Stockholms universitet

Workshop: Testa AI-verktyg för svenska historiska texter

Workshop

Datum: onsdag 20 mars 2024

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: Sal E487, Campus Frescati

Välkommen att delta i en praktisk workshop där du får lära dig använda verktyget Transkribus. En helt ny, banbrytande AI-modell gör det möjligt att tolka och tillgängliggöra handskrivna texter på svenska.

En uppslagen bok med äldre, svensk handskrift framför en bokhylla med bokryggar.
Arkivmaterial från forskningsprojektet The Swedish Lion I. Foto: Riksarkivet.

15,6 miljoner svenska ord, nedtecknade på 1600-, 1700- och 1800-talen, ligger till grund för en ny AI-modell som nås via Transkribus. Framöver kommer verktyget att kunna användas för att maskintolka och tillgängliggöra miljontals ovärderliga, handskrivna dokument på en rad olika språk.

Möjligheterna är oändliga, konstaterar Olof Karsvall som är forskningsledare på Riksarkivet och en av skaparna av AI-modellen. Under workshopen ger han en introduktion till området handskriftstolkning (HTR) med inriktning mot äldre arkivmaterial. Olof belyser möjligheter och utmaningar med HTR-teknik, och delar med sig av sina erfarenheter från avslutade och pågående projekt.

Som deltagare får du möjlighet att testa verktyget på riktigt, och det finns gott om tid att ställa frågor och få tips av experten.

Missa inte detta tillfälle att lära dig ett innovativt verktyg som kan förändra hur vi forskar! Observera att antalet platser är begränsat.

Anmäl dig senast 14 mars
 

Om talaren

Porträttbild på Olof Karsvall, Riksarkivet.
Olof Karsvall. Foto: Emre Olgun.

Olof Karsvall är forskningsledare på Riksarkivet och en av skaparna av AI-modellen The Swedish Lion I. Han disputerade i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet 2016.

Enkelhet, medborgarengagemang och AI-driven transkribering var tre nyckelkomponenter i arbetet med The Swedish Lion I.

Olof berättar mer i en artikel (på engelska)


Workshopen modereras av två språkforskare vid Stockholms universitet. Susanne Tienken är projektledare för RJ-projektet ”Från bokskåpet till skärmen. Digitalisering av likpredikningarna i Skoklosters slottsbibliotek”. Jonatan Pettersson är forskare inom RJ-programmet ”Modes of Modification, Variance and Change in Medieval Textual Culture” och arbetar med digitaliseringen av ”Thet Nyia Testamentit på Swensko 1526”.

The Swedish Lion I har utvecklats i samarbete mellan Riksarkiven i Sverige och Finland, Stockholms stadsarkiv, Jämtlands läns fornskriftsällskap, forskare från Stockholms och Uppsala universitet, samt medborgarforskare.

AI-modellen är tillgänglig via Transkribus som i sin tur tillhandahålls av READ-COOP – ett samarbete som omfattar mer än 100 olika europeiska aktörer inom handskriftstolkning.

Workshopen genomförs i samarbete mellan Riksarkivet och DHV-hubben vid Stockholms universitet och erbjuds som en del av den svenska nationella infrastrukturen Huminfra. DHV-hubben arbetar med digital humanvetenskap och utgör en av 12 noder i Huminfra.

Frågor? Mejla dhv@su.se