Praktik utomlands – en unik chans att utvecklas som lärare

Är du nyfiken på hur det är att undervisa i ett annat land? Som lärarstudent har du möjlighet att göra praktik utomlands under studietiden.

Att undervisa på en skola i ett annat land än Sverige ger dig som lärarstudent en unik erfarenhet i din framtida yrkesroll. Du ställs inför nya utmaningar både i undervisningen och i det dagliga livet i en ny kultur.

 

Flera alternativ

Är du intresserad av att göra praktik utomlands? Som lärarstudent har du flera alternativ att välja mellan, beroende på om du vill vara borta en kortare eller längre period.

Lärarstudenter som vill göra praktik utomlands har flera alternativ att välja på. Figur: Stina Robén.

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är poänggivande och ingår i lärarprogrammen. VFU II och VFU III kan göras utomlands och kursen genomförs då på samma sätt som i Sverige.

Läs mer om VFU i utlandet

Du kan även göra icke-poänggivande praktik genom att ta ett studieuppehåll och åka på en längre praktik från 60 till 360 dagar, eller göra praktik under sommaren. I Centraleuropa slutar ofta terminerna senare jämfört med de skandinaviska skolorna, vilket gör det möjligt att åka på en extra praktik utanför studierna under juni månad.

Är du i slutet av din utbildning finns möjligheten att göra en Recent Graduate praktik – efter examen. Kravet är då att du ansöker om praktik medan du fortfarande är inskriven och registrerad på en kurs inom ditt lärarprogram.

 

Så klarar du ekonomin

Att åka utomlands och göra praktik innebär ökade omkostnader för resa, boende och levnad. För att klara ekonomin under praktikperioden kan du söka olika ekonomiska medel, beroende på vilken praktik du väljer.

Det går att söka olika ekonomiska bidrag för att göra praktik utomlands. Figur: Stina Robén.

Vill du göra praktik i ett annat land än Sverige har du möjlighet att söka merkostnadslån från CSN för att klara utökade kostnader. Du kan också ansöka om Erasmusstipendium, förutsatt att skolan du vill praktisera på ligger inom EU. Du kan även söka övriga stipendier vid Stockholms universitet.

Läs mer om Erasmusstipendium för praktik

 

En erfarenhet för livet

Karin Boberg är studierektor för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) vid Institutionen för ämnesdidaktik (IÄD). Hon håller regelbundet informationsträffar på Zoom om praktik och framförallt VFU i utlandet. Karin berättar att studenter som har gjort VFU utomlands ofta upplever att de har utvecklats mycket, både i rollen som lärare och som personer.

– Den som väljer att göra sin VFU utomlands får chansen att uppleva en ny kultur och en helt annan situation än vad man skulle ha upplevt på sin VFU i Sverige. Utöver detta får du också möjlighet att lära känna ett nytt land och en ny stad under din lediga tid. Alla dessa erfarenheter vidgar din förståelse för den värld vi lever i och det är en stor tillgång att ha som lärare, menar Karin Boberg.

Karin Boberg är VFU-studierektor vid IÄD och håller regelbundet informationsmöten om praktik i utlandet. Foto: Stina Robén.
 

Vart vill du åka?

Du som vill göra praktik utomlands ska börja med att hitta ett passande land utifrån det ämne som du vill fokusera på. Det finns en bredd av länder inom EU, men även några utanför EU att välja mellan. Det är viktigt att du behärskar det språk som du ska undervisa på.

När du fått godkänt av institutionen att genomföra praktik i utlandet är nästa steg i ansökningsprocessen att ta kontakt med skolan i det land där du vill göra praktik. 

– Du ska skriva ett personligt brev till den skola du vill praktisera på. Brevet är en viktig del i beslutsprocessen och det ska vara skrivet på det språk du planerar att undervisa på, säger Karin Boberg.

Att få prova på att undervisa i ett annat land än Sverige ger dig en unik möjlighet att utvecklas i rollen som lärare och bredda din kompetens, samtidigt som du får en fin merit på ditt cv. Genom att möta nya utmaningar i en ny kultur växer du även personligen och det finns många mervärden att hämta ur en sådan möjlighet.

Vill du veta mer om att göra praktik utomlands?

Anmäl dig då till något av de informationsmöten som Karin Boberg håller:

Informationsmöten via Zoom