Henrik Liljegren befordrad till professor i allmän språkvetenskap

Henrik Liljegren har blivit befordrad till professor i allmän språkvetenskap med inriktning mot språkdokumentation och språkbeskrivning.

Henrik Liljegren är en är mångårig forskare och medarbetare vid Institutionen för lingvistik. Han disputerade 2008 på en avhandling om det indoariska språket palula, ett språk med cirka 10 000 talare i nordvästra Pakistan.

Henrik Liljegren med bergslandskap i bakgrunden. Foto: Sani Marzban
Henrik Liljegren i Fayzabad, nordöstra Afghanistan. Foto: Sani Marzban

Henrik Liljegren, som antogs som docent 2015, har sedan fortsatt att utforska språksituationen i Hindukush, det bergsområde som sträcker sig från nordöstra Afghanistan och norra Pakistan till indiska Kashmir. Hans projekt Språkkontakt och språksläktskap i Hindukushregionen (2015 – 2020) jämförde 59 språk från sex olika språkgrupper och mynnade ut i en omfattande online-databas. Sedan 2021 leder han ett forskningprojekt om det hotade språket gawarbati.

 

Vetenskaplig, pedagogisk och administrativ skicklighet

Lärarförslagsnämnden skriver i sitt utlåtande att Henrik Liljegren väl uppfyller kraven på vetenskaplig, pedagogisk och administrativ skicklighet för att befordras till professor. Hans produktion beskrivs som kvalitativt hög, kvantitativt omfattande och övervägande publicerad i ansedda kanaler. Man lyfter även fram Henrik Liljegrens långa erfarenhet av undervisning och handledning på samtliga utbildningsnivåer samt hans utåtriktade verksamhet i bland annat Pakistan.

Beslutet att befordra Henrik Liljegren till professor togs av rektor i mars 2023.

Henrik Liljegrens profilsida