Studera utomlands

Ta chansen att studera utomlands en tid. Det är en spännande och lärorik upplevelse som ger många minnen för livet. Dessutom förbättrar du dina språkkunskaper och får internationella meriter.

Institutionen för ämnesdidaktik har partneruniversitet i Europa dit du kan åka som utbytesstudent. Du som ska bli ämneslärare i spanska eller franska kan studera en hel termin i Málaga eller Aix-en-Provence. Det är också populärt att göra en del av sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i utlandet.

 

Utbytesstudent

Ung kvinna på tågstation
Foto: Mostphotos

Som student vid Institutionen för ämnesdidaktik kan du åka på utbyte till något av våra partnerlärosäten i Europa via mobilitetsprogrammen Erasmus+ och Nordplus. Du kan också ansöka om en utbytesplats genom Stockholms universitets centrala avtal.

Vi arbetar för tillfället med att förnya våra avtal.

Utbytesstudier via centrala avtal och nätverk

 

VFU utomlands

Lärarstudenter kan göra en del av sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands. Vilken VFU-period och vart du kan åka varierar mellan de olika lärarprogrammen. Du bekostar själv resa och uppehälle men kan söka merkostnadslån från CSN för resan.

Så här ansöker du om att göra VFU utomlands

Våren 2022 gjorde KPU-studenten Monica Lenard sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i Paris. Ta del av hennes reflektioner och tankar från tiden vid den internationella smältdegeln Lycée International.

Internationell kontext i Paris ger kreativa elever

 

Bea spelar spel med en elev

Tack vare en VFU-period utomlands är grundlärarstudenten Beatrice Biörsmark nu helt säker på att det är lärare hon vill bli. Läs om hennes erfarenheter från Teneriffa.

VFU på Teneriffa blev en aha-upplevelse

 

Kajsa Cederberg

KPU-studenten Kajsa Cederberg ville inspireras och utvecklas i sin roll som lärare – och så blev det! Läs hennes berättelse från en givande VFU-tid i Paris.

Lärorikt att få testa sina egna idéer

 

Ämnesstudier i franska och spanska

Du som ska bli ämneslärare och har valt franska eller spanska som andraämne kan studera din fjärde termin i Aix-en-Provence eller i Málaga. Det är Romanska och klassiska institutionen som anordnar utlandskurser på sina partnerskolor:

Franska I i Frankrike, 30 hp 
Spanska I i Spanien, 30 hp 

Kontakta studievägledarna vid Romanska och klassiska institutionen för mer information.

 

När du skickar e-post: Ange dina personuppgifter samt vilket program du går. Det underlättar hanteringen av ditt ärende och du får svar fortare.

På denna sida