Familjer med låg inkomst vittnar om utanförskap

I en nyligen genomförd studie synliggör forskare vid Stockholms universitet och Oxfords universitet hur familjer i Sverige med låg inkomst kämpar med känslan av utanförskap. Att hantera problem med låg inkomst kräver både hård ansträngning och mycket tid, konstaterar forskarna.

Familjer i Sverige lever generellt under höga levnadsstandarder, men det finns också stora ojämlikheter. Därför har forskare vid Institutet för social forskning (SOFI), vid Stockholm universitet, låtit intervjua fokusgrupper bestående av familjer med olika bakgrund i syfte att förstå familjers olika kapacitet att reagera på socioekonomiska risker. Intervjuerna analyserades av professor Mary Daly från Oxfords Universitet, och är en del av det EU-finansierade rEUsilience-projektet.

 

Oro för barnen allra störst 

I intervjuerna beskrev familjerna med låga inkomster strama ekonomiska marginaler som har blivit värre under den senaste tidens inflation. Gemensamt för dem var framför allt oron att inte kunna leva upp till den svenska normen om den optimala barnuppfostran. En oro för att deras barn ska känna sig utanför, för ensamhet och för psykisk ohälsa. 

Det fanns exempel på föräldrar som var oroliga för att deras barn inte skulle ha något att berätta i skolan efter lov. Ett barn erbjöd sig att sälja sitt datorspel för att köpa en cykel för att kunna leka ute med kompisar, säger Lovisa Backman som genomförde intervjuerna.

Flera familjer beskrev hur de sökt hjälp från staten under särskilt utmanande tider men ofta fick höra att deras situation inte var tillräckligt allvarlig för att kvalificera sig för stöd. Istället tvingas familjerna förlita sig på den ideella sektorn för att få mat, arbetsmarknadsförberedelser och ha råd med aktiviteter för barnen. Ett värdefullt stöd, men det är otillräckligt.

-    Studien säger inget om hur vanliga dessa uppfattningar är, men vi vet från officiell europeisk statistik att en av fyra singelföräldrar har en inkomst som ligger under europeiska fattigdomsgränsen. Och en av åtta ensamstående föräldrar med migrationsbakgrund utanför EU inte ens har en inkomst som täcker nödvändigheter för sin familj och sina barn, säger Rense Nieuwenhuis, forskningsledare.
 

 

Jobbsituationen viktigaste faktorn

Flera deltagare nämnde avsaknad av arbete som en av de starkaste faktorerna till känslan av utanförskap. Framför allt svårigheter med att kombinera jobb med andra måsten, särskilt som ensamstående eller när en familjemedlem är sjuk eller har en funktionsnedsättning. De beskrev hur de sökt efter utbildningsmöjligheter, jobbträning och språkkurser för att förbättra sina anställningsmöjligheter, men också hur motivation och självförtroende påverkas av att återkommande få nobben. 

Det som verkligen stack ut för oss var hur mycket ansträngning och tid det tar att leva på en låg inkomst. Samtidigt beskrev många upplevelsen av att det från samhällets sida saknas förståelse för deras situation och att det var svårt att få tillgång till stöd när de behövde det, berättar Lovisa Backman och Rense Nieuwenhuis.

Läs hela rapporten här

 


Kontakt

Lovisa Backman
Lovisa.backman@sociology.se
Doktorand i sociologi, Institutet för social forksning (SOFI) och Sociologiska institutionen, Stockholms universitet.

 

Om projektet

Projektet rEUsilience är ett stort, internationellt projekt finansierat av EU-kommissionen. Projektet syftar till att förstå familjers olika kapacitet att reagera på socioekonomiska och andra risker, och de dilemman och ojämlikheter som de europeiska familjerna står inför vid förändring av arbetsmarknader och välfärdsstater. Projektet arbetar också tillsammans med intressenter för att ge rekommendationer på olika policynivåer. 

Projektet rEUsilience koordineras av Stockholm universitet och Oxford University i Storbritannien, och inkluderar vidare team från Belgien, Kroatien, Polen och Spanien. I Sverige anordnades sju fokusgrupper med totalt 38 deltagare. Rapporten baserad på dessa fokusgruppsintervjuer är offentligt tillgänglig, men ännu inte peer-reviewed. 

Forskningsteamet som deltar i fokusgruppsintervjuerna är:

Lovisa Backman, Doktorand i sociologi, Institutet för social forksning (SOFI) vid Stockholms universitet
Rense Nieuwenhuis, Docent i sociologi vid Institutet för social forskning (SOFI), vid Stockholms universitet
Mary Daly, professor i sociologi och socialpolitik vid Oxfords Universitet 

Läs mer om projektet rEUsilience här

Senast uppdaterad: 6 december 2023

Sidansvarig: SOFI