Forskarhandledning i teori och praktik

Utbildning

Datum: tisdag 17 september 2024

Tid: 09.00 – 16.00

Plats: Kursstart på Wenner-Gren Center

För forskarhandledare med erfarenhet av handledning eller har pågående handledningsuppdrag. Här är kursen som ger dig verktyg och utrymme att tillsammans med kollegor från olika ämnesområden reflektera över din handledning. Genom gruppdiskussioner och engagemang får du med dig nya kunskaper, verktyg och inspiration.

 

Om kursen

I kursen reflekterar du över vad det är du faktiskt gör när du handleder och, i mötet med kollegor från andra ämnen och fakulteter, diskuterar vi olika sätt att underlätta doktoranders lärande och utveckling. I kursen ingår också föreläsningar som belyser olika aspekter som rör forskarhandledning, allt ifrån regelverket på forskarutbildningsnivå till stora och övergripande frågor om hur olika forskningstraditioner kan inverka på hur man handleder.

Egna erfarenheter av att handleda doktorander tillsammans med kurslitteraturen ger en grund för diskussioner och reflektioner i kursens olika moment.

Innehåll

  • Forskarhandledarens roll och ansvar
  • Regelverk och styrning av forskarutbildningen
  • Att underlätta doktoranders lärande och utveckling
  • Återkoppling som ett verktyg i handledningen
  • Etik, genus och mångfald i relation till forskarhandledning

Omfattning

I kursen kombineras föreläsningar, seminariediskussioner och praktiska övningar. Kursen omfattar fyra heldagsseminarier. Du förväntas göra en del arbete utanför själva kursdagarna och förbereda dig inför varje kursträff genom att läsa kurslitteraturen och göra ett antal skriftliga reflektionsuppgifter. Sammantaget motsvarar kursen två veckors arbete på heltid, motsvarande 3 hp.

Frånvaro med giltigt skäl kan accepteras upp till 25 procent av kurstiden och kompenseras i första hand genom genom en uppgift som utformas tillsammans med kursledarna eller genom deltagande i motsvarande moment på en kommande kurs.

 

Ansökan

Målgruppen är forskarhandledare som har minst viss erfarenhet av handledning av doktorand. För tillträde till kursen krävs doktorsexamen eller motsvarande samt anställning vid Stockholms universitet (SU) eller annan högskola. Företräde ges till anställda vid SU som är forskarhandledare.

När ansökningstiden är slut och din ansökan har behandlats får du ett meddelande genom bokningssystemet med anvisningar hur du slutför din anmälan. Därefter är din anmälan bindande. Vid avhopp efter detta faktureras institutionen med 3000 kronor. Genom din anmälan bekräftar du att ditt deltagande i kursen är förankrad hos prefekt eller motsvarande.

Urval

Om konkurrens om platserna uppkommer gör vi ett urval av de sökande. Det är därför viktigt att du fyller i din ansökan så noggrant som möjligt och anger samtliga uppgifter.

Huvudprincipen för antagning är tidpunkt för anmälan. Vi prioriterar också sökande som tidigare sökt kursen men inte fått plats. Vi strävar även efter en fördelning av deltagarna på kursen gällande fakulteter, kön och erfarenhet av forskarhandledning.

Vid urvalet tar vi även hänsyn till följande kriterier:

  • sökande med erfarenhet av forskarhandledning i de fall sådan saknas bland många av de andra deltagarna.
  • sökande som kommer att ha handledning under den termin som kursen ges

Ansökningsperiod och besked om kursplats

Ansökningsperiod för hösten 2024 är 15 april till den 15 maj. Besked om kursplats lämnas vecka 22. Observera att ansökningar inkomna efter den 15 maj behandlas enbart om det finns lediga platser på kursen eller vid återbud.

Kursdeltagare från andra universitet och högskolor erbjuds att delta i mån av plats, och då till en kursavgift.  Anställda vid Stockholms universitet har förtur till platserna.

Ansök här

 

Hösten 2024

Kursdagar (fyra heldagar dagar kl 9-16): 17 september, 19 sept, 8 okt, och 5 nov.

Lokal/hitta till: Wenner-Gren Center (Sabis hotel och möten). Sveavägen 166. Lokal: Biblioteket (våning 24)

Språk: Svenska

Kurslitteratur: Kursboken, Forskarhandledning: i teori och praktik av Eva Brodin, Jitka Lindén, Anders Sonesson och Åsa Lindberg-Sand ingår i kursen och skickas per post till samtliga deltagare ca en månad innan kursstart. Ytterligare läsning och artiklar tillkommer.

Kursledare: Maria Weurlander, docent vid Institutionen för pedagogik och didaktik och Ulf Mörkenstam, Professor vid Stadsvetenskapliga institutionen.

Intyg: Du som deltar aktivt i samtliga kursträffar och fullgör de skriftliga uppgifter som ingår i kursen får ett kursintyg. Kurs/kurspoäng registreras inte i Ladok.