Om forskarskolan

Humanistiska fakultetens forskarskola vid Stockholms universitet erbjuder fristående kurser på forskarnivå inom humaniora, ett forskarskoleprogram för fakultetens doktorander, samt möjlighet att erhålla medel för kvalitetssäkrande verksamhet vid fakulteten.

 

Vad är Humanistiska fakultetens forskarskola?

Humanistiska fakultetens forskarskola ska bidra till att examensmålen uppnås i alla utbildningar, utifrån riktmärket att alla doktorander vid Humanistiska fakulteten ska erbjudas en likvärdig utbildning bestående av såväl ämnesspecifika som fakultetsgemensamma utbildningsmoment. Forskarskolan erbjuder en utvidgad miljö för fakultetens doktorander, där de kan knyta nya kontakter med andra doktorander och seniora forskare, såväl från den egna fakulteten som från andra lärosäten. Forskarskolan fungerar som en komplettering till och förstärkning av den ämnesvisa utbildningen på forskarnivå och består av tre huvudsakliga delar: kursverksamhet, forskarskoleprogrammet och medel för kvalitetssäkrande verksamhet.

Forskarskolan erbjuder en utvidgad miljö för fakultetens doktorander, där de kan knyta nya kontakter med andra doktorander och seniora forskare, såväl från den egna fakulteten som från andra lärosäten.

Humanistiska fakultetsnämnden har det övergripande ansvaret för utbildning på forskarnivå vid fakulteten och fattar beslut i de flesta ärenden rörande forskarskolan.

Läs mer om Humanistiska fakultetsnämnden

Humanistiska fakultetens arbetsgrupp för utbildnings- och kvalitetsfrågor (Hugo) bereder och följer upp övergripande utbildnings- och kvalitetsfrågor avseende grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå och bereder löpande ärenden inom universitetets system för utbildningsgranskningar. Hugo föreslår också beslut för fakultetsnämnden i löpande ärenden som rör Humanistiska fakultetens forskarskola.

Läs mer om HUGO

Forskningssekreteraren har det övergripande ansvaret för att de beslut om forskarskolan som fattas i Humanistiska fakultetsnämnden verkställs.

Du finner kontaktuppgifter till forskningssekreteraren nederst på sidan.

 

Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet erbjuder fristående kurser på forskarnivå inom humaniora. Alla kurser är kostnadsfria och öppna för samtliga doktorander vid fakulteten, liksom för doktorander från andra fakulteter och lärosäten i Sverige och utlandet. Kurserna välkomnar alla som är antagna till forskarutbildning, oavsett ämnes- eller universitetstillhörighet.

Kurserna välkomnar alla som är antagna till forskarutbildning, oavsett ämnes- eller universitetstillhörighet.

Sedan starten 2016 har Forskarskolans kurser välkomnat deltagare från över 50 lärosäten i 17 länder.

Fakultetens kravprofil för forskarskolans kurser leder till nyskapande samarbeten mellan ämnen och institutioner. Samtidigt ger lärare från Stockholms universitet och andra lärosäten nationellt och internationellt kurserna både bredd och djup.

Läs mer om aktuella kurser inom forskarskolan

 

En utökad miljö

Forskarskoleprogrammet erbjuder doktoranderna vid Humanistiska fakulteten en större miljö att verka inom, såväl vetenskapligt som socialt. Genom utbyte av erfarenheter med doktorander från andra ämnen och institutioner inom fakulteten uppnår programdeltagarna förtrogenhetskunskap om att navigera i forskarvärlden och kan på så sätt avmystifiera forskarstudier på ett positivt sätt. Vidare får deltagarna en större möjlighet att uppnå examensmålen genom träning i och examination av generiska färdigheter.

Erfarenhetsutbyte

Ett uttalat syfte med programmet är att synliggöra tyst kunskap om akademin – genom erfarenhetsutbyte, diskussioner och kontakter med seniora forskare liksom med andra doktorander och nydisputerade. Dessa möten erbjuder också rika möjligheter till nätverkande med lärare och forskare utanför det egna ämnesområdet.

Tre tvådagarskonferenser

Programmet består av tre tvådagarskonferenser som innehåller utbildningsmoment som är relevanta vid de olika tidpunkterna av utbildningen.

  • Konferens 1 (år 1–2) ges i början av varje hösttermin
  • Konferens 2 (år 2–3) ges i mitten av vårterminen 
  • Konferens 3 (år 4–5) ges mot slutet av höstterminen

För mer information om forskarskoleprogrammet, kontakta forskningssekreteraren (kontaktuppgifter nederst på sidan).

 

Den tredje delen av Forskarskolan är avsedd att stärka kvaliteten vid fakultetens forskarutbildningar. En del av dessa medel tilldelas institutionerna vid antagning av ny doktorand respektive vid genomförd disputation, som bidrag till generell kvalitetssäkring av utbildningen på forskarnivå.

En gång per termin är det också möjligt att söka medel för verksamheter som på olika sätt berikar eller förstärker utbildningen på forskarnivå vid fakulteten. Verksamheten kan vara tillfällig eller av återkommande karaktär, och ska antingen välkomna doktorander från flera ämnen, eller, om den är ämnesspecifik, från flera lärosäten. Exempel på möjliga verksamheter inkluderar följande:

  • Bjuda in gästföreläsare
  • Anordna workshoppar
  • Arrangera nationella eller internationella doktorandkonferenser
  • Andra aktiviteter

Verksamheterna kan tillkomma på initiativ av såväl lärare som doktorander och kan beviljas medel om ca 10–50 tkr. Det är institutionens prefekt som ska skicka in ansökan. Institutioner som tilldelas medel ska i efterhand inkomma med en kortare rapport om verksamhetens genomförande.

För att beviljas medel ska den planerade verksamheten äga rum inom ett år efter att beslut om finansiering har fattats. Beslutet fattas av Humanistiska fakultetsnämnden.

För mer information om medel för kvalitetssäkrande verksamhet, kontakta forskningssekreteraren (kontaktuppgifter nederst på sidan).

 

Kontakt

Forskningssekreterare
På denna sida