Hur påverkas naturbetesmarker av klimatförändringar?
Doktoranden Victor berättar om sommarens fältarbete i Stensjö by. Projektet handlar om bevarande av biologisk mångfald och ekosystemtjänster i naturbetesmarker, med fokus på samspel med klimatförändringarna.
Lyssna på Ilona Riipinen, professor i atmosfärsvetenskap och Örjan Gustavsson, professor i biogeokemi i Studio Ett om värmerekord i Sibirien och brandrök från kanadensiska bränder som sprider sig över Atlanten.
Källorna till förorenade artiklar över Indiska oceanen skiljer sig mellan vinter och sommar. Läs mer om en ny studie av forskare vid Institutionen för miljövetenskap ...
Kan smältande metanhydrater leda till katastrofal klimatuppvärmning?
Ny publicerad populärvetenskaplig artikel i Nature Chemistry har två forskare från Institutionen för Geologiska Vetenskaper (IGV) och Bolincentrum vid Stockholms universitet sammanfattat kunskapsläget.
Framgång för bevarande av genetisk variation vid COP15
Under måndagen avslutades FN:s toppmöte om biologisk mångfald, COP15. Professor Linda Laikre var på plats och ser resultatet som en stor framgång för bevarandet av genetisk variation.
Klimatfestivalen är Bolincentrets största publika event och har arrangerats årligen sedan 2017
Om centret
Centret bildades 2006 av Stockholms universitet. 2010 anslöts Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).
Om du är intresserad av klimatrelaterad forskning och ansluten till, eller arbetar nära, någon av Bolin Centers partners är du hjärtligt välkommen till oss! Läs mer på engelska sidan.
Under en forskningsexpedition ledd av Linnéuniversitetet och Stockholms universitet till de djupaste delarna av Östersjön i Landsortsdjupet upptäckte forskare nyligen ett område med omfattande utsläpp av den kraftfulla växthusgasen metan från bottensedimenten.
Årets toppmätning visar att Kebnekaises sydtopp har blivit 1,4 meter lägre jämfört med samma tidpunkt förra året. Mätningar av andra svenska glaciärer visar också på en negativ trend, enligt forskare på Tarfala forskningsstation.
Seminarium med Christoph Humborg, professor och vetenskaplig ledare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum och Christian Stranne, docent, Institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholm universitet.
Seminarium med Christoph Humborg, professor och vetenskaplig ledare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum och Christian Stranne, docent, Institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholm universitet.