Emil Edenborg skriver om den ryska hbtq-rörelsen och Rysslands misslyckade demokratisering

I det senaste numret av Statsvetenskaplig tidskrift (2023/1) bidrar ERG:s Emil Edenborg med en artikel om rysk hbtq-aktivism.

Emil Edenborg är fil.dr i statsvetenskap och docent i genusvetenskap och arbetar sedan 2021 som biträdande lektor vid avdelningen för genusvetenskap. Hans forskning rör hbtq-politik och dess relation till nationalism, hur föreställningar om genus och sexualitet hänger samman med geopolitiska gränsdragningar, samt kopplingen mellan synlighet och inkludering/exkludering.

Citat ur artikeln:

Frågor kring homosexualitet och transidentitet har under drygt trettio år gått från att vara helt osynliga i den sovjetiska offentligheten, till att föras upp på agendan av den gayrörelse som först dök upp under glasnost och sedan konsoliderades under 2000-talet, för att idag i Putinregimens retorik instrumentaliseras i syfte att frammana ett hot mot de 'traditionella värden' staten påstår sig försvara.

Artikeln har den fullständiga titeln "Den ryska hbtq-rörelsen från glasnost till kriget i Ukraina: Ett civilsamhällesperspektiv på Rysslands misslyckade demokratisering".

Webbsida för Statsvetenskaplig tidskrift

Presentation av Emil Edenborg

Emil Edenborg. Foto: Henning Brüllhoff.