Forskningsämne Medeltidshistoria
Medeltiden är internationellt ett mycket stort forskningsämne. Stockholms Universitets Centrum för Medeltidsstudier är det största forskningscentret för medeltiden i Skandinavien och ett av de största i Nordeuropa.
Medeltiden kan ses som nationernas vagga, då folket, riket och kungamakten skapades. De nationella särdragen växte fram under medeltiden men det gjorde också europeiska institutioner som universitet, banker, parlament i olika länder, litteratur på folkspråken och början på en tydlig uppdelning av de religiösa och de världsliga sfärerna. Så tänkte i alla fall nästan alla på 1800-talet och under det mesta av 1900-talet.
Sedan 1990-talet har medeltiden fått en renässans som referenspunkt för diskussioner om nationella och västliga värderingar och etik men också inom internationell politik, regleringar av krig med mera.
För andra är medeltiden mörk, barbarisk och vidskeplig, epoken före renässansen eller epoken före upplysningstiden. Medeltiden kan användas i debatter och diskussioner, där den kan brukas som skällsord emot allt från muslimska regimer med dödsstraff till väckelsekristna grupperingar i Skandinavien.
Relaterat forskningsämne
Historia
På denna sida
Forskare
Kurt Villads Jensen
Professor

Kim Bergqvist
Doktorand

Fredrik Charpentier Ljungqvist
Professor i historia, särskilt historisk geografi

Bo Eriksson
Docent

Sven Olof Erik Ferm
Professor emeritus

Gwendolyne Gray Knight Keimpema
Vikarierande universitetslektor

Wilhelm Ljungar
Doktorand

Fraser Miller
Doktorand

Thomas Neijman
Doktorand

Margaretha Nordquist
Universitetslektor

Gabriela Bjarne Larsson
Handledare

Karl Lysén
Doktorand

Inka Timosaari
Universitetslektor

Sofia Ekelund
Doktorand

Forskargrupper
Utbildningar
Universitetet erbjuder kurser som berör medeltiden på grund- såväl som avancerad nivå. Här finns ett urval. För samtliga kurser, ser kurskatalogen.
Nyheter
Kalender
Utvald läsning
Verksamhet kopplad till ämnet
Vid det interdisciplinära Medeltidsseminariet träffas forskare från en lång rad ämnen på universitetet och store institutioner utanför universitetet och diskuterar den nyaste forskningen inom medeltiden.
Läs mer om Centrum för medeltidsstudier här