Institutet för social forskning (SOFI) bedriver forskning om socialpolitik, välfärd, ojämlikhet och arbetsmarknad. Våra forskare kommer främst från nationalekonomi och sociologi
Vi bjuder in forskare i alla skeden av karriären till "The Stockholm Health Day" på ämnet Barn och Hälsa 2022, den 20-21 oktober på Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitet.
Förutom att höga betyg i sig ger positiva effekter så kan också den interna betygsrankningen inom en skola påverka utbildning och lön senare i livet. Att vara bäst i klassen ökar sannolikheten att en elev avslutar en längre utbildning eller får en högre inkomst senare i livet, och för elever i den nedre delen av betygsskalan ökar sannolikheten att gå klart gymnasiet om de blir lite högre rankade jämfört med andra elever i skolan. Det visar resultaten i en ny avhandling i nationalekonomi från Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet.
Män med utländskt klingande namn som söker jobb får betydligt färre svar på sina ansökningar än kvinnliga sökande med utländskt klingande namn. Och det är både manliga och kvinnliga rekryterare som diskriminerar dem, fast i olika yrkesgrupper. Det visar en ny avhandling från Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet.
I skolan presterar flickor i allmänhet bättre än pojkar inom matematikrelaterade ämnen. Men även när flickor har en relativt högre förmåga i matte väljer de oftare andra utbildningsvägar. En ny studie från Institutet för social forskning (SOFI) lägger en pusselbit till svaret på frågan om varför flickor inte tycks sikta på naturvetenskap och teknik i sina utbildnings- och yrkeskarriärer.