Studera utomlands

Det finns flera olika möjligheter att åka på utbytesstudier utomlands under din studietid vid Institutionen för kultur och estetik.

Att förlägga en del av studietiden utomlands som utbytesstudent är ett alternativ för dig som gärna vill komma i kontakt med ett annat land, ett annat språk och en annan kultur. En tids vistelse vid ett utländskt lärosäte ger dig möjligheten att bredda och/eller fördjupa dina ämneskunskaper, lära känna en annan akademisk miljö och förbättra dina språkkunskaper. Det kan också vara ett sätt att skaffa utlandserfarenheter inför framtida arbetsliv, särskilt om du vill jobba internationellt hemma eller i ett annat land.

Det finns flera olika möjligheter att åka på utbytesstudier under din studietid vid Institutionen för kultur och estetik. Antingen åker du via institutionens egna avtal, eller genom Stockholms universitets centrala avtal, eller så studerar du utomlands på egen hand som så kallad "free mover". Som student finns möjlighet ansöka om Erasmusstipendium för utlandspraktik inom ramen för Erasmus+-programmet.

 

Institutionen för kultur och estetiks avtal

Genom Europeiska kommissionens utbildningsprogram Erasmus+ kan du åka på utbytesstudier till Institutionen för kultur och estetiks partneruniversitet runt om i Europa och få stipendium under studietiden. Idag har vi avtal med drygt 30 partneruniversitet i länder som till exempel Frankrike, Italien, Nederländerna och Österrike.

Ansökningsperioden för nominering till vårterminen 2025 är öppen fram till och med den 15 september.

Läs mer och länk till ansökan om nominering

 

Genom Stockholms universitets universitetsövergripande avtal kan du åka på utbytesstudier till länder utanför Europa. Utbytet ger inga stipendier, men utbildningen är kostnadsfri. Platser söks normalt ett år i förväg - så var ute i god tid! 

Ansökningsperioderna är:

  • 1–30 november för utbyte med start hösttermin
  • 1–30 april för utbyte med start vårtermin

Eventuella restplatser utlyses 15 januari–15 februari för utbyte med start hösttermin och 15 augusti–15 september för start vårtermin.

Sektionen för internationell mobilitet ansvarar för universitetets centrala utbytesavtal och utbytesstudier till universitet utanför Europa.

Preliminärt kursval

I den ansökan du gör till utbytesstudier via universitetets centrala avtal ombeds du bifoga ett preliminärt kursval som är preliminärt godkänt av din heminstitution (i detta fall IKE). Detta görs för att säkerställa att de kurser du tänkt läsa kan tillgodoräknas in i din examen och passar in i eventuellt program du läser hos oss. För att vi ska kunna bedöma dina kurser är det viktigt att du skickar en lista med de kurser du planerar att läsa, med länkar till kursinnehåll, till exchange.ike@su.se samtidigt som din ansökan görs till Sektionen för internationell mobilitet.

Läs mer om utbyten genom centrala avtal

 

Man kan även studera utomlands på egen hand, det vill säga utanför universitetets utbytesavtal.

För de studenter som vill läsa en hel utbildning utomlands eller vill studera vid ett specifikt universitet som det inte finns ett utbytesavtal med, kan söka på egen hand. På Universitets- och högskolerådets hemsida finns information om vad som gäller då.

Universitets- och högskolerådet

Fördelen med att resa på egen hand är att friheten är större: du kan till exempel bestämma själv vart du vill åka och hur länge du vill vara borta. Nackdelen är att du i de flesta fall behöver betala en terminsavgift och att du inte kan få hjälp med ansökan. Det finns dock många företag som arbetar med att hjälpa studenter med det praktiska. Stockholms universitet erbjuder dock ingen administrativ hjälp till studenter som vill studera utomlands på egen hand.

 

Kontakt

Utbyteskoordinator
På denna sida