Rapport från Leeds International Medieval Congress 2023

Under ett par dagar varje år förvandlas campuset i Leeds till en medeltida hubb. Till staden strömmar då över två tusen besökare från hela världen för att delta i Europas största medeltidskonferens, Leeds International Medieval Congress.

Flera forskare och doktorander från Historiska institutionen och Centrum för medeltidsstudier har som brukligt under sommaren deltagit i medeltidskongressen i Leeds den 3-6 juli. Kongressen, som är den största medeltidskonferensen i Europa, samlade i år över 2300 deltagare. Programmet utgjordes av 714 sessioner, rundabordssamtal och keynote-presentationer.

Historiska institutionen representerades på plats genom Kurt Villads Jensen, Gwendolyne Knight, Karl Lysén, Thomas Neijman samt den nyantagne doktoranden Wilhelm Ljungar. Flera andra forskare från Stockholms universitet med koppling till centrum för medeltidstudier som deltog var Dag Retsö och Olov Lund (ekonomisk historia), Verena Puth (Institutionen för kultur och estetik) samt Louise Faymonville (Institutionen för svenska och flerspråkighet). Historiska institutionens forskare organiserade totalt fem välbesökta sessioner som sammantaget samlade presenterande forskare från elva olika universitet i sju länder.

Ett återkommande inslag är de många sporadiska möten som uppstår och kongressen har sedan länge utgjord en grogrund för interdisciplinära och internationella samarbeten.

Kongressen i Leeds bjuder varje år på möjligheten att ta del av forskningsfronten inom medeltidstudier och sessionerna berör alla tänkbara aspekter av medeltidsforskning. Lika intressant som de olika presentationerna är det att springa på kollegor och bekanta när en rusar över campuset från den ena sessionen till den andra. Under ett par dagar förvandlas campuset i Leeds, med sina typiska radhus från förra sekelskiftet varvat med moderna föreläsningslokaler, till en medeltida hubb. I biblioteket huserar en stor bokmässa där de flesta förlagen närvarar, campuset fylls av tält med förfriskningar, historiska återskapare och försäljare av olika slag. 

Två män i medeltida rustning slåss med svärd framför public
Foto: imc.leeds.ac.uk/image-gallery

Ett återkommande inslag är de många sporadiska möten som uppstår och kongressen har sedan länge utgjord en grogrund för interdisciplinära och internationella samarbeten. Sker inte mötet i samtalen efter sessionerna sker det nästan definitivt vid universitetetsbar där kön ringlar lång efter dagens sista session. Det är heller inte ovanligt att det på barens utegård blir en liten ”nordisk hörna” där samhörigheten är extra påtaglig. Kongressens dagar är långa för den som känner sig hågad: från den första sessionen klockan nio på morgonen till de sista panelsamtalen, eller minglen, som avslutas vid åtta-tiden på kvällen.  

Nu är kongressen i Leeds över för denna gång men nästa års presentationer har redan börjat ta form. I slutet på augusti ska alla förslag på nästa års presentationer vara inne…

 

Karl Lysén. Foto: Privat

Text av Karl Lysén, doktorand vid Historiska istitutionen, Stockholms universitet

 

 

 

Här kan du läsa mer om Leeds International Medieval Congress