Stockholms universitet logo, länk till startsida

Nyheter

Logga med bild över Frescati. Foto: Accelerator
Ta chansen att se Accelerators nya utställning före alla andra

Alla SU-medarbetare och studenter vid Stockholms universitet är inbjudna till konsthallen Accelerators nya utställning Experminentalfältet den 6 november – en dag innan den öppnar för allmänheten.

Foto: Konstantin Kriechbaum
Kemister blandade handsprit för akuta behov inom sjukvården

Drygt 20 000 liter nyproducerad handsprit samt plasthandskar, munskydd och andra efterfrågade engångsartiklar. Det är resultatet av ett initiativ från kemister vid Stockholms universitet för att möta behov inom sjukvården.

pris delas ut i SU Business Model Cup. Foto: Maria Stoetzer
Tävla i hållbara affärsmodeller

Har du en hållbar idé som du vill utveckla? SU Business Model Cup är en årlig tävling som genomförs av Stockholm Business School och Drivhuset.

En studentambassadör pratar med en besökare på Öppet hus. Foto: Niklas Björling
Rekrytering av nya studentambassadörer pågår

Vill du ha ett flexibelt, meriterande och avlönat extrajobb som går utmärkt att kombinera med studier? Ansök om att bli studentambassadör!

Vy över Södra huset med studenter som kommer oh går. Foto: Ingmarie Andersson
Sen anmälan till vårterminen öppnar 15 december

Den 15 oktober var sista anmälningsdag inför våren. För dig som missade deadline finns möjlighet att göra en sen anmälan från och med 15 december.

Foto: Niklas Björling
Stöd till forskning för att underlätta beslutsfattande vid pandemier

Nordiska Forskningsrådet NordForsk beviljar anslag till fem forskningsprojekt om covid-19. Ett anslag går till matematikprofessor Tom Britton vid Stockholms universitet.

Foto: Mostphotos
”Försök utnyttja dagsljuset”

I slutet på oktober går vi över till vintertid, eller normaltid som det egentligen heter. Vad kan man tänka på för att omställningen ska bli så smidig som möjligt?

Foto: Camilla Breiler
SciLifeLab får central roll i ny miljardsatsning

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar 3,7 miljarder kronor på grundforskning kring läkemedel, smittspridning och infektionsbiologi, precisionsmedicin och diagnostik, evolution och biodiversitet samt cell- och molekylärbiologi. Värd för programmet, som sträcker sig fram till 2032, är SciLifeLab.

Två glada killar på campus. Foto: Niklas Björling
Toppnotering för SU när ansökan till våren 2021 stängt

När ansökan inför vårterminen 2021 stängde vid midnatt den 15 oktober hade 52 783 individer sökt utbildning vid Stockholms universitet. Det är en ökning med cirka 20% jämfört med samma period förra året.

Foto: Niklas Björling
Toppnotering för sökande till vårterminen

Sju procent fler har sökt en lärarutbildning till vårterminen 2021 jämfört med förra vårens toppnotering.

Foto: Sören Andersson
Nya professorer vid Stockholms universitet

Den senaste tiden har rektor befordrat flera personer till professorer vid Stockholms universitet.

Kvinna med hörlurar i grön fåtölj på Biblioteket. Foto: Niklas Björling
Webbaserad och campusförlagd undervisning i vår

I vår digitala utbildningskatalog finns standardinformation om att vårens utbildningar ges på campus.

Clas Hättestrand. Foto: Niklas Björling
Så blir lärarutbildningen mer effektiv

Krönika av prorektor Clas Hättestrand.

Foto: Pete Hill
Arktiska sediment visar permafrostens historia – och varnar för framtida upptining

Sediment från Arktiska oceanens botten kan hjälpa oss att förstå vad som händer med permafrosten vid ett varmare klimat. Ny forskning från Stockholms universitet visar att permafrosten tinade när klimatet blev varmare i slutet av förra istiden. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, och varnar för vad som kan hända i en nära framtid. Några få grader varmare i Arktis kan leda till en mycket stor upptining av permafrost, erosion av kusterna, och utsläpp av växthusgaserna koldioxid och metan i atmosfären.

Vy över Virunga-bergen i Uganda. Foto: Achim Prill / Mostphotos
Brist på fosfor hotar framtidens livsmedelsförsörjning

En ny studie från Stockholms universitet, Islands universitet och Bleking Tekniska högskola visar brist på global fosfor, en central ingrediens i konstgödsel, senast 2045.

Zirkoniumbaserat tandimplantat. Foto: James Shen
Stockholm Material Hub vill bidra med nya material inom tandvården

Stockholm Material Hub, ett samarbete inom Stockholm trio, arbetar med tandläkare och kliniker för att skapa nästa generations material för tandimplantat. Kraven på hur en konstgjord tand ser ut, fungerar och kan tillverkas är komplexa, men förhoppningen är att deras zirkoniumbaserade material kommer kunna användas.

Foto: Arne Trautmann/Mostphotos
Många elever känner oro att prata engelska

Närmare en femtedel av eleverna i låg- och mellanstadiet lider av talängslan under engelsklektionerna, visar en ny avhandling. Det går stick i stäv med målet att skapa tilltro till den egna förmågan att kommunicera.

Foto: Roland Lundgren/Mostphotos
Betyg sätts på ojämlika grunder

Både högpresterande elever i engelsktalande skolor och nyanlända elever bedöms och betygsätts på orättvisa grunder. Det visar en omfattande studie av lärares syn på hur de gör när de bedömer sina elever.

Marc Friedländer. Foto: Niklas Norberg Wirtén, SciLifeLab
Små genreglerare kan ge svar på stora frågor

Marc Friedländers forskning om mikroRNA tar honom från den enskilda cellens universum, ut i rymden och tusentals år bakåt i tiden. Drömmen är att kunna förklara genreglering med matematik. 

Foto: Camila Wernersson
SciLifeLab 10 år: ”En enorm tillgång för Sverige”

Den internationellt ansedda anläggningen SciLifeLab fyller tio år. Över 300 personer knutna till Stockholms universitet är verksamma där.

Kille med mobil på tunnelbanan. Foto: Jens Olof Lasthein
"Många nya sökande till högskolan – antalet 19-åringar ökar stort”

UKÄ, Universitetskanslerämbetet, presenterar statistik som visar att både antalet sökande och antalet antagna till universitet och högskola på grund- och avancerad nivå har ökat kraftigt.

Foto: Ingmarie Andersson
73 miljoner från Forte till forskare vid Stockholms universitet

Forte – forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd – har i dagarna publicerat bidragsbeslut för Årliga öppna utlysningen samt Synteser av arbetslivsforskning.

Invigning Digital Futures
Här invigs Digital Futures

Digital Futures ska bli en av världens främsta forskningsmiljöer i sitt slag. Initiativet, som är ett samarbete mellan Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Stockholms universitet och RISE Research Institutes of Sweden, invigdes i oktober.

Frida Beckman Foto: Ingmarie Andersson
Professor Frida Beckman om Nobelpristagaren Louise Glück

Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, kommenterar 2020 års Nobelpristagare i litteratur.

Ali Osman Foto: Niklas Björling
Tre frågor till... Ali Osman,

om att undervisa om migration.

Foto: John Kjellström, Stockholms stadsmuseum.
60 år som universitet

I år är det 60 år sedan Stockholms högskola blev statligt universitet och invigdes vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

Forskningsfartyget Akademik Keldysh ska ta expeditionen till sibiriska Arktis.
Svensk-rysk havsexpedition till Arktis för att studera tinande permafrost och växthusgaser

Upptining av permafrost och kollapsande metanhydrater från de sibirisk-arktiska kusthaven kan trigga ökande utsläpp av klimatuppvärmande gaser. I höst studerar expeditionen ISSS-2020 ombord på fartyget Akademik Keldysh en av de största utmaningarna inom klimatforskningen. Expeditionen lämnar hamn 26 september.

Foto: Patrik Mäler
Kebnekaises sydtopp fortsätter att smälta

Trenden består. Även i år har glaciären på Kebnekaises sydtopp smält så mycket att skiftet av Sveriges högsta punkt består. Sydtoppen är nu 2096 meter hög mot nordtoppens 2096,8 meter.

Amazonas. Foto: Maria Brun Thegerström/Mostphotos
När utsläppen ökar kan delar av Amazonas torka ut

En större del av Amazonas regnskog riskerar att överskrida ett oåterkalleligt tröskelvärde, en så kallad tipping point, tidigare än vad forskare har trott. Det skulle innebära att regnskogen får ett savannliknande ekosystem, enligt en ny studie i Nature Communications som baseras på datormodeller och dataanalys.

Startsidan för den svenska webben vid lanseringen.
Universitetets nya svenska och engelska webbplatser

Nu har universitetets svenska och engelska webbplatser fått ett nytt utseende med mer utrymme för bilder och rörligt material. Innehåll och struktur har arbetats om för att du som besökare lättare ska hitta det du söker.

SDG
Anslag till forskning om globala hållbarhetsmålen

Formas har beviljat medel till forskning kring hållbarhet och Agenda 2030. Tre av projekten som får medel leds av forskare verksamma vid Stockholms universitet.

Illustration av möss
Wallenberg-anslag till forskning om aggression

Hur styrs aggression i hjärnan och vilka metoder kan vi använda för att påverka den? Det ska Christian Broberger undersöka med hjälp av ett anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Översvämmningar i Prag
Studie har kartlagt översvämningar i Europa under 500 år

Den nuvarande perioden med översvämningar i Europa är exceptionell jämfört med de senaste 500 åren, enligt en studie i Nature publicerad i slutet av juli. Bakom forskningen står 42 europeiska universitet och analysen är den första som har jämfört översvämningar över flera århundraden.

Foto: Gustaf Hugelius
Tinande permafrost har stor klimatpåverkan

Tinande permafrost i Arktis kan få enorm klimatpåverkan. Det visar en studie av hur kol och kväve frigörs ur arktiska torvmarker.

Foto: NASA
Ostörd miljö ger inblick i molnens historia

Genom att använda satellitdata över södra halvklotet går det att förstå hur molnegenskaper förändrats på global skala, från förindustriell tid till nutid. Studien, från slutet av juli, belyser en av de största osäkerheterna som finns i dagens klimatmodeller – hur små partiklar i atmosfären (aerosoler) bidrar till klimatförändringen.

Zoom (Mostphotos.com)
Förändringar i inloggningstiden för Zoom

Från och med 1 oktober sker förändringar i inloggningstiden för Zoom som innebär att alla loggas ut efter tolv timmar.

Två tjejer med laptop och mobil utomhus. Foto: Familjen
12 anledningar till att välja Stockholms universitet

Funderar du på att börja plugga? I den här korta filmen ger vi dig tolv bra anledningar att välja just Stockholms universitet.

Drivhusets team framför Villa Bellona. Foto: Drivhuset
Drivhuset lanserar workshopserie

Är du nyfiken på entreprenörskap? Funderar du på att starta eget men inte vet var du ska börja?

Åsa Ferm kör pausgympa i Aula Magna. Foto: Medieproduktion
Pausgympa med Åsa

Du kommer väl ihåg att ta pauser när du pluggar? Häng med Åsa på ett kort men energifyllt pass! Redo för några coola moves? Nu kör vi!

Tunnelbanetåg vid Slussen.
Tänk på detta när du tar dig till och från universitetet

I samarbete med SL vill universitetet påminna alla studenter och medarbetare om att under hösten bara använda kollektivtrafiken om man verkligen måste. Den som kan ska välja alternativa färdsätt.

Foto: Wavebreakmedia/Mostphotos
Forskarskola ska lyfta naturvetenskapernas och matematikens didaktik

En ny forskarskola ska göra undervisningen i matematik och naturvetenskap mer relevant för eleverna. Tre universitet samarbetar om forskarskolan som vänder sig till lärarutbildare.

Foto: Cseh Ioan/Mostphotos
Svenska elever kan mer matematik än vad Pisa visar

Svenska elever presterar över OECD-genomsnittet i matematik och på samma nivå som Finland och Norge i den senaste Pisa-undersökningen. Men svenska elever kan antagligen mer än så, visar forskning vid Stockholms universitet.

Tecknen som avslöjar sjukdom – och hur vi därmed skyddar andra

Förändrade ansiktsuttryck och rörelsemönster, trötthet och ändrad kroppslukt. Det är några av kroppens signaler på att vi är sjuka – och de fungerar därmed som skyddsmekanismer mot smittspridning. Genom att göra försökspersoner ”sjuka” studerar forskare hur vi upplever sjukdomar vilket ger underlag för nya behandlingar.

Sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för självmord

Arbetsrelaterade sexuella trakasserier har tidigare konstaterats vara en trolig riskfaktor för psykisk ohälsa. En ny studie pekar nu även på ett samband mellan sexuella trakasserier på arbetsplatsen och självmord liksom självmordsförsök.

Ahmet Gürata – ny gästforskare genom Scholars at Risk

Filmforskaren Ahmet Gürata, som har specialiserat sig på turkisk film och turkiska medier, har nyligen tillträtt sin tjänst som gästforskare vid Stockholms universitet.

Studenter på Skinnarviksberget. Foto: Niklas Björling
Fler ansökningar till internationella program och kurser

Fler studenter söker internationella masterprogram våren 2021, och för Stockholms universitet ökar sökande till internationella kurser och program på grundnivå med 24,3 procent. Det visar den senaste statistiken från UHR.

Man som spelar badminton. Foto: Frescati Sports Center
Fitness24Seven öppnar gym i Frescati Sports Center

Den 28 augusti, lagom till terminsstart, öppnar gymkedjan Fitness24Seven ett gym i Frescati Sports Center (Frescatihallen).

Summer courses
Ska du läsa sommarkurs?

Sommaren 2020 är inte riktigt som andra somrar på universitetet. Här samlar vi några tips för att du ska komma igång så enkelt som möjligt.

Kören Osqstämman höll en sommarkonsert. Foto: Erica Öjermark Strzelecka
Sommarsånger på digital afterwork för SU-alumner

Tisdag 16 juni anordnade Stockholms universitets alumnteam sin sista digitala afterwork "Tredje tisdag" för terminen. Denna gång bjöd den internationella studentkören Osqstämman på sommarsånger.

President Astrid Söderbergh Widding
Studenthälsning från rektor Astrid Söderbergh Widding

Se hälsningen till våra studenter från rektor Astrid Söderbergh Widding.

Hidehisa Matsumoto med rektorsråd Karin Hellmersson Bergmark
Hidehisa Matsumoto utsedd till Global Swede

Utmärkelsen “Global Swede Award” delas ut för att uppmärksamma internationella studenter som utmärkt sig inom områden kopplade till innovation och entreprenörskap och visat sig vara goda representanter för både Sverige och det egna landet. Årets pristagare vid Stockholms universitet är Hidehisa Matsumoto från Japan.

Unsplash.com/Visuals
Har du registrerat din SU-mejladress på ett privat Zoom-konto?

Har du skapat ett privat Zoom-konto med din student-mejladress någon gång?  Då måste du byta till en privat adress hos Zoom för att det ska fungera att fortsätta följa onlineundervisningen på SU. 

En kille och en tjej sitter i ett fönster och pratar. Foto: Niklas Björling
Stockholms universitet medverkar i stort WHO-projekt om psykisk ohälsa

Det har nu blivit klart att Stockholms universitet ska delta i World Health Organization (WHO) World Mental Health International College Student Initiative.

Study with Emma
Plugga med Emma

Känns det ensamt att studera i karantän? Här finns en pluggkompis som sällskap när all undervisning sker digitalt. Plugga 25 minuter tillsammans med Emma i denna #studeramedmig-video som spelades in på Stockholms universitet i Frescatibiblioteket före coronautbrottet.

Arrheniuslaboratorierna under våren. Foto: Ingmarie Andersson
Fördubbling av antalet studenter på sommarens kurser

Intresset för studier i sommar är rekordstort. 8846 studenter har antagits till årets sommarkurser vid Stockholms universitet.

Tjej som sitter och pluggar i stort fönster. Foto: Niklas Björling
Så klarar du studentlivet i karantän

Börjar du få nog av att plugga på distans? Saknar du dina studiekamrater? Känner du dig isolerad? Här kommer tips på hur du kan göra det lättare att klara studentlivet i karantän.

En man och en kvinna samtalar vid ett kafébord Foto: Niklas Björling
Lärosäten föreslås få fler platser till sommarkurser och basår

I ett pressmeddelande 23 april berättar Utbildningsdepartementet att regeringen föreslår en fördelning av 6000 platser till sommarkurser på många av landets lärosäten. Detta för att fler ska kunna börja studera redan i sommar.

Omslaget till avhandlingen ”Toni Morrison and the Writing of Place” Illustration: Johanna Wickström.
Nya perspektiv på Toni Morrisons litterära platser

Alice Sundman är bland de första att få göra en djupdykning i Toni Morrisons efterlämnade manuskript. Resultatet är avhandlingen "Toni Morrison and the writing of place".

Foto: Robert Kneschke/Mostphotos
Vikten av svenska som andraspråk

Trots att svenska som andraspråk utvecklats kontinuerligt sedan det infördes som skolämne för 25 år sedan stämplas det ofta som ett lågstatusämne utan utmaningar. Det kan den didaktiska forskningen i ämnet hjälpa till att ändra på.

Foto: Gaby Baldrocco/Mostphotos
Tio år med forskning som utvecklar skolans undervisning

Under tio års tid har universitetet kontinuerligt utvecklat den forskning som sker tillsammans med skolans lärare. Arbetet går träget vidare – nu med fokus på en långsiktigt hållbar samverkansmodell inom regeringsuppdraget ULF.

Foto: gemena communication/Mostphotos
Kritisk granskning på internet är mer än källkritik

Tack vare internet har det aldrig varit lättare att ta del av forskningsrön och annan information om hälsa. Men vad är trovärdigt? Och hur ska man tolka motstridiga argument? En ny avhandling undersöker hur gymnasieelevers förmåga till kritisk granskning kan utvecklas i naturvetenskaplig undervisning.

Skolstart 1965. Foto: Örebro läns museum
Skoldebatten föremål för ny forskarskola

Fyra lärosäten går samman i en bred satsning för att undersöka hur historien påverkar dagens skola.

Möten mellan konst och forskning i höst på universitetets konsthall

Under hösten på konsthallen Accelerator arrangeras publika samtal med forskare, studenter och konstnärer. I en ny grupputställning utforskas experimenterande inom konst och forskning genom att ta avstamp i historiken kring Frescati. Nytt är också att det går att stötta Accelerators program för samverkan mellan konst och forskning.

Foto: ktsimage/Mostphotos
Ny kartläggning visar vilka celler SARS-CoV-2 kan infektera

Forskare har identifierat vilka celler i kroppen som det nya coronaviruset (SARS-CoV-2) kan infektera. Kartläggningen kan ge ledtrådar till möjliga transmissionsvägar samt typer av läkemedel som kan vara effektivt mot infektionen. Resultaten presenteras av en internationell forskargrupp med svenska forskare vid SciLifeLab knutna till Stockholms universitet, KI och KTH, och publiceras i tidskriften Nature Medicine.

Fritidshemmet – en unik skolverksamhet på uppgång

Omvärldens blickar riktas mot det unika svenska fritidshemmet. Dags att ta ställning till vilka problem som fritidshemmet kan bidra till att lösa, menar forskare.

Foto: Love Dalén
Grottlejonet uppdelat i två underarter

Ny forskning vid Centrum för paleogenetik visar att det utdöda grottlejonet var en egen art som var uppdelad i en östlig och en västlig underart.

Foto: Magnus Bergström/KAW
Här byggs modeller av de minsta delarna i cellernas universum

Alexey Amunts forskargrupp har gett sig i kast med att kartlägga atomstrukturen hos mitoribosomen – den sinnrika maskin som ser till att våra celler omvandlar föda till energi. Till sin hjälp har de en teknik som revolutionerat fältet de senaste åren: kryoelektronmikroskopi.

Foto: Magnus Bergström/KAW
Kartlägger krafterna bakom proteinernas veckning

Nyfikenheten är Gunnar von Heijnes främsta drivkraft. Med ett förnyat Scholaranslag följer han nu upp nya spår i forskningen kring proteinernas struktur och veckning.

Foto: Love Dalén
Frusen fågel var 46 000 år gammal berglärka

Forskare har nu kartlagt delar av arvsmassan hos en välbevarad berglärka från Sibirien. Resultaten kan bidra till att förklara hur underarter utvecklas men även hur mammutstäppen omvandlades till tundra, taiga och stäpp vid slutet av senaste istiden.

Foto: Eva Dalin
Mobiltelefoner kan bidra till enkelt virustest

Professor Mats Nilsson vid Stockholms universitet leder ett av de projekt med inriktning på covid-19 som nu får anslag från SciLifeLab samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Projektet går ut på att utveckla ett snabbt och enkelt test för virus, där mobiltelefonen kan bli ett viktigt verktyg.

Foto: Doug Olson/Mostphotos
Så kan surfplattor användas i förskolan

Innehållet i de digitala resurserna, hur de används och till vad, är viktigare än att diskutera skärmtid. Det menar forskaren Petra Petersen som i en avhandling undersökt de möjligheter surfplattan ger för att få barn delaktiga i förskolans aktiviteter.

Foto: Roland Magnusson/Mostphotos
Hårt arbete att vänskapa på högstadiet

Att ha kompisar är meningen med skolan, tycker ungdomarna i en ny avhandling. Samtidigt som skolarbetet kräver uppmärksamhet, är vänskapande ett hårt arbete som pockar på tid och energi. – Vi vuxna behöver bli mer lyhörda för hur sociala relationer görs i skolan, säger forskaren Lina Lundström.

I den syrefria lådan i labbet kan Sarahi Garcia jobba med bakterier som kommer från de delar av sjöa
Forskaren som vill få bakterier att hjälpa oss med hållbara lösningar

Sarahi Garcias mål som forskare är att använda bakterier som verktyg för en hållbar värld. Hon är van att ha oddsen mot sig och ändå lyckas, för henne blev utbildning nyckeln till ett annat liv. Nu är hon SciLifeLab fellow och tar nya grepp om bakterieforskning.

Kryoelektronmikroskop
Hett intresse för iskalla mikroskop

Vid SciLifeLab finns tre instrument som är bland det hetaste inom biologi just nu – kryoelektronmikroskop. För tre år sedan fick tekniken Nobelpris, och kunskapen om cellernas minsta beståndsdelar ökar raskt.

Glad tjtj på utomhusservering. Foto: Niklas Björling
Vill du läsa en kurs i sommar?

Om du missade att söka sommarkurs i tid kan du fortfarande göra en sen anmälan. För närvarande bedrivs all utbildning på Stockholms universitet på distans och det är troligt att merparten av kurserna på sommaren också kommer att bedrivas på distans.

Fler nyheter

Fotograf: Simon Carlhed Ydhag
Institutionen för pedagogik och didaktik

Vad avgör om barn till lågutbildade blir framgångsrika i den svenska skolan?

Regionalism In Latin America_Rivarola_mm
Nordic Institute of Latin American Studies

Regionalism in Latin America

Årets hjältar. Foto: Rickard Kihlström
Naturvetenskapliga fakulteten

Rösta fram Årets hjälte 2020

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Valresultat Samhällsvetenskapliga fakulteten

SU flygfoto
Institutet för social forskning

Ledigt jobb: Forskare inom GENPARENT-projektet på SOFI

Foto: Anders Ståhlberg/Stockholms universitet
Historiska institutionen

Saker som berättar kvinnors historia

SOPRAG_Volume 8
Romanska och klassiska institutionen

Sociocultural Pragmatics - Latest issue - (SOPRAG) - International Journal of Spanish Linguistics

Företagsekonomiska institutionen

Motsägelsefulla mål för styrning inom sjukvården

Den sista presidentvalsdebatten sänds natten till fredag 23 oktober (sv. tid). Foto Maria Dryfhout
Institutionen för mediestudier - IMS

Forskare kritiserar NBC för programkrocken

MR-kamera
Humanvetenskapliga området

Coronapandemin tvingar forskare att tänka om

MBW labb. Foto: Niklas Björling
Naturvetenskapliga fakulteten

Ny kunskap för att förhindra svampinfektioner

Ylva Engström
Naturvetenskapliga fakulteten

Gensaxen som revolutionerade livsvetenskaperna

student
Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kränkningar och kärlek sammanvävs i ungdomars nätvardag

Flicka läser bok i bibliotek. Foto_Frugan_Mostphotos
Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen

Läsande flickor och läspolitik - en intervju med Sara Andersson

Mixture
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Smartare kemikaliehantering

Grön kemi. Bild: Leopold Luna Ilag
Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten söker 20 doktorander

Humanistdagen 2020
Humanistiska fakulteten

Humanistveckan 2020

Roland Almqvist ny professor på Stockholm Business School
Företagsekonomiska institutionen

Roland Almqvist ny professor vid Stockholm Business School

Nationellt centrum för svenska som andraspråk

Modersmålsämnets betydelse för individ, skola och samhälle

Ett gäng glada skolungdomar. Foto: Intensivsvenska
Institutionen för svenska och flerspråkighet

Intensivsvenska – en grundmodell för utbildningen av nyanlända elever i gymnasieåldern

Christina Hedman - puff
Institutionen för språkdidaktik

Ämnet modersmål behöver få mer plats i skolorna

Kjell Grip
Institutionen för ekologi, miljö och botanik

Kjell Grip, 79, har tagit sin doktorsexamen!

Människor stående i en avgångshall på en flygplats och ser på en skärm som visar inställda avgångar
Juridiska institutionen

Du kan ha rätt till ränta vid inställd flygresa

Bokomslag Den beväpnade freden (Seiler Brylla, 2020)
Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska

Den beväpnade freden, ny bok av Charlotta Seiler Brylla

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd
Institutionen för mediestudier - IMS

Forskare: Bilder som dokumenterar Syrienkonflikten riskerar att utplånas

Frida Beckman står framför några träd. Hon har en svart kappa på sig.
Institutionen för kultur och estetik

Professor Frida Beckman om Nobelpristagaren Louise Glück

Arina Stoenescu och Pamela Schultz Nybacka. Foto Anders Ståhlberg/SU
Historiska institutionen

Eldsjälspris till lärare vid Förlagskunskap

Professor Jukka Törrönen, Institutionen för folkhälsoveteskap. Foto: Nilkas Björling/Stockholms universitet
Institutionen för folkhälsovetenskap

Forte finansierar forskning kring minskad substansanvändning och ökad psykisk ohälsa bland ungdomar

Konrad Burchardi
IIES-Institute for International Economic Studies

Konrad Burchardi elected member of the Editorial Board at ReStud

Hjärnor
Humanvetenskapliga området

Kulturell evolution ämne för nya kurser

Tove Sohlberg, forskare vid Stockholms universitet. Foto: J Storbjörk/Stockholms universitet
Institutionen för folkhälsovetenskap

Integrerad och drogfri, i behandling eller död?

Ylva Brännström Almquist. Photo: Marie Eriksson
Institutionen för folkhälsovetenskap

Anslag till forskning om ojämlikhet bland familjer med erfarenheter av social barnavård

Fanny Forsberg Lundell
Humanvetenskapliga området

Fanny Forsberg Lundell: Vi behöver vidga synen på migration och språkinlärning

azucena.castro@su.se
Romanska och klassiska institutionen

Samtida långdikter skapar nya relationer mellan människor och natur

Mot andra världar Foto: SVT/Faktabruket
Institutionen för mediestudier - IMS

Han skildrar uppväxtens rollspelsvärld
 i ny dokumentär

Olof Leimar
Naturvetenskapliga fakulteten

Ny lärobok i spelteori för biologer

Joakim Landahl. Foto: Privat
Institutionen för pedagogik och didaktik

Joakim Landahl skriver bok om hur händelserna kring 1968 påverkade pedagogiken och utbildningen

Foto: gemena communication/Mostphotos
Lärarutbildningsportalen

Kritisk granskning på internet är mer än källkritik

Foto: Syda Productions © Mostphotos
Institutionen för mediestudier - IMS

Forskare kommenterar uppropet mot rasism på SR

Ben Wilson. Photo: Leila Zoubir/Stockholm University
Sociologiska institutionen

Ojämlikhet i livslängd mellan regioner i Finland och Sverige kvarstår – trots ökad livslängd överlag

Loden Sofia_foto Danish Saroee
Romanska och klassiska institutionen

Sofia Lodén väljs in i Sveriges unga akademi

Filmkamera. Foto: Blue Polarn © Mostphotos
Institutionen för mediestudier - IMS

Nya filmprofessorer vid Stockholms universitet

Jonas Hentati-Sundberg
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Länken mellan Östersjöns havsbotten och himlens svalor

Ars Edendi Lecture Series Volume V
Romanska och klassiska institutionen

The Fifth and Final Volume of Ars Edendi Lecture Series

Vinnarna av Sigge Thernwalls pris 2020. Joakim Jeppsson, Georgia Destouni och Thomas Blanksvärd. Fot
Institutionen för naturgeografi

Gia Destouni får Sigge Thernwalls pris

Shamal Kaveh, Stockholms universitet
Institutionen för pedagogik och didaktik

Shamal Kaveh ger ut bok om demokrati och högerpopulism

AcadeMedias skola Pysslingen Rudanskolan Foto: AcadeMedia
Institutionen för mediestudier - IMS

Pollack kritisk till friskolekoncernens rekrytering av tidigare generaldirektör

Sexuella trakasserier på arbetsplatsen
Psykologiska institutionen

Sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för självmord

Foto: Peter Sydén
Humanvetenskapliga området

Forskare från Humanvetenskapliga området deltar i projektet ”Aldrig våld”

Nordic Institute of Latin American Studies

II Certamen - Premio Prof. A Dembicz a la mejor Tesis Doctoral sobre América Latina y el Caribe

UR
Romanska och klassiska institutionen

Forskare från Romklass medverkar i UR-program

Gunnar Andersson. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet
Sociologiska institutionen

”Det är inte så att man sitter och tänker en tanke i två år”

Olof Sisask
Naturvetenskapliga fakulteten

Stor uppmärksamhet för matematisk studie

Noam
Samhällsvetenskapliga fakulteten

Barns perspektiv på adhd i ny avhandling

Barbro Söderberg. Foto: privat
Institutionen för svenska och flerspråkighet

Artikel i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon om Barbro Söderberg

HÄSTHÅLLNINGEN ÄR SANNOLIKT EN KÄLLA DÄR DET GÅR ATT GÖRA MER
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Utredningen som upprörde häst-Sverige

Foto: Gunnar Aneer/Azote
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Stoppat fiske och mer kunskap krävs för att rädda den europeiska ålen

Shahram Mansoory. doktorand, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen.
Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen

Mödrars perspektiv på ungdomars välbefinnande

flyttblock
Naturvetenskapliga fakulteten

Klimatvandring i istidens spår

Anette Nyqvist och Susanne Walström utanför en guldgruva i Colombia.
Socialantropologiska institutionen

Guldläge i coronatider

Ben Wilson. Photo: Leila Zoubir/Stockholm University
Sociologiska institutionen

Forskning om barn och barnbarn till flyktingar får pengar från ERC

Jakob, Karin, Per och Björn med laptop Foto: Robert Johansson
Psykologiska institutionen

Så fungerar psykodynamisk terapi över internet för deprimerade ungdomar

Ulf Hannerz
Socialantropologiska institutionen

Ulf Hannerz mest inflytelserika i världen

Bo Eriksson
Historiska institutionen

SVT satsar på dokumentärer om historia

Formiat
Naturvetenskapliga fakulteten

Nya lösningar för att minska koldioxidutsläpp

Matrester och fladdermusspillning från en vind. Foto: Sara Cousins
Naturvetenskapliga fakulteten

Forskare efterlyser observationer om fladdermöss

Nordic Institute of Latin American Studies

Chávez’s Aló Presidente and its Impact on Venezuela’s Journalistic Practice

Institutet för social forskning

Seminarieserierna vid SOFI är igång igen

Skylt med texten
Institutionen för mediestudier - IMS

Brottslingar hängs ut allt mer sällan i medierna

Hand som skriver på papper. Foto: Niklas Björling
Institutionen för svenska och flerspråkighet

Det finns åtgärder för att hjälpa unga att skriva bättre

New book: The Scandinavian Early Modern World
Institutionen för arkeologi och antikens kultur

New book: The Scandinavian Early Modern World

Storspigg (Gasterosteus aculeatus) Foto: Joakim Hansen/Azote
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Spiggen tar över

Golf
Naturvetenskapliga fakulteten

SU Open i golf

En skraplott skrapas
Institutet för social forskning

Stor lottovinst gör dig nöjdare – men kanske inte lyckligare

Bild på rapporten State Interests and Bargaining Power in the Reform of the Eurozone.
Statsvetenskapliga institutionen

Ny forskningsrapport om eurozonens reformering

Foto: Gunnar Aneer/Azote
Stockholms universitets Östersjöcentrum

"Regeringen måste skydda strömmingen"

Lärarutbildningsportalen

Riksrevisionen: Förbättra styrningen av ämneslärarutbildningar

Institutionen för arkeologi och antikens kultur

Matti Leino i Vetenskapsradion om bondböna

Collage Emma
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Bred kunskapssammanställning om miljögifter i Östersjön

Nordic Institute of Latin American Studies

La Tertulia - Taller de pensamiento latinoamericano

Studenter som ler och kollar på material. Studiebesök. Foto: Eva Dalin
Sociologiska institutionen

Kom på studiebesök till Sociologiska institutionen

Rapportens omslag
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Erfarenheter av ekosystembaserad förvaltning

Student studera online
Centrum för universitetslärarutbildning

Vårens online-undervisning ─ en utmaning med stor utvecklingspotential

Fanny Forsberg Lundell
Romanska och klassiska institutionen

Språktester – mellan vetenskap och politik

En hjärna det strålar ut från. Foto: ktsimage, MostPhotos
Institutionen för svenska och flerspråkighet

Green Needle eller Brainstorm? Ljudklippet som förvirrar

Två killar med munskydd hälsar med armbågarna. Foto: Nazile Keskin. MostPhotos
Institutionen för svenska och flerspråkighet

Corona slår mot svenska kramandet – hur hälsar vi efter pandemin?

Jane Gaines Photo: Unknown
Institutionen för mediestudier - IMS

Professor: "Alla förutsatte att män skapade filmindustrin"

Vita huset i Washington D.C. Foto: Samuel Borges © Mostphotos
Institutionen för mediestudier - IMS

Professor: "Trumps splittrande retorik har hamnat under hårdare granskning"

Aryo Makko
Historiska institutionen

Aryo Makko ny professor

Konfederationssymbolen tas nu bort från Mississippis flagga. Foto: Brandy McKnight Mostphotos
Institutionen för mediestudier - IMS

Christensen: "Går inte längre att försvara användandet av sydstatsflaggan"

Torsten Persson in front of Södra Husen
IIES-Institute for International Economic Studies

Torsten Persson in the Government's Corona Commission

Lärarutbildningsportalen

Hög kvalitet på universitetets grundlärarutbildning efter uppföljning

Satellitbild av en cyanobakterieblomning 19 juli i Egentliga Östersjön
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Sommarens algblomningar i Östersjön

Christian Christensen
Institutionen för mediestudier - IMS

Hela listan: Sveriges 8 viktigaste medieforskare

Victoria amazonica
Bergianska trädgården

Nattens näckrosor – se filmen om jättenäckrosen i Bergianska trädgården

algblomning Askö 2020
Stockholms universitets Östersjöcentrum

Algrapport från Askö

Foto: Niklas Björling
Lärarutbildningsportalen

"Djupa ämnesstudier redan krav för att bli lärare i naturvetenskapliga ämnen"

Coronaboken - puff
Institutionen för språkdidaktik

Att undervisa på distans i en krissituation

Sofiya Voytiv. Photo: Leila Zoubir/Stockholm University
Sociologiska institutionen

Hur påverkas diasporan av konflikten i ”hemlandet”?

Skolbarn i klassrum framför lärare. Foto: Taylor Wilcox/Unsplash
Sociologiska institutionen

Fostermammors utbildningsnivå har liten inverkan på barnens skolresultat