Athena
Athena är Stockholms universitets lärplattform. Kontakta IKT-pedagog Liv Hagberg på liv.hagberg@edu.su.se för vidareutbildningar. Mer information om övergången till Athena och utbildningstillfällen.
Zoom
Zoom är ett användarvänligt e-mötesverktyg. Det kan användas för möten, för webbinarier eller grupparbeten med många deltagare samt för en-till-en-möten och handledning. Du kan till exempel:
- kommunicera med andra deltagare via chatt, röst och video
- visa dokument, presentationer eller filmer för övriga deltagare
- visa något på din skärm för övriga deltagare
- spela in möte
- dela in i Breakout rooms för att arbeta i mindre grupper
Lärare/personal skapar ett mötesrum och bjuder in deltagare via en länk. Studenter kan delta i möten de blir inbjudna till samt skapa egna möten.
I Zoom kan du bli inbjuden till ett möte utan att behöva registrera dig för ett konto, och då kan du delta i samtliga möten utan tidsgräns.
Studenter kan ha egna möten i Zoom utan tidsgräns för t.ex. grupparbeten.
För att använda Zoom behövs bara en dator med inbyggd/fristående webbkamera. Headset behövs oftast inte om du sitter i en tyst miljö, men ljudet blir bättre om du använder ett headset.
Fortbildning i Zoom fortsätter att finnas tillgängligt under HT 2021 på institutionen.
Installera Zoom
Zoom finns tillgängligt för all personal på institutionen. Installera Zoom genom Software Center på din PC eller genom Self Service på din Mac. Klicka på "Zoom" och sedan på "Installera". Ibland behöver datorn startas om efter installering.
Logga in i Zoom
1. Starta klienten, klicka på Sign In.
2. Välj Sign in with SSO

3. Under Enter your comapany domain, skriv stockholmuniversity och klicka på Continue.

4. I fönstret som öppnas, logga in med ditt universitetskonto.

Dyker ett mindre fönster upp med valen Tillåt och Tillåt inte, välj Tillåt.
Padlet
Padlet är ett IKT-verktyg som finns tillgängligt på institutionen. En Padlet är en digital skrivyta, där du i din undervisning kan låta studenterna samla och visualisera information, genom att skriva inlägg och dela länkar. Det går också att lägga in dokument, filmer, ljudinspelningar mm. Padlet kan vara ett praktiskt sätt att samla kommentarer från flera grupper i ett grupparbete, eller visualisera andra gemensamma aktiviteter på ett och samma ställe. Som lärare skapar du Padleten, och gör länken tillgänglig för dina studenter genom Athena, Zoomchatt, mejl eller annat.
Studenterna kan delta via din Padlet-länk utan att själva ha Padletkonto.
Utbildningar i Padlet kommer att finnas tillgängligt under HT 2021 på institutionen. Kontakta IKT-pedagog Liv Hagberg.
Videotjänsten
I SU:s Videotjänst kan du spara och redigera filmer och annan media. Videotjänsten är kopplad till Athena, vilket gör att du kan göra media tillgänglig i Athena på ett enkelt sätt. I Videotjänsten finns också Kaltura Capture integrerad som gör att du kan spela in en film direkt i Videotjänsten.
Fortbildning i hur du använder Videotjänsten, såsom hur du redigerar eller textar film eller ljudfiler, samt hur du kan arbeta med Videotjänsten i förhållande till Athena, kommer att finnas tillgängligt under HT 2021 på institutionen. Kontakta IKT-pedagog Liv Hagberg.
Camtasia
Camtasia är ett program som spelar in din dataskärm som en film (funktionen att inkludera din livebild/röst finns också). Camtasia kan användas i olika pedagogiska syften såsom "omvänt klassrum" eller att spela in en version av din föreläsning och göra den tillgänglig på Athena. I Camtasia kan du redigera din film efter inspelning.
Camtasia Studio 9 - Tutorial for Beginners
Zotero
Zotero är ett fritt tillgängligt referenshanteringsprogram som kan användas med webbläsaren Firefox, Google Chrome eller Safari eller laddas ner på din dator. Zotero låter dig spara referenser och PDF:er både online och på din dator och du kan infoga källhänvisningar och skapa en litteraturlista i ditt textdokument.
ENDNOTE
ENDNOTE är ett program för skrivande och referenshantering i din forskning.
Mer om ENDNOTE: http://www.alfasoft.com/se/produkter/referenshantering/endnote.html?gclid=EAIaIQobChMI3KfQrrvu2wIVWomyCh29FQ_mEAAYASAAEgLBXPD_BwE
Film om hur ENDNOTE fungerar Basics
NVivo för datahantering
NVivo är ett program som kan hjälpa dig med din data. NVivo stödjer kvalitativ- och ”mixed methods”-forskning. Det är utvecklat för att organisera, analysera och komma till insikt om ostrukturerad (eller kvalitativ) data som intervjuer, öppna enkätsvar, artiklar, social media och information från webben.
Worshopar på CeUL
Vid Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) ges workshopar med ett varierat innehåll om undervisning och lärande, bl.a. i kombination med IKT, se CeUL:s workshopöversikt.