Alla nyheter
- Nyhetslistan har flyttat - här finns länk till våra nyheter 2021-10-18 Snart ska vi lansera en ny startsida för webben. Därför har vi redan nu flyttat nyhetslistan.
- Disputation: Politics of Contemporary Education Policy 2021-09-08 Anthemis Raptopoulou försvarar sin avhandling i pedagogik den 17 september kl 9.00. Disputationen kommer att hållas på engelska / The PhD defense will be held in English.
- Vi söker fem doktorander i pedagogik 2021-07-13 Sista ansökningsdag är 15 september 2021.
-
Ny bok: Att förbättra skolor med stöd i forskning 2021-06-14 Antologin "Att förbättra skolor med stöd i forskning" visar hur skolor kan förbättras med utgångspunkt i aktuell forskning, men också hur forskningen kan stödja skolans yrkesverksamma i detta arbete.
-
Intervju: "Bättre läge för föräldrar med svensk bakgrund och hög utbildning" 2021-06-14 Maria Mersini Pananaki har skrivit en avhandling om samverkan mellan föräldrar och skola. I sin analys beskriver hon bland annat vilka resurser, det hon kallar "föräldraskolkapital", som ger föräldrar ökad makt i kommunikationen med lärare. Det handlar om föräldrarnas olika bakgrund och samspelet mellan kultur, utbildning, familjestruktur och barnens skolsituation.
-
Ny bok: Hundra år av skolkriser – debatt och kritik mot den svenska skolan 2021-06-14 Skolväsendet utvecklades explosionsartat i Sverige under 1900-talet. Men med detta har också följt stark kritik och missnöje. Här belyser forskare kontinuiteter och förändringar i kritiken över tid. Hur uppstår intrycket av kris i skolan?
-
Ny bok: Learning as Social Practice 2021-06-08 Anna-Lena Kempe, Eva Insulander och Tore West vid Institutionen för pedagogik och didaktik medverkar i boken Learning as Learning as Social Practice: Beyond Education as an Individual Enterprise.
-
Karin Gunnarsson och Gunilla Carstensen är nya docenter i pedagogik 2021-06-08 Karin Gunnarsson och Gunilla Carstensen är nya docenter i pedagogik. Här berättar de om sin forskning och vad som är på gång just nu.
-
Intervju med Gunilla Avby: Vardagsslit ger mer än dyra chefskurser 2021-06-01 Gunilla Avby, docent vid Institutionen för pedagogik och didaktik, intervjuas om sin forskning i Dagens Samhälle, tillsammans med forskarkollegan Sofia Kjellström, Jönköpings universitet.
-
Ny bok: Skolan ska vila på vetenskaplig grund, men vad innebär det i praktiken? 2021-05-28 Den här boken handlar om vad vetenskap är och är tänkt att hjälpa lärare att förstå och kritiskt reflektera över hur forskning kan bidra till att utveckla, utforma och utvärdera undervisningen.
-
Ny bok: Så kan du engagera, motivera och stimulera dina elever till lärande 2021-04-29 I boken beskriver Lena Geijer och Max Scheja några grunder de uppfattat som särskilt värdefulla i sin pedagogiska praktik.
-
Gunilla Avby: Inga bevis för att chefer blir bättre av att gå på kurs 2021-04-26 Gunilla Avby, docent i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, skriver på DN Debatt, tillsammans med Sofia Kjellström, professor, Jönköping University.
-
Ny bok: Yrkesdidaktiska dilemman / "En bok som ska bli oljig och mjölig" 2021-04-20 Antologin Yrkesdidaktiska dilemman är skriven av Janne Kontio (IPD) och Sofia Lundmark (Södertörns högskola).
-
Ny bok: Utforskar metodologiska utmaningar med posthumanistisk teori 2021-04-16 Karin Gunnarsson, biträdande lektor, intervjuas om sin nya bok: Introduktion till postkvalitativ metodologi – utforskar metodologiska utmaningar med posthumanistisk teori. Den har hon skrivit tillsammans med Linnea Bodén, lektor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.
- Möt våra biträdande lektorer 2021-04-07 Att vara biträdande lektor innebär att man får chansen att forska på 60 procent i tjänsten under fyra år. Institutionen för pedagogik och didaktik har just nu tre biträdande lektorat som innehas av Karin Gunnarsson, Rebecca Ye och Gunilla Avby. Här berättar de vad de forskar om just nu, vad de har gjort tidigare och vad de vill göra i framtiden.
- Sommarkurserna har rekordmånga sökande: IPDs sommarkurs bland de mest populära 2021-03-23 När antagningen stängde den 15 mars hade 21 668 personer sökt en sommarkurs på Stockholms universitet. Institutionens sommarkurs Akademiskt läsande och skrivande var bland de tio mest populära sommarkurserna.
-
Annika Ullman ny ordförande i Stockholm University Press förlagskommitté 2021-03-23 Annika Ullman, professor i pedagogik med erfarenhet från många ledningsuppdrag, är akademiskt tillsatt ordförande i SUP:s förlagskommitté.
-
Ny bok: Multimodal analys av klassrumsinteraktion 2021-03-22 Boken ger en introduktion till multimodal analys av klassrumsinteraktion, och vägledning i socialsemiotik respektive etnometodologisk samtalsanalys. Det är en praktisk handbok för studenter och forskarstuderande som ska skriva uppsats, examensarbete eller avhandling inom exempelvis pedagogik och närliggande ämnen.
-
Vad säger forskningen om att leda innovation och förändring? 2021-03-01 Gunilla Avby, biträdande universitetslektor och Sofia Källgren, professor (Jönköping Academy) visar hur chefer kan arbeta framgångsrikt med förändringsarbete genom att ge exempel från sin forskning.
-
Petter Sandgren: Svenska skolan en udda fågel internationellt sett 2021-02-26 Petter Sandgren, lektor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, skriver på Svenska Dagbladet Under strecket om svenska skolan.
-
Yrkeslärarutbildningen håller hög kvalitet visar UKÄs granskning 2021-02-25 Yrkeslärarutbildningen vid Stockholms universitet har fått omdömet hög kvalitet i UKÄs kvalitetsgranskning.
-
Aron Schoug intervjuas i Sveriges Radio P1: Hur får man folk att jobba ideellt? 2020-12-03 I tisdags var det Giving Tuesday. Doktoranden Aron Schoug deltog i radioprogrammet Nordegren och Epstein I P1, och pratade om sin forskning.
-
Intervju med Anneli Öljarstrand: Hur hanterar begravningsentreprenören sorg och död? 2020-11-02 Anneli Öljarstrand, universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, intervjuas i tidningen Forskning och framsteg om hur begravningsentreprenörer hanterar känslor till sorg och död.
-
Vad avgör om barn till lågutbildade blir framgångsrika i den svenska skolan? 2020-10-27 Carina Carlhed Ydhag, docent i utbildningssociologi, gästade Nordgren & Epstein i P1, och berättade om sin forskning.
-
Helena Reierstam intervjuas i DN om undervisning på engelska i skolor med internationell profil 2020-10-23 Dagens Nyheter uppmärksammar Helena Reierstams forskning om engelskspråkig undervisning, i ett reportage om skolor med internationell profil som bedriver undervisning på engelska i samtliga ämnen.
-
Anneli Öljarstrand forskar om känslor kring omhändertagandet av döda 2020-10-22 Anneli Öljarstrand, lektor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, är med på Stockholms universitets expertlista inför Halloween och Allhelgonahelgen. Anneli forskar med inriktning mot organisation och ledarskap och kan svara på frågor om hur bland annat begravningsentreprenörer hanterar känslor. Hon har även studerat Svenska kyrkans organisation.
-
Susanne Andersson skriver om kön och social makt i ny bok 2020-10-22 Susanne Andersson, lektor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, medverkar i boken: Att arbeta för lika villkor – Ett genus- och maktperspektiv på arbete och organisation. Hennes kapitel har titeln: ”Hur kön och social makt görs i organisationer”.
-
Tre frågor till... Ali Osman om att undervisa om migration 2020-10-22 Läs en intervju med Ali Osman, docent vid Institutionen för pedagogik och didaktik, som forskar om migration.
-
Ali Osman deltar i Nobel calling Stockholm om hur vi kan undervisa om migration 2020-10-22 På fredag den 9 oktober kl. 14.30-17.00. Livesänder Nobelstiftelsen ett seminarium på temat: Hur ska vi undervisa om migration? Ali Osman, lektor på Institutionen för pedagogik och didaktik, deltar.
-
Intervju med Helena Reierstam: Betyg sätts på ojämlika grunder 2020-10-19 Både högpresterande elever i engelsktalande skolor och nyanlända elever bedöms och betygsätts på orättvisa grunder. Det visar en omfattande studie av lärares syn på hur de gör när de bedömer sina elever.
-
Vi deltar Bokmässan 2020: Är läskunnigheten hotad? 2020-10-19 På årets digitala Bokmässa medverkade Ulf Fredriksson, docent, och diskuterade läskunnighet.
-
Vi deltar Bokmässan 2020: När begären styr skolan – Skolans utmaningar 2020-10-19 Seminariet har sin utgångspunkt i boken Perspektiv på skolans problem, där Anna-Lena Kempe, docent, och Fredrik Hertzberg, docent, medverkar (Andreas Fejes & Magnus Dahlstedt red.).
-
Joakim Landahl skriver bok om hur händelserna kring 1968 påverkade pedagogiken och utbildningen 2020-09-29 Som ett av samtidshistoriens mest legendariska år förknippas 1968 med ungdomsuppror, studentrevolter och strejker. Men hur påverkade händelserna kring 68 pedagogiken och utbildningen? Det är den frågan som står i centrum i denna antologi.
-
Carina Carlhed ger ut bok om professionsforskning i ny skriftserie: Stockholm Studies in Education 2020-09-22 Carina Carlhed Ydhag publicerar den första titeln i en bokserie som startats av Institutionen för pedagogik och didaktik.
-
Shamal Kaveh ger ut bok om demokrati och högerpopulism 2020-09-22 Shamal Kaveh, IPD, ger tillsammans med Anders Burman, Södertörns högskola, ut en bok med titeln: Demokratin och det politiska: Essäer om samtidens politiska tillstånd.
-
Ny bok: Är det någonting som är speciellt med lärande i ideella föreningar och rörelser? 2020-09-22 Är det någonting som är speciellt med lärande i ideella föreningar och rörelser? Många skulle svara ja på den frågan. Det finns starka folkbildningsideal och föreställningar om ideella sektorns särart. Men vad skiljer civilsamhälleslärandet från lärande i andra sammanhang? Det är några frågor som behandlas i en ny antologi.
-
Forskning och framsteg: Noam Ringer intervjuas om barns syn på sin adhd-diagnos 2020-09-21 Läs en intervju med Noam Ringer i tidningen Forskning och framsteg: "Så ser barn på sin adhd-diagnos". – I dag får alla samma blanketter, barnet observeras i olika miljöer, föräldrar och lärare får svara på frågor. Men ingen frågar barnen ordentligt om deras upplevelser, säger Noam Ringer i Forskning och framsteg.
-
Intervju: Barns perspektiv på adhd i ny avhandling 2020-09-15 Noam Ringer disputerade den 14 september, 2020. Här berättar hon om sin avhandling.– Om vi är medvetna om hur barn uppfattar sitt beteende så kan vi också förstå varför situationer uppstår, säger Noam Ringer.
-
Läraren: Stefan Ekecrantz / Hur viktig är återkoppling i undervisning - Vad säger forskningen? 2020-09-15 Läs en intervju med docent Stefan Ekecrantz i tidningen Läraren: Vetenskapen är mindre entydig än många tror. Bedömning och feedback har fått allt större utrymme i skolan. Men hur viktig är återkopplingen? Forskaren Stefan Ekecrantz har granskat några av de mest tongivande metastudierna inom bedömningsforskningen och han menar att den vetenskapliga grunden är mindre entydig än många tror.
-
Klara Bolander Laksov intervjuas i SULF-tidningen om ny rapport om akademiskt lärarskap 2020-09-04 Under våren har Sveriges två professorer i pedagogik med inriktning mot högskolepedagogik, Klara Bolander Laksov och Max Scheja, arbetat med en rapport om det akademiska lärarskapet på uppdrag av SULF, Sveriges universitetslärarförbund.
-
Carina Carlhed Ydhag är ny prefekt vid Institutionen för pedagogik och didaktik 2020-09-01 Carina Carlhed Ydhag är docent i utbildningssociologi och lektor i pedagogik. Hon leder sedan 1 augusti 2020 arbetet på institutionen.
-
Musikindustrin: 4 snabba: Tobias Malm, doktor i (band)pedagogik 2020-08-20 Läs en intervju med Tobias Malm i tidningen Musikindustrin: 4 snabba: Tobias Malm, doktor i (band)pedagogik.
-
Ingenjören: Lena Låstad ger tips hur chefer och medarbetare kan hantera oro för uppsägningar 2020-08-19 Läs en intervju med lektor Lena Låstad i tidningen Ingenjören: "Oron för uppsägningar kan drabba hela arbetsplatsen". Hennes forskning har exempelvis visat att: de som är rädda att förlora arbetet kan drabbas av humörsvängningar, lägre engagemang och svagare känsla av tillhörighet och tillit. På längre sikt finns det ett negativt samband med psykisk och fysisk ohälsa.
-
SVT Kulturnytt: Tobias Malm berättar om sin avhandling i pedagogik 2020-08-19 Se ett inslag om Tobias doktorsavhandling i pedagogik på SVT Kulturnytt: "Doktor i pedagogik: Så kan rockband hålla samman".
-
Ny avhandling: Ämnesintegrerad undervisning inom yrkesdidaktik är betydelsefullt för lärandet 2020-06-09 Maria Christidis disputerade den 5 juni i ämnet didaktik. Avhandlingen bidrar med något nytt till det yrkesdidaktiska forskningsfältet.
-
Ny avhandling: Så kan rockband hålla samman 2020-06-09 Hur bör bandet organiseras? Vilka arbetssätt fungerar och hur ska rollfördelningen se ut? I en ny avhandling har Tobias Malm studerat hur rockband håller samman.
-
Ny professor i pedagogik med intresse för frågor kring skolsegregation 2020-06-05 Stefan Lund har utsetts till professor i pedagogik. Hans forskning rör bland annat utbildningspolicy, ungas utbildningsval, skolsegregation och skolkulturer.
-
QUAL - en metod för att kvalitetsgranska det skriftliga analysarbetet i en barnavårdsutredning 2020-06-04 Gunilla Avby har har varit med och utvecklat en metod fär att kvalitetsgranska det skriftliga analysarbetet i en barnavårdsutredning.
-
Masterstudenten Hidehisa Matsumoto blir årets Global Swede 2020-05-29 Utmärkelsen “Global Swede Award” delas ut för att uppmärksamma internationella studenter som utmärkt sig inom områden kopplade till innovation och entreprenörskap och visat sig vara goda representanter för både Sverige och det egna landet. Årets pristagare vid Stockholms universitet är Hidehisa Matsumoto från Japan.
-
Dr Yuto Kitamura blir hedersdoktor vid Stockholms universitet 2020-04-22 Dr Yuto Kitamura, Tokyo universitet, som är en samarbetspartner för institutionen, har utsetts till hedersdoktor vid Stockholms universitet.