Paleogenetik fokuserar på DNA-analys av gamla och förhistoriska lämningar av organismer. Området förväntas nå stora framgångar. Med ett nytt centrum i Stockholm ökar dessa möjligheter markant.

Båda organisationerna, Institutionen för arkeologi och antikens kultur på Stockholms Universitet och Naturhistoriska Riksmuseet, är internationellt framstående inom paleogenetik. Stockholms Universitets forskargrupp låg för några år sedan bakom en av de mest uppmärksammade studierna inom arkeogenetiken, där de för första gången kunde visa hur jordbruket kom till Europa. Naturhistoriska Riksmuseets forskargrupp var för tre år sedan först i världen med att kartlägga den ullhåriga mammutens arvsmassa.

Verksamheterna är således komplementära och har nära kopplingar både vad gäller forskningsmöjligheter, frågeställningar och metoder. Samlokaliseringen ökar möjligheterna till forsknings- och kunskapsutbyten, ger ett mer effektivt utnyttjande av resurser samt ökar synligheten och attraktiviteten.

Genom Centrum för paleogenetik blir båda institutionernas framstående forskning mer synlig både nationellt och internationellt. Det här innebär ett stort steg framåt, framför allt för forskningsområdet men även när det gäller styrkan i att samordna kompetenser och resurser mellan redan starka forskningsaktörer.

Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet har länge samarbetat och i december 2017 formaliserades det genom ett paraplyavtal. Det nya centrumet är en följd av detta avtal.

Förutom att ligga i framkant vad gäller metodutvecklingen inom forskningen på förhistoriskt DNA siktar de olika verksamheterna vid centrumet även på att tänja på gränserna för vad som är möjligt att analysera.

De närmaste åren så kommer mycket av centrumets forskning handla om att använda förhistoriskt DNA för att dels undersöka hur klimatförändringar har påverkat olika organismer, och dels studera hur arter drabbas av inavel och förlust av genetisk variation när de är på väg att dö ut. Inom centrumet kommer man även arbeta med att i detalj kartlägga människans historia, till exempel hur olika folkvandringar kan ligga bakom utvecklingen av olika samhällen och kulturer.

Arbetet bedrivs för närvarande inom Institutionen för arkeologi och antikens kultur (AAK) vid Stockholms universitet respektive vid Enheten för bioinformatik och genetik (BIO) vid Naturhistoriska riksmuseet. Centrum för paleogenetik, CPG, befinner sig i Arrheniuslaboratorierna vid Stockholms universitet.