Kurser

Här hittar du samtliga kurser som erbjuds inom Humanistiska fakultetens forskarskola.

Humanistiska fakultetens forskarskola erbjuder kurser på forskarnivå. Kurserna är fristående och främst avsedda för doktoranderna vid fakulteten. Kurserna är emellertid även öppna för doktorander från andra fakulteter och lärosäten, såväl i Sverige som i utlandet. Kurserna välkomnar alltså alla som är antagna till utbildning på forskarnivå. Kurserna erbjuds kostnadsfritt.

Sedan starten 2016 har forskarskolan välkomnat deltagare från mer än 50 universitet i 17 länder.

Under läsåret 2024–2025 erbjuder Humanistiska fakultetens forskarskola fyra nya kurser, vid sidan om sju återkommande kurser. Totalt ges elva fristående kurser: fem under höstterminen 2024 och sex under vårterminen 2025.

 

Kursutbud höstterminen 2025

Ansökningar till kurser som ges höstterminen 2025 tas emot mellan den 15 maj och den 15 juni.

Kursens övergripande syfte är att förbättra deltagarnas akademiska skrivförmåga för att underlätta publicering i internationella tidskrifter med peer-review. I kursen ingår också att förbereda förslag till monografier.

Läs mer om kursen (på engelska)

Kursen undersöker komplexiteten kring språk, identitet och plats under globala förhållanden. Den introducerar olika teoretiska och metodologiska ramverk för att undersöka komplexiteten kring identitet, kroppslighet, språk, plats, etnicitet och andra skillnader i förhållande till de nya globala kontaktzonerna.

Läs mer om kursen (på engelska)

Kursen ger möjlighet att reflektera över metodologiska och filosofiska aspekter av forskning inom humaniora. Studenterna förväntas presentera sina projekt ur ett metodologiskt perspektiv, och kursinnehållet kommer i viss utsträckning att skräddarsys efter gruppens specifika intressen.

Läs mer om kursen (på engelska)

 

Kursutbud vårterminen 2025

Alla kurser som ges under vårterminen 2025 är öppna för sen anmälan. Se närmare info om sista anmälningsdatum under respektive kurs.

James H. Robinson / Photo Researchers / Universal Images Group Britannica Image Quest

Kursen utforskar olika forskningsfrågor genom empirisk analys av data relaterade till olika språkfenomen, såsom skrivande över språkgränser, språk- och lyxturism, forskarsamhällen och proteströrelser.

Läs mer om kursen (på engelska)

Photo: Jens Olof Lasthein

Denna kurs är en introduktion till mätning av den mänskliga hjärnans struktur och funktion med hjälp av magnetisk resonanstomografi (MR) och den är utformad för forskarstuderande från alla bakgrunder. Syftet är att studenterna ska få en bred bild av hur MR används inom deras disciplin.

Läs mer om kursen (på engelska)

Photo: Ingmarie Andersson

Kursen erbjuder en studiemiljö där vi arbetar med att utveckla teori från ditt egna empiriska material. Tillsammans med inbjudna gäster som presenterar aktuella kritiska perspektiv drar vi nytta av varandras olika kompetenser inom humaniora och samhällsvetenskap.

Läs mer om kursen

A UNIVAC Console Printer
Photo: Frmorrison /Wikimedia Commons

Kursen introducerar grundläggande teori och metodik för provtagning, insamling, förberedelse, annotering och analys av textdata inom humaniora och samhällsvetenskap, och ger en översikt över de senaste språkteknologiska metoderna för automatisk analys av stora mängder text.

Läs mer om kursen (på engelska)

2e arr. Galerie Vivienne. Photo: Eugène Atget

I kursen studeras detta stora oavslutade verk och dess betydelse inom områden som historiografi och filosofi, material- och visuella studier samt teorier om rumslighet och temporalitet.

Läs mer om kursen (på engelska)

Photo: Ingmarie Andersson

Språk används i ett (socialt) sammanhang för olika syften, t.ex. för att ljuga, vilseleda andra människor eller för att berätta sanningen. Kursen utforskar de begrepp, perspektiv och metoder som har utvecklats inom lingvistik, filosofi, kognitionsvetenskap, retorik och diskursanalys för att belysa språk som handling.

Läs mer om kursen (på engelska)

 

Kurser på forskarnivå vid andra instituioner och lärosäten

Hitta kurser som ges vid Stockholms universitet, vid andra universitet i Sverige och Norden samt inom universitetsalliansen CIVIS.

Kurser vid andra insitutioner och lärosäten

 

Kontakt

Forskningssekreterare
Handläggare
På denna sida

mainArticlePageLayout

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}