Sex karaktärer ur böckerna om Mumintrollet.
© Moomin Characters™

-De får lära sig om Tove Janssons mångskiftande författar- och konstnärskap, med fokus på muminböckerna, romaner och noveller, säger en av lärarna Elina Druker, professor i litteraturvetenskap med särskild inriktning i barn- och ungdomslitteratur.

Kursen går igenom Janssons estetiska uttryck och idéer ifråga om förhållandet mellan text och bild samt liksom hennes bildkonstnärliga verksamhet. Den är en återkommande kurs i litteraturvetenskapens utbud.

Till kurssidan Mumin med mera: Tove Janssons författarskap

Boel Westin. Foto: Eva Dalin

Internationellt ledande forskare är lärare

Alla kursens lärare har forskat och publicerat artiklar och böcker om Jansson ur olika perspektiv. Boel Westin skrev den första doktorsavhandlingen om Tove Janssons muminvärld (1988) och gav ut den internationellt uppmärksammade biografin Tove Jansson: Ord, bild, liv (2007). Magnus Öhrn har studerat muminvärlden med utgångspunkt i samtida maskulinitetsforskning. Janina Orlov har analyserat Tove Janssons muminromaner och kortprosa i bland annat antologin Beyond Babar: the European tradition in children's literature och Elina Druker har forskat kring Tove Jansson som modernistisk bilderbokskonstnär och serietecknare.

Mer om barnlitterär forskning vid Institutionen för kultur och estetik