Humanistiska föreningens stipendium för bästa masteruppsats 2023 till Yulia Kashevarova

Yulia Kashevarova, tidigare masterstudent och nu forskningsassistent vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, har fått Humanistiska föreningens stipendium för avancerad nivå, "Den lila irisen", för bästa masteruppsats 2023: Trilingual spoken word recognition: Interlingual competition from one or two non-target languages in a sentence context.

Yulia skriver på ett sätt som resonerar med läsaren och får det förhållandevis komplicerade ämnet att bli lättsmält och tillgängligt

Yulia Kashevarova i skogen lutar sig mot ett trappräcke
Yulia Kashevarova. Foto: privat.

Humanistiska föreningens motivering: "Yulia Kashevarovas masteruppsats “Trilingual spoken work recognition – interlingual competition from one or two non-target languages in a sentence context” håller en imponerande vetenskaplig nivå. Arbetet har hög samhällsrelevans och Yulia skriver på ett sätt som resonerar med läsaren och får det förhållandevis komplicerade ämnet att bli lättsmält och tillgängligt. Uppsatsen har en hög vetenskaplig relevans och driver forskningen framåt på ett sätt som är inspirerande."

Stipendiet på 10.000 kr delades ut vid en ceremoni i Gula villan på valborgsmässoafton.

Trilingual spoken work recognition – interlingual competition from one or two non-target languages in a sentence context (publikationsdatabasen DiVA)

 

Grattis Yulia! Hur är det att ha fått stipendium för bästa masteruppsats?

– Tack! Jag känner mig väldigt glad, naturligtvis! Dessutom känner jag också gemenskap med andra humanister på grund av priset. Det är glädjande att inse att inte bara mitt jobb har varit uppskattat utan också att mina tankar om vad som är viktigt inom Humanistisk vetenskap är delade.

Yulia har nu en masterexamen i språkvetenskap med inriktning mot tvåspråkighet vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, Stockholms universitet (2021–2023) och sedan tidigare en specialistexamen i språkvetenskap och översättning/tolkning vid Tomsks polytekniska universitet i Ryssland (2002–2007).

 

Vad gör du nu, efter dina masterstudier?

– För närvarande studerar jag semantik vid Stockholms universitet, svenska som andraspråk vid Komvux och söker efter en doktorandtjänst inom språkvetenskap. Jag har också nyligen avslutat två kurser inom didaktik vid Stockholms och Göteborgs universitet.

– Jag arbetar även deltid som forskningsassistent för dr José Alemán Bañón på Flerspråkighetslaboratoriet, deltar i ett internationellt projekt om semantik med dr Andrea Schalley vid Karlstads universitet, tar hand om mina två söta katter och delar livet med min älskade sambo. Vi tycker om att ta långa cykelturer, vandra i skogen och ibland gå på teater. Jag spelar också piano och målar lite.   

– Jag vill passa på att tacka min handledare dr José Alemán Bañón som har lärt mig så mycket om psykolingvistik, flerspråkighet och experimentell lingvistik; Mattias Wadman som påminde mig om att det finns ett liv utanför studierna; alla dessa underbara deltagare i min studie till masteruppsatsen samt andra människor som hjälpte mig på vägen under mina studier! Det är viktigt, för man är aldrig ensam i sina studier utan är beroende av och lär sig av sina lärare, deltagare, andra forskare och sin familj.