SVT nyheter | Klimatförändringar dubblar risken för kraftiga översvämningar
Thorsten Mauritsen, lektor i klimatvetenskap vid Stockholms universitet, intervjuades om översvämningarna som ställer till stora skador i delar av Europa.
Artikel i SvD: Kraftig minskning av Kebnekaises sydtopp
Toppglaciären på Kebnekaises sydtopp – Sveriges före detta högsta punkt – fortsätter att krympa. Årets minskning med 3,3 meter är den kraftigaste på 30 år.
Läs artikeln i Svds webbplats ...
Polarexpedition framme i avlägsen grönländsk fjord
Isbrytaren Oden har som första fartyg någonsin nått den avlägsna och outforskade Victoriafjorden på norra Grönland. Läs en uppdatering från expeditionen GEOEO om kampen mot fleråriga havsisar och isryggar. Läs mer...
Klimatfestivalen är Bolincentrets största publika event och har arrangerats årligen sedan 2017
Om centret
Centret bildades 2006 av Stockholms universitet. 2010 anslöts Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).
Om du är intresserad av klimatrelaterad forskning och ansluten till, eller arbetar nära, någon av Bolin Centers partners är du hjärtligt välkommen till oss! Läs mer på engelska sidan.
Skyfallen över Centraleuropa har krävt över 20 människors liv och orsakat skador för miljarder kronor. Människors utsläpp av växthusgaser har dubblat risken för kraftiga översvämningar och bidragit till allt intensivare skyfall. Det slår forskare fast i en ny studie.
– Det är klart att det är som allra roligast när man gör en upptäckt och vet att man är den första som ser det här. Som när vi insåg att vi hade lyckats kartlägga världens äldsta DNA. Sådana ögonblick är svårslagna.
"Social, Cultural and Natural Entanglements in Early Modern Scandinavian History”. Inar Stene, Oslo universitet, presenterar på Klimat- och miljöhistoriska seminariet
"Social, Cultural and Natural Entanglements in Early Modern Scandinavian History”. Inar Stene, Oslo universitet, presenterar på Klimat- och miljöhistoriska seminariet