockholms universitet, och bygger också på insamling i andra delar av Stockholms och Trosa skärgård som gjorts under bekvämare förhållanden, med båt.

Studien visar att de högsta halterna av mikroplaster uppmättes nära Stockholms centrum samt utanför ett reningsverk, och att mikroplasten till största delen utgjordes av syntetiska fibrer och plastfragment. Nära Stockholm var halterna av mikroplast lika höga som halterna i tättbefolkade områden i Kalifornien.

Det är den första studien som rapporterar halter av mikroplast i just den här delen av Östersjön.

Nyfiken på hur de orkade paddla så långt och hur de kunde laga mat på sina brädor? Här kan du läsa mer om paddeläventyret och Oskars och Sörens miljöengagemang och samarbetet med Stockholms universitet.

Häromdagen sändes också ett avsnitt av Vetenskapsradions internationella miljöprogram Klotet som fokuserade på problemen med mikroplast och större plastskräp i haven. Jag deltog tillsammans med forskare från Örebro och Göteborgs universitet, och miljöminister Karolina Skog och klimatminister Isabella Lövin intervjuades. Lyssna gärna på det om du vill höra mer om problemen med mikroplast och vad vi kan göra!

Text: Marie Löf

Oskar och Sören. Foto: Oskar Kihlborg.
På denna sida