Det som skapar förtroende för forskare är bland annat vilka attityder allmänheten har mot dem som personer, enligt en rapport från Vetenskap och Allmänhet. Därför tog Amanda Gonzalez Bengtsson, vetenskapskommunikatör på Institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP) initiativet till att KIT skulle göra en video om vad forskare ofta får höra – och hur det står till egentligen och kan ses i videon här.
– Många utanför universitetssfären är inte bekanta med forskarvärlden. Vår vision med videoklippet var att ge en inblick i den, bemöta fördomarna och öka förtroendet för forskningen, säger Amanda Gonzalez Bengtsson.
Vetenskap och allmänhets rapport visar också att en hörnsten att bygga förtroende för forskning är att kommunicera den på ett förståeligt sätt för det omgivande samhället. Det är något som två forskare på DEEP, Sylvia Lindberg, professor i växtfysiologi och Elias Broman postdoktor i marinbiologi har gjort tidigare, och de är också med i videoklippet.

Elias Broman kommenterar:
– Forskare är vanliga människor precis som alla andra, men med ett stort intresse för just något väldigt specifikt och det ville jag visa med den här videon. Vi är tränade till att vara kritiska till det mesta, även utanför jobbet. Jag anser därför att forskare får en viktig roll i en journalistisk och politisk värld där fake-news florerar.
Det är också just enskilda forskare som allmänheten verkar ha högst förtroende för, hela 70% jämfört med 55% förtroende för universitet som helhet, enligt en rapport från SOM:
– Jag vill såklart att siffran ska komma upp i 100%. Det skulle också vara roligt att göra en video med saker folk säger till klimatforskare och marinbiologer. Till exempel skulle det vara kul att slå hål på myten att marinbiologer bara jobbar med valar och delfiner. De kan jobba med alltifrån algblomningar till kräftdjur. Många av organismerna DEEP jobbar med är jätteviktiga för att vår planets ekosystem ska fungera överhuvudtaget, säger Amanda Gonzalez Bengtsson.