Kurser

Här hittar du samtliga kurser som erbjuds inom Humanistiska fakultetens forskarskola.

Humanistiska fakultetens forskarskola erbjuder kurser på forskarnivå. Kurserna är fristående och främst avsedda för doktoranderna vid fakulteten. Kurserna är emellertid även öppna för doktorander från andra fakulteter och lärosäten, såväl i Sverige som i utlandet. Kurserna välkomnar alltså alla som är antagna till utbildning på forskarnivå. Kurserna erbjuds kostnadsfritt.

Sedan starten 2016 har forskarskolan välkomnat deltagare från mer än 50 universitet i 17 länder.

Under läsåret 2024–2025 erbjuder Humanistiska fakultetens forskarskola fyra nya kurser, vid sidan om sju återkommande kurser. Totalt ges elva fristående kurser: fem under höstterminen 2024 och sex under vårterminen 2025.

 

Kursutbud höstterminen 2024

Kritiska vithetsstudier 7,5 hp

Kursen vänder sig till forskarstuderande som är nyfikna på hur kritiska vithetsperspektiv kan användas såväl inom den egna som andra discipliner. Tillsammans utforskas potentialen hos ett expansivt men också omdiskuterat forskningsfält att fungera katalysatoriskt på studier av samhälle, kultur och historia.

Läs mer om kursen

Litteraturvetenskaplig teori 7,5 hp

Kursen ger en översikt över samtida teori inom det litterära fältet, med fokus på ett urval av de olika teoretiska vändningar som skett inom litteraturämnet från 1960-talets språkliga till dagens ontologiska vändning.

Läs mer om kursen

Flerspråkighetens dynamik: Encounters and Entanglements, 7,5 hp (Engelska)

Kursen undersöker komplexiteten kring språk, identitet och plats under globala förhållanden. Den introducerar olika teoretiska och metodologiska ramverk för att undersöka komplexiteten kring identitet, kroppslighet, språk, plats, etnicitet och andra skillnader i förhållande till de nya globala kontaktzonerna.

Läs mer om kursen (på engelska)

Humanioras vetenskapsfilosofi 7,5 hp (Engelska)

Kursen ger möjlighet att reflektera över metodologiska och filosofiska aspekter av forskning inom humaniora. Studenterna förväntas presentera sina projekt ur ett metodologiskt perspektiv, och kursinnehållet kommer i viss utsträckning att skräddarsys efter gruppens specifika intressen.

Läs mer om kursen (på engelska)

Akademiskt skrivande för internationell publicering, 7,5 hp (Engelska)

Kursens övergripande syfte är att förbättra deltagarnas akademiska skrivförmåga för att underlätta publicering i internationella tidskrifter med peer-review. I kursen ingår också att förbereda förslag till monografier.

Läs mer om kursen (på engelska)

 

Kursutbud vårterminen 2025

Passageverket: Walter Benjamins utgrävning av moderniteten 7,5 hp (Engelska)

I kursen studeras detta stora oavslutade verk och dess betydelse inom områden som historiografi och filosofi, material- och visuella studier samt teorier om rumslighet och temporalitet.

Läs mer om kursen (på engelska)

Kritisk teori och teoretisering 7,5 hp

Foto: Bruno Boutot (CC BY-NC-SA 2.0)

Kursen erbjuder en studiemiljö där vi arbetar med att utveckla teori från ditt egna empiriska material. Tillsammans med inbjudna gäster som presenterar aktuella kritiska perspektiv drar vi nytta av varandras olika kompetenser inom humaniora och samhällsvetenskap.

Läs mer om kursen

Introduktion till avbildning av den mänskliga hjärnan med magnetresonansteknik 3,0 hp (Engelska)

Denna kurs är en introduktion till mätning av den mänskliga hjärnans struktur och funktion med hjälp av magnetisk resonanstomografi (MR) och den är utformad för forskarstuderande från alla bakgrunder. Syftet är att studenterna ska få en bred bild av hur MR används inom deras disciplin.

Läs mer om kursen (på engelska)

Språklig analys av sanning, lögn och vilseledande 7,5 hp (Engelska)

pråk används i ett (socialt) sammanhang för olika syften, t.ex. för att ljuga, vilseleda andra människor eller för att berätta sanningen. Kursen utforskar de begrepp, perspektiv och metoder som har utvecklats inom lingvistik, filosofi, kognitionsvetenskap, retorik och diskursanalys för att belysa språk som handling.

Läs mer om kursen (på engelska)

Flerspråkighetens dynamik: Affinities and Affordances, 7,5 hp (Engelska)

Kursen utforskar olika forskningsfrågor genom empirisk analys av data relaterade till olika språkfenomen, såsom skrivande över språkgränser, språk- och lyxturism, forskarsamhällen och proteströrelser.

Läs mer om kursen (på engelska)

Metoder för hantering av textdata 7,5 hp (Engelska)

A UNIVAC Console Printer

Kursen introducerar grundläggande teori och metodik för provtagning, insamling, förberedelse, annotering och analys av textdata inom humaniora och samhällsvetenskap, och ger en översikt över de senaste språkteknologiska metoderna för automatisk analys av stora mängder text.

Läs mer om kursen (på engelska)

 

Kursutbud vårterminen 2024

Introduktion till språkvetenskaplig diskursanalys, 7,5 hp

Foto: Ingmarie Andersson (SU)

Denna kurs syftar till introducera och ge färdighet i olika typer av språkvetenskapliga ingångar till diskursanalys och vänder sig till doktorander i såväl språkvetenskap som i andra ämnen med ett forskningsintresse för historiska, sociala samt politiska fenomen och problem.

Läs mer om kursen (på engelska)

Litteraturvetenskaplig metod, 7,5 hp

Foto: Eli Francis (Unsplash)

Kursen undersöker metodbegreppets betydelse, funktion och historia inom litteraturvetenskapen – med utblick mot humanvetenskaperna i stort. Dess utgångspunkt är föreställningen om den vetenskapliga metoden som garant för vetenskaplighet samt den kritik som samma tanke genererat.

Läs mer om kursen

Flerspråkighetens dynamik: Affinities and Affordances, 7,5 hp

Det övergripande syftet med kursen är att belysa behovet av ett multidisciplinärt förhållningssätt i förhållande till den globala utmaningen som utgörs av ökad mobilitet och flerspråkighet. I kursen behandlas uppkomsten av nya globala, ofta flyktiga gemenskaper, associerade språkliga praktiker och de förmågor som möjliggör deras existens. Kursen undersöker hur dessa gemenskaper bildas av och genom olika språk.

Läs mer om kursen (på engelska)

Öppen vetenskap för doktorander, 5.0 hp

Image: Jason Barkeloo @OpenTherapeutics

Kursen ger forskarstudenter inom human- och naturvetenskap nödvändiga färdigheter i god forskningsdatahantering och öppen publicering. Det övergripande målet är att förbättra studenternas kunskap om god praktik inom forskningskommunikation som innefattar att hantera och dela forskningsdata och att publicera artiklar och böcker på ett väl avvägt sätt.

Läs mer om kursen (på engelska)

Lingvistisk etnografi, 7,5 hp

Foto: Jens Olof Lasthein

I kursen introduceras, diskuteras och problematiseras lingvistisk etnografi och dess bidrag till forskning om språk och identitet med tonvikt på flerspråkighet såväl i utbildningskontexter som i andra sociala kontexter. I kursen behandlas och diskuteras även centrala teoretiska och metodologiska principer inom etnografisk forskning om datainsamling samt forskningsetiska aspekter.

Läs mer om kursen (på engelska)

 

Kontakt

Forskningssekreterare
Handläggare
På denna sida