Nytt dramatikerresidens fokuserar på barn och unga i socialt utsatta områden 

Talajeh Nasiri är första dramatikern att genomföra dramatikerresidenset, som är ett nytt samarbete mellan Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning

Hur påverkar våldet barn och unga i ett utsatt område? Det är fokuset för ett nytt dramatikerresidens som Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning instiftat. Konstnärligt arbete och akademisk forskning fogas samman för att skildra barnen som lever i gängvåldets skugga. Första dramatikern att genomföra residenset är Talajeh Nasiri. 
 

Talajek Nasiri. Fotograf: Robin Akech

– Jag är så otroligt glad över detta residens, som ger mig möjlighet att fördjupa min research och utforska mina teman konstnärligt genom samtal med forskare på Centrum för barnkulturforskning. Att dessutom få en grovmanusbeställning av Riksteatern ger hopp om att alla andra berättelser i ett utsatt område ska få utrymme, säger Talajeh Nasiri.  

Under en månad kommer Talajeh Nasiri att vara en del av arbetet på Centrum för barnkulturforskning (CBK). Hon kommer också att få konstnärlig och akademisk handledning samt en arvoderad grovmanusbeställning från Riksteatern, med målgruppen högstadiet. 

Talajeh Nasiri är född 1983 i Teheran och uppvuxen i Bredäng, Stockholm. Hon är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola och har skrivit en rad pjäser för barn och unga, bland annat De livrädda (Riksteatern/Unga Dramaten) och Allt du önskar (Unga Klara). I sitt arbete utforskar Talajeh Nasiri mänskliga relationer och särskilt hur de påverkas av faktorer som exil, trauma, normer, strukturer och klass. 

I det projekt Talajeh Nasiri arbetar med under residenset kommer hon att utgå från intervjuer med barn i socioekonomiskt utsatta områden. I samarbete med forskare på CBK kommer hon att fördjupa sig i hur unga i ett område som betraktas som utsatt berättar om sig själva och sin plats.  

– Vi är så stolta över att välkomna Talajeh Nasiri med det här ambitiösa och konstnärligt högst intressanta projektet, som lyfter frågor som är akuta i samhället just nu, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga. 

– Det här kan bli ett nytt sätt att knyta samman praktik och forskning genom spännande möten och samtal, och de frågor som Talajeh Nasiri utforskar i sitt skapande är minst sagt aktuella även för forskare inom barnkultur och barn- och ungdomsvetenskap, säger Margareta Aspán, föreståndare för Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms Universitet. 

Målet med dramatikerresidenset är att utveckla nya former av dramatik för barn och unga och att utbyta erfarenhet och kunskap mellan dramatiker, forskare och studenter. Syftet är även att utmana det konstnärliga arbetet såväl som de akademiska samtalen. Genom utlysningen vill Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning tillsammans fördjupa kunskapen kring att utveckla idéer för att skriva dramatik för en ung publik. Residenset genomförs under september 2024. 

Läs hela pressmeddelandet från Riksteatern