Vid Stockholms universitet bedrivs forskning i filosofi med både bredd och djup. Inom filosofi studeras grundläggande frågor om verkligheten, om kunskap, medvetande, språk och logik, liksom om rättvisa, värden och moraliskt handlande. Några frågeställningar har levt i tusentals år, andra har uppkommit på senare tid.
Forskningsmiljön i filosofi är nationellt ledande och på flera områden internationellt framstående
Våra forskning
Tillämpad etik
I tillämpad etik undersöks praktiska moraliska problem, och föreslås principer och riktlinjer för att lösa dem med hjälp av begrepp och argument från etisk teoribildning.
Vi undersöker medvetandets och språkets metafysik, inklusive grundläggande semantik, dualismen mellan kropp och själ, intentionalitetens beskaffenhet och varseblivningens metafysik.
Normativ etik undersöker frågan om vad som är gott respektive ont, hur vi bör leva och handla med tanke på att våra beslut oundvikligen kommer att påverka andra på gott eller ont.
På Stockholms universitet bedrivs forskning om språk, t e x språkets beskaffenhet och kommunikativa förmåga, och relationen till tänkande och till världen. Forskningsfältet inkl
Metaetiken är det filosofiska studiet av moraliska åsikter och utsagor. Är moraliska åsikter föreställningar om en moralisk verklighet eller inställningar till verkligheten?
Filosofin har en särställning när det handlar om att stärka elevernas skydd mot desinformation och att utveckla deras kritiska tänkande. Därför bör ämnet vara obligatoriskt för elever på de teoretiska programmen, skriver debattörer.